fbpx Skip to content

Az Apple a tavalyi fejlesztői konferenciáján belengette az alkalmazások könnyebb fejlesztését, mely lehetővé teszi, hogy ne kelljen külön írni iOS-re és macOS-re programot, hanem az egyetlent lehet használni mindkét operációs rendszerben. Azóta erről különösebbet nem hallottunk, de az általában jól értesült Bloomberg kiszivárogtatta a következő lépéseket.

WWDC Marzipan

Tavaly júniusban az Apple robbantott azzal a hírrel, hogy univerzális alkalmazások lesznek iOS-re és macOS-re, nem kell a fejlesztőknek két külön appot írniuk, elég egyet, amely mindkét platformon futni fog. A cég rögtön be is mutatta saját alkalmazásai közül a News, Stocks, Home és a Voice Memo programokat. Azt is ígérték, hogy a nagyközönség – értsd a külső fejlesztők – részére a fejlesztő eszközkészlet (SDK) 2019-ben lesz elérhető. Azóta erről nem hallottunk semmit, de egy friss hír szerint már megvan a menetrend.

A Marzipan belső kódnévvel futó projekt több lépésben fog megvalósulni. Először a júniusi WWDC-n indul az univerzális iPad és Mac fejlesztői eszköz, míg az iPhone bevonása 2020-ban várható, majd 2021-re már elég egy bináris kódot továbbítani az App Store-ba és az mindenen futni fog.

Addig is a fejlesztőknek két kódot kell továbbítaniuk, még ha azok jelentős része ugyanaz lesz. Azonban a vásárlóknak nem kell kétszer fizetniük érte, mert ha frissítik az App Store Connectet, akkor becsomagolva egy fizetéssel lehet két alkalmazáshoz jutni.

A már univerzális gyári alkalmazásokat egyébként elég sok kritika érte: nem használják a Mac-szerű navigációs gombokat, a multitouch-os iPad gesztusok helyett is más van és egyszerre csak egy ablakot tudnak kezelni. Arról nincs hír, vajon ezeket a problémákat megoldották-e vagy sem.

Ha már WWDC, akkor a Bloomberg azt is megemlítette, hogy frissítik a Mac Pro-t, az Apple csúcsgépét. Az időzítés kiváló, mivel a konferencián úgyis fejlesztők vesznek részt, így a célközönség adott. Korábbi tapasztalatokból kiindulva akkor még nem lesz kapható a gép, arra még várni kell előreláthatólag 2019 év végéig.

Ezen kívül a bemutatandó iOS 13-ban lesz Dark mode és az iPad is kap elég sok újdonságot, és magát a konferenciát előreláthatóan június 3-7 között rendezik meg. Akkor már okosabbak leszünk, de addig is még várható márciusban egy média esemény, melyen a TV-re szánt tartalmakat mutatják be.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok