fbpx Skip to content

Pénzügyeinket többféleképpen is nyilvántarthatjuk, van aki az Excel vagy Google táblázatokra esküszik, más a papírra és ceruzára, és persze vannak azok, akik alkalmazásokat használnak erre. Utazások, nyaralások során én is mindig a telefonomon vezetem a költségeket a Tricount vagy a Splitwise appban.

Egy közös utazás során rengeteg olyan költség merül fel, amit nem mindenki magának rendez, hanem valaki bevállalja, hogy mások helyett valamit kifizet, aztán a végén rendezik a pénzügyeket. Ilyen lehet a szállás, egy közös ebéd, vagy akár egy közös taxizás költsége is, amit elég nehéz fejben tartani és utána kiszámolni, hogy ki kinek és mennyivel tartozik.

Biztos mindenkivel előfordult már egy utazás során, hogy vett a másiknak egy kávét, ő cserébe egy múzeum belépőt és egy következő útitárs pedig mindenki számára megvette a buszjegyet mondjuk. Lehet az ilyen körbetartozásokat úgy is rendezni, hogy mindenki afelé rendezi a költségeket, aki kölcsönzött neki, de elővehetünk ehelyett egy alkalmazást is, ami összegzi az összes költést és a tartozásokat úgy matekozza össze, hogy ne az egyes tételeket rendezze mindenki magánban, hanem arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb embernek tartozzunk, összesítve akár olyannak is, aki nekünk semmit se hitelezett, de a matek azt adja ki, hogy úgy a legegyszerűbb, ha neki fizetünk és nem másik három embernek. Elsőre lehet kicsit bonyolult, nekünk is egyszer három iPhone és egy iPad kellett ahhoz, hogy kiszámoljuk, tényleg jól dolgoznak ezek az alkalmazások. Na, de nézzük meg, mit is tud ez a két alkalmazás és miben térnek el egymástól.

Tricount

Ez az app az egyszerűbb, ami számomra az esetek nagy részében, a külföldi utakat leszámítva tökéletesen megfelel, nincs szükségem többre. A Tricountot elindítva két lehetőségünk van, vagy csatlakozunk link másolással egy már létező csoportba, vagy létrehozunk egy újat. Az utóbbi a lényegesebb és hasznosabb, ezért nézzük először, ott mikre kell figyelnünk.

Tricount képernyőfotó   Tricount képernyőfotó

Természetesen egy címet muszáj adnunk a listánknak, de a leírás megadása már opcionális, és lehet érdemes itt röviden leírni, hogy milyen költségeket írjanak be a többiek, illetve ha újakkal használjuk, akkor röviden elmagyarázható, hogyan is működik az alkalmazás. A pénznem megadása nagyon fontos, hogy tudjuk, forintban vagy euróban tartozunk egymásnak, viszont nem legördülő menüből kell kiválasztanunk a valutát, hanem nekünk kell beírnunk, de nem muszáj ‘HUF’-ot vagy ‘EUR’-t használnunk, mehet simán az ‘Ft’ vagy akár a fabatka, galleon vagy épp a köztársasági váltó megnevezés is, nem ez a lényeg. Fontos megjegyezni, hogy a Tricountban csak egy pénznem használható listánként. Az e-mail cím megadása azért lehet hasznos, mert elküldi a szolgáltatás nekünk a lista linkjét, így gépről is szerkeszthető böngészőből, de persze a link később is kinyerhető. A résztvevők megadásánál válik igazán izgalmassá a dolog, először saját magunkat kell megadnunk, aztán a többieket a maradék 29 helyre. Ezek után már fel is vihetjük az első tételünket.

