fbpx Skip to content

Már lassan két hete nyitva van nálam a Safariban a MacRumors cikke, hogy jó lenne megírni ide a Szifon.com-ra is, de örülök, hogy nem tettem. A cikk körülbelül arról szólt, hogy 10%-os sebességnövekedést érünk el a Vega GPU-kkal, ami hazánkban 127.000Ft-os felárba kerül.

AMD Radeon Pro VEGA 20 MacBook Pro

Ez azonban nem igaz, az AMD Radeon Pro Vega 20 egy igazi “vadállat”. Az elmúlt hetekben számos YouTube videót megnéztem és olvasgattam a fórumokon is, az Apple nem véletlen rakta bele ezt a GPU-t, és én kérdés nélkül kifizetném a felárat érte. Nézzük is meg, mire képes!

A 15 hüvelykes MacBook Pro laptopok mostantól Radeon Pro Vega grafikus processzorral is konfigurálhatók. Ezek a laptopokban elérhető első diszkrét Vega mobil GPU-opciók. És itt már érdemes meg is állni egy percre. Hordozható GPU-ról van szó, így nyilván csökkentett az energiafogyasztása, nem érdemes összehasonlítani egyik asztali GPU-val sem, mivel ott sokkal több wattról beszélünk. A MacBook Pro egyetlen USB-C-n vesz fel áramot, így véges az energiaellátásunk. Ehhez mérten is brutális a Vega, és nem is érdemes a 16-tal szórakozni, mert abban a kategóriában már minimális az árkülönbség.

Külföldi tesztek alapján a Radeon Pro Vega 20 többre képes, mint egy mobil GeForce GTX 1050 Ti, sőt, inkább az 1060 felé tendál, ami azért nem kis teljesítmény, főleg ha MacBookról beszélünk.

A MacBook Pro sosem volt játékra tervezve, a Vega 20 is leginkább a 3D-s grafika renderelésekben, számításokban lehet hasznunkra. Lényegesen gyorsabban, és megbízhatóbban tudunk dolgozni a Final Cut Pro-val, de még a sokak által használt Lightroom is kihasználja a Vega erejét. Az Apple szerint akár 60%-kal gyorsabb a Radeon Pro 560X-nél.

A MacBook Pro alapfelszereltségéhez különálló, erős AMD Radeon Pro 560X grafikus processzor és 4 GB dedikált GDDR5 videomemória tartozik.

Ha még nagyobb teljesítményre vágysz, a 4 GB HBM2 memóriával Radeon Pro Vega 16 vagy Radeon Pro Vega 20 grafikus processzorra is frissíthetsz. A GPU csomagban egy második generációs HBM memóriával ellátott fejlett, integrált Vega-architektúra található. Ez gondoskodik arról, hogy ezek a grafikus processzorok akár 60%-kal gyorsabb teljesítményre képesek, mint a Radeon Pro 560X, vagyis megnövelik a videószerkesztések, a 3D-s munkamenetek és a játékfejlesztések sebességét.

A Radeon Pro grafikus processzor mellett egy integrált Intel UHD Graphics 630 grafikus processzor is az alapfelszereltség részét képezi, amellyel nagy mértékben csökkenthető az energiafogyasztás a kis grafikai teljesítményt igénylő alkalmazások futtatásakor. (Forrás: Apple.hu)

Persze ezek szuperül hangzanak, de vegyük a számokat, amihez érdemes ezt a YouTube videót megnézni, a kolléga nem volt rest, letesztelt mindent, és valljuk be, nem csak munkára, de még játékra is használható a Vega 20:

Ezért is írtam az elején, hogy számomra kérdés nélkül megéri a felárat a Vega 20, bár az is igaz, hogy egyáltalán nem olcsó a plusz GPU. Ettől függetlenül az 1 milliós árszegmensben ez már nem akkora összeg, hogy még ezen is gondolkozzunk. Akik ezekkel a laptoppal dolgoznak, szerintem mindenképp válasszák ki. Végül pedig itt egy másik videó, amiben a játékokat teszteli a kolléga:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok