fbpx Skip to content

Az Apple és a többi gyártó is évente fejleszti a kamerát, ahogy megjelennek az új készülékek. Idén az iPhone XR, XS és XS Max esetén is frissült a kamera, és az Apple féle Smart HDR-ről már írtunk is korábban az iPhone XS és XS Max cikkünkben: Kezünkben: iPhone XS és iPhone XS Max – teszt, vélemény.

Google Pixel 3 fotó

Emlékeztek a fenti képre? A Google még október elején mutatta be a Pixel 3-at, és ezzel a képpel demonstrálta az új kamerát. Többen kétkedve fogadták az iPhone-nal készült fotót, mivel ekkora különbség nem lehet a két készülék között. Nos, a fotó valós, a Google tényleg letett egy olyan szoftveres megoldást az asztalra, amit még én is irigylek.

A Google Pixel 3 képes a Night Sight funkcióra, ami kifejezetten sötét, vagy kevéssé világos (low-light) környezethez való. Mit is jelent ez?

A fényerőt lux-ban szoktuk mérni. Amikor süt a nap, akkor ez a szám közel 30.000, amikor pedig már csak éjjel sétálunk a megvilágított utcán, az 3 lux. Az iPhone kamerája 3 lux-nál azért még használható, de a portré módot felejtsük el. Nyilván itt már szemcsés lesz a fotó, de látható rajta minden. 0.6 lux, ha a holdfényben sétálunk, ez amúgy már elég sötét, és 0.3 lux, ha mondjuk már nem látjuk a padlón lévő kulcscsomónkat.

A Night Sight funkció arra való, hogy 3 és 0.3 lux között készítsünk elég világos és éles fotót. Ehhez a készülék nem használ vakut sem, tehát az egyetlen megoldás a bemozdulás elkerülésére, hogy több képet készít különböző záridőkkel.

Az exponálógomb megnyomása után a Night Sight 15 fotót készít 1/15 másodperces, 6 fotót pedig 1 másodperces záridővel. Ezután az új AI algoritmus segítségével egymáshoz igazítja a képeket, összefésüli azokat a zajszűrés érdekében, automatikusan beállítja a fehéregyensúlyt, és a fotó színeit természetes színekre képezi le.

0.3 lux-ban szinte semmit sem látunk, de Google Pixel 3-ban lévő szoftveres megoldás még ebben a helyzetben is képes fotózni. Igaz, itt már nem fog működni az automatikus fókusz, nekünk kell beállítani, hogy a téma adott esetben közel, vagy távol van.

Íme a két kép nagyobb méretben. A felső iPhone X-zel készült, az alsó pedig a Google Pixel 3 Night Sight módjával. Jól látszik, mennyire kevés volt már a fény, mivel közvilágítás sincs a park ezen részén. Azt hiszem, a Google szoftveres megoldására nem lehet panaszunk. Nézzétek meg MKBHD fotóit, az éjszaka kivilágított várost repülőből az iPhone-nal szinte esélytelen lefotózni.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.