Tricount képernyőfotó   Tricount képernyőfotó

Az új kiadást el kell neveznünk, de ez hasznos is, hogy ha sokat költünk, hogy lássuk mire ment el az a sok pénzt. Nyilván az összeg megadása az egyik fontosabb lépés, de nem a legfontosabb, ugyanis az automatikusan úgy vesz minden költést, hogy az fizette, akinek a telefonján beírjuk és mindenki számára ugyanakkora részt számol fel, ezért mindig figyeljünk, ha más megkér, írjuk meg az ő költését, hogy tényleg az ő nevével legyen felvíve a számla. Nem lehet, hogy minden dologban mindenki részt vett, ezért csak azokat pipáljuk be, akik tényleg tartoznak.

Ez volt a ‘simple’ költség felvitel, de van még az ‘advanced’ is, amiben bonyolíthatjuk az egészet, de ez a végén könnyebbséget fog nyújtani. Tegyük fel, elugrotok Balatonra kocsival, odafelé csak ketten mentek, de visszafelé már négyen, de csak a végén tankolsz. Hogy számolod ki, hogy ki mennyivel tartozik, hiszen egyszerűen nem osztható négyfelé a költség? Persze csinálhatod azt, hogy azt számolod, a két út benzinben nagyjából ugyanannyi volt, ezért a számlát két részben, különböző résztvevőkkel felviszed. Vagy csinálhatod azt is, hogy a Tricountban egyben viszed fel, de jelezed, hogy egyes résztvevők súlyosabb rész vállalnak a számlából. A benzines példánál maradva, hogy igazságos legyen négy főre leosztva, 8 tételt kell számolnunk, mintha mind a négyen oda és vissza mentünk volna, de ugye az a két fő, aki egyedül ment, nekik nemcsak egy le és egy fel utat kell fizetniük, hanem még egy-egy le utat is, hiszen akkor hátul nem ült a kocsiban senki se, de a fogyasztás lényegesen volt kevesebb mint hazafelé. A képen is látszik, hogy van, aki 1 tételt fizet, mások meg 3-at, és a matek kijön. Fontos itt még megjegyezni egy apróságot. A jobb felső sarokban van egy ‘Money-transfer’ kapcsoló. Ez arra jó, ha van olyan költés, amit ugyan egy ember fizetett ki, de ott a helyszínen mindenki gyorsan készpénzben rendezte, akkor ezt be kell kapcsolni. A tétel felkerül a listára, de az egymásnak tartozást nem változtatja, hiszen már rendezve lett.

Tricount képernyőfotó   Tricount képernyőfotó

Az ‘Expenses’ fülön láthatjuk az összes felvitt költést és alul pedig azt, hogy mennyi volt a saját kiadásunk eddig és mennyi a lista teljes kiadása eddig. Itt amúgy a költések rendezhetőek név, dátum vagy épp összeg szerint is, de itt választható az is ki, hogy kicsiben kiírja-e, hogy az adott tétel hogyan változtatta a mi mérlegünket, illetve itt szűrhetőek csak azok a tételek is, amikben részünk volt.

Tricount képernyőfotó   Tricount képernyőfotó

A ‘Balances’ fülnél látható a Tricount varázslata, vagyis amikor összevonva láthatjuk, hogy ki mennyivel van pluszban vagy épp mínuszban és alatta, hogy egyszerűsítve ki kinek és mennyivel tartozik. Amint a cikk elején írtam, az alkalmazás arra törekszik, hogy összevontan minél kevesebb embernek tartozzunk és ne mindenkinek azt fizesdük vissza, amit ő fizetett nekünk. Alul, ahol az látszik, hogy ki kinek lóg, a kis kék chevronra nyomva a tartozás rendezhető készpénzben vagy akár PayPal segítségével, ha a másik fél is regisztrált a Tricountba és nemcsak a neve lett beírva.

Nyáron nagyon sokat használtam a Tricountot a zenei fesztiválokon, amikor 10-20 emberrel dolgoztam és buliztam együtt rengeteg közös kiadással. Elsőre keveseknek állt össze, hogyan is működik az app és miért lóg akár olyannak is, aki neki semmit nem fizetett, de ha megértjük a rendszert, akkor nagyon sokat tud segíteni, hogy ne ússzanak el a kiadások és lehet bízni benne, jól számol.

[appstore id=”349866256″]

Splitwise

A Tricount a legtöbb esetben számomra tökéletesen megfelel, hiszen egy pénznemben mennek a költések és nincs szükségem semmi más funkcióra. Azonban most egy angliai utazásom során előjött az, hogy a szállás forintban volt kiírva, a banki SMS is ebben adta meg az összeget, viszont szinte minden mást már kint, fontban fizettünk, amit a Tricountban egy listán nem tudnánk kezelni a két pénznem miatt, ilyenkor kellett elővennem a Splitwise-t és megnézni, az miben más vagy épp miben tud többet.

Splitwise képernyőfotó   Splitwise képernyőfotó

A Splitwise lényeg ugyanaz, mint a Tricountnak, vagyis hogy közös költéseket tudjunk vezetni benne, ez lehet utazás vagy akár az együtt élés költségei is. Ugyanúgy számol, a végeredmény is ugyanaz lesz, bár van itt két fajta kifizetési mód is, de erről majd később, viszont több olyan extra funkció is helyet kapott, ami a Tricount fölé emeli tudásban. Itt csoportoknak nevezzük a listákat, és mikor valakit hozzáadunk egyhez, már rögtön szorgalmazza, hogy e-mailen hívjuk is meg, ugyanis minden hónap végén értesítést küld az app azoknak, akik tartoznak, hogy itt az ideje fizetni a többieknek, de persze senki sincs kötelezve, hogy regisztráljon, anélkül is hozzáadható a csoportokhoz és aztán a tételekhez is.

Splitwise képernyőfotó   Splitwise képernyőfotó

A számlák feltöltésénél jelentkezik az első komoly különbség a két alkalmazás között. Legfelül beírhatjuk, hogy az adott költésben kik vesznek részt, de itt nincs korlátozva, hogy csak az adott csoport tagjai vehetnek részt benne, hanem más csoportok tagjai vagy egyszerű barátok is hozzáadhatóak. Ez mondjuk akkor lehet hasznos, ha a lakótársakkal elmentek sörözni, de csatlakozik egy külsős is, akkor ő is bevehető a számlába és nem kell külön listát vagy csoportot létrehozni csak emiatt. A számlát elnevezhetjük itt is, és ha olyan egyértelmű szavakat használunk, amit ismer az alkalmazás (például Airbnb), akkor ellátja hozzáillő ikonnal és színnel, hogy később könnyebben lássuk, mire ment el a pénz. Kiválaszthatjuk a pénznemet és fontos, hogy itt nincs egy valutához kötve, bármit és akárhányat használhatunk benne, igaz a végén nem váltja őket át és nem adja össze, de mégis jobb, mint külön forint-euró-font listákat kezelni. Ezek után ha egyszerű tételről van szó, vagyis mindenki ugyanannyit fizet, akkor nincs is más dolgunk, mint hogy elmentsük, viszont ha kicsit komplikáltabb, ki mennyit fizet, akkor jön elő a Splitwise következő erőssége.

Splitwise képernyőfotó   Splitwise képernyőfotó

Beírhatjuk, hogy pontosan ki mennyi pénzt birtokol a számlából, százalékosan is megadhatjuk az egy főre jutó összeget, vagy akár részekre osztva, mint például egy pizzánál, hogy ki hány szeletet evett meg, de azt is megadhatjuk, ha valaki valamennyivel többet fizet, mint az egyenlő elosztás, és itt láthatjuk, hogy ez mennyivel módosítja a többiek összegét. A bonyolultabb költések a Splitwise-ban sokkal könnyebben felvezethetőek egyben, mint a Tricountban. Aki szeretne, megjegyzést is fűzhet a tételhez, vagy akár a számla fényképe is feltölthető, ami később nagyon hasznos lehet.

Splitwise képernyőfotó   Splitwise képernyőfotó

Miután szépen elkezdtük felvinni az utunk költéseit, az alkalmazás felső sorában megjelenik, mennyivel tartozunk mi, vagy mások épp nekünk és milyen a végső mérleg összege. Fontos, hogy ez nemcsak az adott utat írja, hanem összesítve a csoportok és barátok költéseinek eredményét, ami elég hasznos. Amennyiben több pénznemben is van tartozás, akkor sajnos az elsőként felvittet írja ki és csillaggal jelzi, hogy több is van.

A ‘Friends’ fülön a barátainkat láthatjuk egyesével, hogy egymásnak épp mennyivel lógunk. Pirossal van írva az összeg, ha mi lógunk, zölddel, ha más nekünk. A ‘Groups’ fülön meg egyértelműen az egyes csoportok tartozásai láthatóak szépen kibontva, de persze megnyitva őket részletesen is láthatjuk az egyes tételeket és a mérleget is.

Splitwise képernyőfotó   Splitwise képernyőfotó

A piros és zöld színnek itt is jelentősége van, hiszen egyből láthatjuk, melyik tétel az, amiben mi kölcsönöztünk, és mi az, amiben nekünk hiteleztek. A ‘Balances’ fülön kibontva láthatjuk a körbetartozást, itt rendezhetjük is, ha valaki megadta már, amivel lógott, de emlékeztethetjük is a regisztrált felhasználókat. Amint az fent látható, írja az alkalmazás, hogy az egyszerűsített tartozás be van kapcsolva. Ilyenkor az app úgy számol, mint a Tricount, vagyis összesíti a költéseket és arra törekszik, hogy minél kevesebb embernek tartozzunk és akár lehet olyannak is, aki neked nem is fizetett semmit, de a matek azt adja ki, hogy így a legegyszerűbb rendezni a piszkos anyagikat. Ezt a módot kikapcsolhatjuk, és akkor mindenki úgy lóg a másiknak, hogy összeadódnak azoknak a tételeknek a részösszegei, amit az illető ténylegesen nekünk fizetett, és ebben az esetben egy ember helyett mondjuk a túra összes résztvevőjének lógunk valamivel. Aki ezt szereti, az így is csinálhatja, de a másik mód sokkal egyszerűbb, igaz elsőre kevésbé átlátható. A ‘More’ gombra nyomva megnézhetjük az összesített mérleget több hónapra visszamenőleg is, vagy akár táblázatban is kimenthetjük az egészet, ha valaki szeretné “excelesen” is látni az egészet.

A Splitwise-nak még van néhány olyan előnye, amivel a Tricount nem rendelkezik. Ilyen például az, hogy e-mail cím alapján az ismerőseinek láthatják, hogy használjuk-e már az alkalmazást, ez olyan, mint mondjuk a Vibernél a számunkról tudják, hogy mi is használjuk a szolgáltatást és elérhetőek vagyunk ott. Jelkóddal rendszerszinten nem tudjuk az egyes alkalmazásokat lezárni, de a Splitwise magát le tudja így zárni, ami hasznos lehet, ha mások is nyomkodják néha a telefonunkat, de nem szeretnénk, hogy belelássanak a pénzügyeinkbe. Természetesen ez is használható webes felületen, ha valaki nem akarja állandóan a telefonján beírogatni az egyes tételeket.

[appstore id=”458023433″]

Összegzés

Jó pár hasonló tudású alkalmazás található az App Store-ban, mégis ez a kettő volt az, ami a legjobban megfelelt az igényeimnek. Akinek elég egy pénznem és nem keveri a listák/csoportok tagjait, annak nyugodt szívvel ajánlom a Tricountot, mindenki másnak viszont a Splitwise használata lesz megfelelő, mert inkább tudjon előre többet az app, mint hogy később jöjjön egy igény, ami csak macerásan oldható meg a másik alkalmazásban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pici pici says:

    Letoltottem a tricount-ot de pl csak eur-ba engedi nem tudok ft-ot vagy huf-ot beirni…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for pici

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pici pici says:

    Letoltottem a tricount-ot de pl csak eur-ba engedi nem tudok ft-ot vagy huf-ot beirni…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for pici