fbpx Skip to content

A Ne kövessenek a webhelyek (Do Not Track) funkció már több éve jelen van a Safariban, 2011-ben debütált az OS X Lion-nel, azonban az Apple úgy döntött, hogy eltávolítja a böngészőből ezt a biztonsági beállítást.

A ‘Do Not Track’ feladata az lett volna, hogy megakadályozza, hogy a felhasználók tevékenységét nyomonkövessék, de sajnos ez az opció több szempontból is kudarcot vallott, amelynek okairól a 9to5Mac is beszámolt.

Szerencsére azonban az Apple nem hagyja ezt annyiban, egy másik, sokkal fejlettebb biztonsági rendszerre, az új intelligens követésmegelőzés funkcióra helyezi a hangsúlyt.

A ‘Do Not Track’ eredetileg úgy lett tervezve, hogy jelzést adjon a webhelyeknek, az elemző cégeknek, a hirdetési hálózatoknak, az egyes szolgáltatóknak, hogy a felhasználó nem szeretné, hogy kövessék a tevékenységét. A probléma azonban ezzel az, hogy nem volt kötelező érvényű ennek a tiszteletben tartása: a felhasználók hiába kapcsolták be a DNT beállítást, a látogatott webhelyek többsége egyszerűen nem vette ezt figyelembe, hiszen semmi nem kötelezte rá őket.

A DuckDuckGo felmérése alapján kiderült, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek 23,1 százaléka kapcsolta be a biztonsági funkciót, az ezt engedélyező felhasználók 41,4 százaléka pedig nem tudta, hogy ez a beállítás valójában semmire nem kötelezi az általa meglátogatott oldalakat.

Sajnos a legtöbb nagyvállalat, úgy mint a Google, a Facebook és a Twitter sem tartotta tiszteletben a Do Not Track-et. A Safari 12.1-es bétájában már nincs benne a DNT, valamint a cupertinói vállalat eltávolította az iOS 12.2 és a macOS 10.14.4 béta verziókból is.

A másik probléma ezzel a funkcióval az volt, hogy valójában fordítva sült el: a beállítás miatt a böngésző által kiküldött ‘ne kövess’ kérés igazából egyfajta ujjlenyomatként is azonosíthatóvá teheti az adott felhasználót, aki már eleve érdekesebb lehet a felhasználói szokásokat figyelő oldalak számára, hogy vajon mégis miért akarja titkolni, miket is nézeget…

Az Apple tehát a DNT helyett mostantól az Intelligent Tracking Prevention-re fekteti a hangsúlyt, ami már nem udvariasan kér. Lényege, hogy a statisztikai adatokból kiderítik, mely webhelyeknek van lehetősége a felhasználók követésére, ezután kiszűrik azokat a first party sütiket, amikkel megvalósítják ezt, majd pedig blokkolják ezeket a sütiket.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.