fbpx Skip to content

A jelenlegi 3 iPhone típus közül a két drágább modell, az iPhone XS és az iPhone XS Max már jelenleg is OLED-kijelzőt használ, de az iPhone XR-ben az Apple megmaradt az olcsóbb LCD-nél.

Ha lehet hinni a pletykáknak, ez idén is így marad, de most úgy tűnik, hogy 2019 szeptemberében kerül bemutatásra az utolsó LCD-s iPhone, az iPhone 11R. A The Wall Street Journal úgy véli, hogy 2020-ban az Apple teljesen OLED-kijelzőssé teszi az iPhone palettát, mivel az OLED-del sokkal könnyebben tudnak dolgozni.

Ha az LCD hátrányait szeretnéd megnézni, elég az iPhone XR-re vetned egy pillantást az iPhone X vagy XS mellett. A háttérvilágítás miatt a kijelzőmodul vastagabb, ahogyan körben a keret is szélesebb, emellett alacsonyabb a kontrasztarány és még a Lightning-csatlakozó sincs vízszintesen középen a telefon alján, hanem a hátlap felé el van tolva kissé. Ez mind azért van, mert az LCD-panelekkel sokkal nehezebb megvalósítani a széltől-szélig tartó kijelzőket.

Az LCD elhagyásával azonban az Apple felszabadulna ezek alól a korlátok alól, és olyan iPhone dizájnt tudna készíteni, amilyet akar. Az OLED-kijelzőnek jóval kevesebb korlátozása van, mint az LCD-nek, könnyebb hajlítani és mivel pixeljei egyéni megvilágítással rendelkeznek, a kiszűrődő háttérvilágítástól sem kell majd tartaniuk.

Épp ezért sokan úgy gondolják, hogy a 2020-as iPhone család ismét egy radikális jellegű frissítés lesz, ahogy az iPhone 6 és az iPhone X is volt a maga idejében. A Bloomberg még tavaly írt arról, hogy az Apple levegőben végzett gesztusokkal és banán-szerű hajlított formavilággal is kísérletezik.

Az LCD haláláról természetesen még nem beszélhetünk, mivel az Apple nem törődik annyira a Mac-ekkel, hogy OLED-kijelzőt rakjon beléjük, az iPad Pro családnál pedig a 120 Hz-es képfrissítés miatt marad még egyelőre az LCD.

Ennek ellenére az iparág megérzi a csökkenő igényeket az LCD-panelekre. A WSJ arra is kitért írásában, hogy az iPhone XR kijelzőjét gyártó Japan Display már most is veszít a telefon vártnál rosszabb eladásaival és ez a tendencia csak folytatódni fog, ha az Apple teljesen leáll az LCD-s iPhone-okkal 2020-ban. Ugyanakkor az OLED gyártók valószínűleg pezsgőt bontanak majd, amikor ez megtörténik.

Te melyik kijelző technológiát részesíted előnyben?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.