fbpx Skip to content

Az iPhone XS és XS Max felhasználói a készülék megjelenése után elkezdtek arra panaszkodni, hogy a portrék és szelfik készítésekor a fotók sokkal “plasztikusabbak” lettek, mintha retusálná őket a telefon, és ez a jelenség híresült el a beautygate névvel. A problémáért a Smart HDR funkciót lehetett okolni, de most végre az is kiderült, hogy pontosan mi is okozza mindezt.

Beauty gate2

A Smart HDR funkció azért felel az iPhone XS, XS Max és XR esetén, hogy világos és a sötét részek egyaránt részletgazdagok legyenek. Ez a hátlapi kamera esetében kikapcsolható, az előlapi esetében viszont nem, így a szelfik jelenleg a legtöbb esetben “beautygate-esek” lesznek. Az Apple ezt a hibát az iOS 12.1-ben javítani fogja, de nézzük, technikailag mi is áll a dolog hátterében.

Ahogyan az a Verge cikkéből kiderül, a Halide által korábban felvetett zajszűréses elmélet nem állja meg a helyét.

A Smart HDR rossz alap képkockát választ ki a HDR kép elkészítésekor: ahelyett, hogy a rövid záridővel készült, és így a lehető legélesebbet venné alapul a legtöbb részlettel, időnként a hosszabb záridőset veszi. Ez a hátlapi kamera esetén nem feltétlen okoz gondot az optikai képstabilizálás miatt, viszont az előlapi kamera esetén nincs optikai képstabilizátor. Ennek eredményeként ugyanakkora záridő mellett az előlapi kamera által készített kép életlenebb lehet, és ha a HDR ez alapján készül el, akkor az elmossa a kép részleteit, ezzel mintegy retusálva azt, és plasztikusabbá téve a végeredményt.

Az alábbi képen látható, hogy ugyanaz a fotó sokkal elmosottabb az iPhone XS esetén, mint az iPhone X-zel készítve:

iPhone XS, XS Max bőrhibák javítása

Az iOS 12.1-ben az Apple ezt a hibát javítani fogja, viszont annak megjelenési idejéről egyelőre semmi információ nincs, de az iPhone XR október 26-i megjelenésekor még nem valószínű, hogy kiadja az Apple.

A következő biztos dátum a cég esetén az október 30-a, amikor az új iPad Pro és Mac modellek bemutatására számít a szaksajtó, erről itt írtunk: Az Apple kiküldte a meghívókat, iPad Pro és Mac esemény október 30-án!

Sokkal valószínűbb tehát, hogy a 30-án bejelentendő készülékek tényleges megjelenése előtt pár nappal várható az iOS 12.1 hivatalos verziója.

[newsletter_signup_form id=10]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for info1 info1 says:

  Üdv mindenkinek…

  Hát igen ez a jelenség tényleg tapasztalható, mondom ezt úgy hogy Maxot használok.
  Még egy darabig amíg ki nem vágom a kukába…
  Azért tényleg elég legyen már!!
  Ekkora ár kategóriájú telefon és nem lehet normálisan használni mert mindig van valami probléma, ez tényleg hihetetlen nagyon gondolkozom rajta, hogy eladom a francba és veszek egy Mate 20 prot…
  Mennyi szart nyom még le az Apple a felhaszhasználók torkán??
  Meddig megy ez még így??

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  az iOS 12.1 javítja ezt, az pedig nemsokára megjelenik. minden új készülék esetén érdemes várni pár hetet a megjelenés után, addigra a szoftveres problémákat kijavítják.

 3. Úr isten :scream:mekkora probléma …nekem is Max van és tökéletes ,mint a kezes bárány ,nagyon elégedett vagyok mindennel,pont leszarom a szelfit,főleg,hogy javítják …

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for info1 Avatar for Szifon Avatar for varangy Avatar for Jadeye