fbpx Skip to content

Az iPhone 5s volt az első olyan Apple termék, ami biometrikus azonosítást használt. Azóta már egészen hozzászoktunk, hogy az ujjlenyomatunkkal vagy épp az arcunkkal oldjuk fel Apple cuccainkat, de az Apple Watch-on továbbra is be kell pötyögni a jelkódot, ha nincs közelben az iPhone-od.

Egy új Apple szabadalom azzal a gondolattal foglalkozik, hogy mi lenne, ha az Apple Watch önmagában képes lenne megállapítani, hogy a jogos tulajdonosa viseli-e.

Jelenleg ha fel akarod oldani az Apple Watch-od zárolását, két lehetőséged van. Az első az, hogy beírod rajta a jelkódot, miután felvetted, a másik pedig az, hogy feloldod a hozzá Bluetooth-on kapcsolódó iPhone-od zárolását, ha az óra beállításaiban engedélyezted, hogy az iPhone feloldhassa a zárolását.

Utóbbi megoldás egészen kényelmes (mondjuk én folyton elfelejtem és beírom a jelkódot), de egyik se olyan magától érthetődő, mintha az óra megismerne a csuklód alapján.

Az Apple friss szabadalmát csütörtökön hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok szabadalmi hivatala, melyben arra térnek ki a cég mérnökei, hogy ez miként lenne megvalósítható.

A szabadalomban leírt óra erős fénnyel világítaná át a csuklót, hogy a bőr alá is láthasson. Feltérképezné a szőrtüsző nyílásokat, az erek mintáit, az ereket, a véráramlást a bőrben és az inakban, a kötőszöveteket, a bőr pigmentáltságát, az apróbb gyűrődéseket a bőrön, a pórusokat és a csont formáját is. Ezen paraméterek egyikét vagy mindegyikét felhasználva készítené el az Apple Watch a “Wrist ID”-t, azaz “Csukló ID”-t.

Az Apple minden bizonnyal meg tudná oldani, hogy az Apple Watch az iPhone X-hez (és társaihoz) hasonlóan elmentse a megszerzett információkat egy biztonságos módon és ha a frissen felvett óra eléggé hasonló értékeket olvasna, akkor automatikusan feloldana.

Természetesen ez biztonságosabb is lenne, mint a jelkód, hiszen az alapértelmezésként csak 10000 kombinációval rendelkezik, de a bőrünk alatt az erek végtelen különböző formát vehetnek fel.

Tavaly ilyenkor még a pletykaoldalak fele azt mondta, hogy az Apple Watch Series 4-ben nem lesz EKG, azután az Apple mégis megoldotta, így a fene tudja, hogy mennyi időre lesz szükségük egy ilyen technológia megvalósítására.

Meg azért ott van a lehetősége annak is, hogy ebből a szabadalomból nem lesz semmi, hiszen védett már le jó pár furcsa dolgot az Apple a múltban is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok