fbpx Skip to content

Amikor az Apple 2014 őszén bemutatta az első generációs Apple Watch-ot, 3 modell volt kapható: az első a rozsdamentes acélból készült Apple Watch, a második az alumínium Apple Watch Sport és még készítettek egy aranyból készített Apple Watch Editiont is.

Az arany Apple Watch 2016 januárjában, amikor Magyarországra is megérkezett, több mint 3,7 millió forintba került. Ma már nem árul ilyen drága órát az Apple. Mi történhetett?

Az Apple kezdetben nagyon “nyomta” az Apple Watch divatos oldalát. Meg akarták győzni az embereket, hogy egy okosóra nem csak praktikus lehet, hanem divatos, menő és szexi is. Jony Ive 2014 őszén interjút adott a Vogue magazinnak, később 2015 elején az Apple egy 12 oldalas hirdetést helyezett el a Vogue magazinban és 2015 végén még a Hermès-szel együttműködve egy különleges rozsdamentes acél változatot is készítettek.

És ezek még csak a külsőségek! Az Apple új alkalmazottakat is felvett, hogy még könnyebben divatcéggé tudjanak alakulni. Átcsábították a Tag Heuertől Patrick Pruniaux-t, az Yves Saint Laurenttől Paul Deneve-t és végül, de nem utolsó sorban a Burberry-től Angela Ahrendts-t. Közülük talán Ahrendts volt a legfontosabb, aki Jony Ive-val együttműködve nekiállt átszabni az Apple boltok kinézetét és működését, hogy az üzletek “divat-orientáltabbak” lehessenek.

Az Apple még hírességeknek is ajándékozott arany Apple Watch-okat, hogy ezzel népszerűsítsék a terméket. Az egész terv azonban összedőlt, miután senki sem akart ennyi pénzt kiadni egy okosóráért.

Éppen ezért az Apple a második generációs óránál az arany házat kerámiára cserélte, így jelentősen csökkentve az Edition változat árát. Ez sem vált be és az Apple tavaly már nem is adott ki Edition változatot az Apple Watch Series 4-ből.

Még Beyoncé se tudta eladni az arany Apple Watch-ot

Talán a kudarc leglátványosabb eredménye az, hogy idén februárban a cég bejelentette, hogy áprilissal Angela Ahrendts otthagyja az Apple-t. Nem nehéz belátni, hogy miért, hiszen ő azért került az Apple-höz, hogy azt divatcéggé varázsolja, de az elmúlt 4 év a bizonyíték arra, hogy ez nem sikerült.

Persze a divat világából nem vonult ki teljesen az Apple, az iPhone-okhoz és néha az iPadekhez új tokokat, az Apple Watch-hoz pedig új szíjakat hoznak ki szinte minden évszakban és az Apple Watch Hermès változata továbbra is elérhető.

Egy biztos, az Apple megtanulta az arany és kerámia Apple Watch-nak köszönhetően, hogy nem tudják óriási felárral eladni azt, ami csak külsőben tér el az olcsóbb modelltől.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok