fbpx Skip to content

Néhány napja vált hivatalossá a hír, amely szerint az Apple nem folytatja tovább a több mint két éve még nagy csinnadrattával bejelentett AirPower vezeték nélküli töltő fejlesztését.

AirPower gyártás

Az eszköz kiadása már több alkalommal csúszott, ami eleve pletykálkodásra adott okot – sajnos, az aggodalmak végül beigazolódtak, és piacra dobás elmaradt. Az almás cég saját közleménye szerint ennek az oka, hogy a saját maguk által támasztott magas elvárásoknak nem tudtak volna megfelelni.

De pontosan miféle magas elvárásokról is volt szó? Az Apple, szokásához híven, semmilyen specifikus problémát, hibát, vagy akadályt nem közölt a nagyérdeművel. Az iFixit hardverértő csapata azonban már egy ideje sasszemmel figyelte a fejleményeket, és úgy gondolják, jól informált tippjük van a termék elkaszálásának igazi okairól.

A vezeték nélküli töltők az elektromágneses indukció elvén működnek. A töltőben és a töltendő eszközben (például iPhone-ban vagy AirPods-tokban) is elhelyeznek egy-egy tekercset. A töltő a hálózatból áramot vesz fel, amelyet a saját tekercsén átvezet. A váltakozó áram a tekercsben változó mágneses mezőt kelt, amely a töltött eszköz tekercsében ismét váltakozó áramot indukál. Ennek az energiájával lehet azután a beépített akkut tölteni.

A keletkező elektromágneses mezők azonban sajnos nem ideálisak, nem “tiszták”. Minden elektromágneses töltő kelt nemkívánatos zajt is, amelyek ugyanúgy elektromágneses hullámok, csak éppen nem azon a frekvencián, amelyeken a tervező szeretné a sugárzást kibocsátani. Tipikusan a nagyfrekvenciás, rádióhullámokat keltő zajok okozzák a problémát, hiszen ezek megzavarhatják a többi vezeték nélküli elektronikát, például a mobiltelefonok vagy Wi-Fi hotspotok jelét. Általában egyetlen vezeték nélküli töltő vagy egyetlen tekercs önmagában nem okoz gondot, de ha több van belőlük, akkor a kibocsátott zaj is erősebb és sokféle – tény, hogy a különböző zajok az interferencia jelensége révén még erősíthetik is egymást.

Az Apple pedig igencsak merész tervvel állt elő. A legtöbb olyan vezeték nélküli töltő, ami egyszerre több, mondjuk 3 eszköz töltésével is elbír, általában pont annyi tekercset tartalmaz, ahány készüléket tölthetünk rajta. Ez természetesen azzal jár, hogy el kell találnunk mindhárom tekercs középppontját például a telefonunkkal, hogy maximális hatékonyságú legyen a töltési folyamat. Az Apple ezzel szemben – szabadalmi ábrák és leírások alapján – 15, de akár 32 tekercset is elhelyezett volna az AirPowerben, hogy bárhová tesszük is rá az iPhone-unkat, azt mindig ugyanolyan jól és gyorsan feltöltse.

Az iFixit meginterjúvolta William Lumpkins villamosmérnököt, aki szerint az ilyen sok forrásból származó, erős interferenciajel akár még “egy pacemakert is megállíthat”. Ez már önmagában is baj, de még egy ilyen konkrét eset nélkül is valószínű, hogy a magából felharmonikusokat és zajt ontó AirPowert nem engedélyezték volna sem az USA-ban, sem Európában.

Az eset egyik legnagyobb furcsasága egyébként az, hogy milyen tragikus hirtelenséggel vágta el a köldökzsinórt (vagy inkább infúziót) a cég. Az AirPods 2 dobozának a hátoldalán, mintegy használati utasításként, még arról is láthatunk egy rajzot, hogy hogyan kell majd azt az AirPowerrel tölteni. Ráadásul az iOS 12.2-nek a döntés hivatalos bejelentése előtt mindössze kilenc nappal megjelent egyik bétája is tartalmazta már a vezeték nélküli töltés támogatását.

Lumpkins szerint ez azonban nem egyedi vagy különleges eset:

Well, so what always happens is you get it functional first. No one looks at [Electro-Magnetic Interference] until the end.

Azaz:

Ami mindig történik, az az, hogy először egyszerűen csak működnie kell. Senkit sem érdekel az elektromágneses interferencia a legvégéig.

A szakértő még azt is elmondta a túlmelegedésről szóló pletykák kapcsán, hogy az is egy piaci döntés eredménye lehetett: valószínűleg túl nagy áramot vezettek a tekercsekbe, mert az utolsó milliwatt teljesítményt is ki akarták préselni a töltőből. Az Apple tehát elkészített egy eszközt, amelynek a működése fizikailag lehetséges volt – csupán a szigorú biztonsági előírásokat nem tudták volna vele betartani.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. De nem értem. Miért kéne egyszerre az összesnek működnie?
    Az a rengeteg tekercs tudtommal azért kellett, hogy bárhová rakva a telefont is legyen 1 olyan tekercs ami szinte teljesen illeszkedik a megfelelő töltéshez, de emiatt nem kell mind a 15/32 tekercsnek működnie, mert nem 30 különböző eszközt rakunk rá egyszerre, és nem is egy 120 centis eszközt.

    Ha meg úgy van megoldva a kötés, hogy külön nem tudnak üzemelni, és ez a baj, akkor úgy kell megcsinálni, hogy bármelyik tekercs önállóan működni tudjon.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem egyszerre működött az összes, ilyet nem állított a cikk.

  3. Ki mondta, hogy ilyet állított volna a cikk?!
    Egyébként se ezt, se az ellenkezőjét nem állította a cikk, ezért elmélkedett hangosan a kolléga.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for ApplePen Avatar for Szifon Avatar for Jadeye