fbpx Skip to content

Az Apple és a többi gyártó is évente fejleszti a kamerát, ahogy megjelennek az új készülékek. Idén az iPhone XR, XS és XS Max esetén is frissült a kamera, és az Apple féle Smart HDR-ről már írtunk is korábban az iPhone XS és XS Max cikkünkben: Kezünkben: iPhone XS és iPhone XS Max – teszt, vélemény.

Google Pixel 3 fotó

Emlékeztek a fenti képre? A Google még október elején mutatta be a Pixel 3-at, és ezzel a képpel demonstrálta az új kamerát. Többen kétkedve fogadták az iPhone-nal készült fotót, mivel ekkora különbség nem lehet a két készülék között. Nos, a fotó valós, a Google tényleg letett egy olyan szoftveres megoldást az asztalra, amit még én is irigylek.

A Google Pixel 3 képes a Night Sight funkcióra, ami kifejezetten sötét, vagy kevéssé világos (low-light) környezethez való. Mit is jelent ez?

A fényerőt lux-ban szoktuk mérni. Amikor süt a nap, akkor ez a szám közel 30.000, amikor pedig már csak éjjel sétálunk a megvilágított utcán, az 3 lux. Az iPhone kamerája 3 lux-nál azért még használható, de a portré módot felejtsük el. Nyilván itt már szemcsés lesz a fotó, de látható rajta minden. 0.6 lux, ha a holdfényben sétálunk, ez amúgy már elég sötét, és 0.3 lux, ha mondjuk már nem látjuk a padlón lévő kulcscsomónkat.

A Night Sight funkció arra való, hogy 3 és 0.3 lux között készítsünk elég világos és éles fotót. Ehhez a készülék nem használ vakut sem, tehát az egyetlen megoldás a bemozdulás elkerülésére, hogy több képet készít különböző záridőkkel.

Az exponálógomb megnyomása után a Night Sight 15 fotót készít 1/15 másodperces, 6 fotót pedig 1 másodperces záridővel. Ezután az új AI algoritmus segítségével egymáshoz igazítja a képeket, összefésüli azokat a zajszűrés érdekében, automatikusan beállítja a fehéregyensúlyt, és a fotó színeit természetes színekre képezi le.

0.3 lux-ban szinte semmit sem látunk, de Google Pixel 3-ban lévő szoftveres megoldás még ebben a helyzetben is képes fotózni. Igaz, itt már nem fog működni az automatikus fókusz, nekünk kell beállítani, hogy a téma adott esetben közel, vagy távol van.

Íme a két kép nagyobb méretben. A felső iPhone X-zel készült, az alsó pedig a Google Pixel 3 Night Sight módjával. Jól látszik, mennyire kevés volt már a fény, mivel közvilágítás sincs a park ezen részén. Azt hiszem, a Google szoftveres megoldására nem lehet panaszunk. Nézzétek meg MKBHD fotóit, az éjszaka kivilágított várost repülőből az iPhone-nal szinte esélytelen lefotózni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for pAnk pAnk says:

  Nekem olyan furcsa az az ájfonnal készült kép. Valahogy túl világosank tartom a háttérben a várost a kép előterében lévő sziklás részhez képest. Ha valóban ekkora volt a kontraszt és ilyen sötét volt a köveknél akkor viszont (tudom, hogy beállított témáról van szó) teljesen életszerűtlen a képen látható személyek viselkedése.

 2. Hiányolom az exif-eket a képekből, hamár ennyire hiperszuper a szoftver.
  PS-ben az ájfón képéből két kattintás után, kevésbé részletes viszont zajosabb mint a google, de azért ne gondoljuk, hogy ez valami marha nagy innováció :slight_smile:


  Amúgy megnézném azt a humanoidot aki 1 másodperces expót bemozdulás mentesen kitart… :slight_smile:
 3. Avatar for Lenny Lenny says:

  Nem kell kitartani bemozdulásmentesen, gondolom az algoritmus megoldja.
  Amúgy a fény szerintem az iPhone-os képen a házakra van mérve, ott tökéletes az expozíció. Az emberekre mérve szerintem nem így nézne ki a kép.

 4. Hát szerintem valós a kép, nem trükközött vele a Google, főleg a többihez mérten is, amiket még beleraktam a cikkbe.

 5. Avatar for gusty gusty says:

  Valószínűleg nem a pixellel trükköztek, hanem az iphone-nal bénáztak. Talán nem véletlenül.
  Másrészt lehet, hogy mutatós ez a funkció, de már semmi éjszakai fotó feeling nincs benne.

 6. Trükk az egész, és rosszul is néz ki.
  Meg különben sem ios.
  A kaki emoji az a király.

 7. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

  Nekem egy kicsit életszerűtlennek tűnik mindkét kép.
  Az iPhone képe szerintem nem a személyekre “exponál”, a Night Sight-os kép, meg egyszerűen élettelen. Világos még az ég is, de az épületekben ég a lámpa :smiley:
  Gondolom, amikor több képet készít, más témákra is ráfókuszál és úgy készít egy mashup-ot.
  Szépnek szép, az tagadhatatlan, csak én nem érzem valósághűnek.
  A repülőből készült képek viszont nagyon f•szák, azok készítését lehet nem kockáztatnám meg az X-emmel :smiley:

 8. Avatar for kisai kisai says:

  Az iPhone kép szándékosan van szarul csinálva. A fénymérés az épületre történt, jó hogy sötét az előtér ilyen kontrasztos fénykülönbségnél! Továbbá ne legyünk már naívak, nem 3 lux volt a fényerősség, hanem úgy 1000 szerese. A háttérben süt a nap, szóval az előtérben sem éjjel van.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for kisai Avatar for Lenny Avatar for Agent_H Avatar for zsoxxa Avatar for Szifon Avatar for gusty Avatar for mekkintos Avatar for pAnk Avatar for SzifonAdmin