fbpx Skip to content

Elsősorban szoftverfrissítéskor, vagy bizonyos esetekben mindenféle előzmény nélkül, a készülék újraindítása után az iOS azt az üzenetet dobhatja fel, hogy a mobilhálózat frissítése sikertelen volt.

Hibaüzenet - A mobilhálózat frissítése sikertelen volt. Az iPhone-ja nem képes hívást kezdeményezni és fogadni, illetve hozzáférni a mobil adathálózathoz, amíg nem frissíti.

Ilyenkor az érintett eszköz nem képes csatlakozni a mobilhálózathoz, hanem csak egy felkiáltójelet tartalmazó háromszög látható a Wi-Fi jel vagy iPhone X előtti készülékeken a nincs szolgáltatás szöveg előtt az állapotsoron. Nézzük, mit lehet tenni ezzel!

A mobilhálózat frissítése sikertelen volt

Ha ez a figyelmeztetés jelent meg, akkor elképzelhető, hogy valamilyen probléma lépett fel az iPhone vagy az iPad mobilhálózati modemjével. Ilyen esetben az érintett iPhone-nal nem lehet hívást indítani és fogadni, SMS-t küldeni és fogadni, illetve mobilhálózaton keresztül adatforgalmat bonyolítani a készülék frissítéséig.

A mobilhálózat frissítése sikertelen volt

Az iPhone-ja nem képes hívást kezdeményezni és fogadni, illetve hozzáférni a mobil adathálózathoz, amíg nem frissíti.

Ezenkívül egy figyelmeztető jel látható, az állapotsávon a mobilszolgáltató neve helyett a Nincs szolgáltatás felirat jelenik meg, a Hiba üzenet látható a Beállítások > Mobil adatforgalom és a Beállítások > Telefon menüpontban, illetve nem látható (vagy üres) az IMEI és ICCID mező és üres a Modemfirmware a Beállítások > Általános > Infó alatt.

Az Apple azt írja, hogy ha ilyenkor visszaállítjuk vagy töröljük iPhone vagy iPad készülékünket, azt nem tudjuk majd aktiválni, mert az sikertelen lesz, és a következő üzenet jelenik meg: „Egy frissítés szükséges az iPhone aktiválásához”.

Ez viszont szerencsére nincs minden esetben így, ugyanakkor a háttérben lévő hibától függően valóban előfordulhat ilyen is.

Az Apple Pay nem érhető el

Ugyan magyarországi bankokkal egyelőre nem használható az Apple Pay, de a fenti hiba egyúttal az Apple Pay működésébe is beleszólhat.

Az Apple Payhez frissítésre van szükség ezen az iPhone-on.

Az iPhone-ja nem tudja használni az Apple Payt, amíg nem frissíti.

Ha “Az iPhone-ja nem tudja használni az Apple Payt, amíg nem frissíti.” üzenet jelent meg, akkor addig nem fogjuk tudni használni az Apple Pay, illetve a Wallet szolgáltatást fizetésre, amíg nem frissítjük az iOS rendszert a készülékünkön. Előfordulhat, hogy néhány Wallet-jegy elérhető annak ellenére, hogy nem sikerül a fizetés.

Mit tehetünk, ha nem sikerült a mobilhálózati frissítés?

Fontos leszögezni, hogy a háttérben lévő hiba oka nagyban befolyásolja a végeredmény sikerességét, tehát az itt leírtak esetén előfordulhat, hogy azok nem minden esetben oldják meg a problémát. A folyamathoz számítógép és iTunes szükséges!

Az első, és legfontosabb lépés, hogy készítsünk biztonsági mentést a készüléken lévő adatainkról. Ezt megtehetjük az iTunes vagy az iCloud segítségével: Gyakori kérdések: biztonsági mentés készítése és visszaállítása.

A következő lépésként töltsük le az érintett eszközhöz elérhető legfrissebb iOS-verzió IPSW-fájlját: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Ezután kössük össze “a beteget” a számítógéppel, majd az iTunes-ban válasszuk azt ki, és az Összegzés lapon Windows esetén a ⇧ (shift), Mac esetén az ⌥ (alt/option) billentyűt nyomva tartva kattintsunk rá a Frissítés keresése gombra:

Az így előugró ablakban tallózzuk be a második lépésben letöltött IPSW-t, és kattintsunk rá a Megnyitás gombra.

Ha minden jól megy, a folyamat végén az iOS betöltése után már csatlakozik majd a készülék a mobilhálózatra, és minden rendesen működik majd.

Ha nem járnánk sikerrel

Ha a frissítés esetleg nem járna sikerrel, akkor próbáljuk meg helyette az iPhone visszaállítása opciót használni. Ha ezzel sem jutottunk előrébb, megkísérelhetjük a készülék helyreállítási módban való visszaállítását, adott esetben az iOS 12-es IPSW helyett az Apple által egyelőre még aláírt 11.4.1-et letöltve és betallózva.

Ha minden próbálkozásunk hiábavaló, akkor a hiba háttere hardveres eredetű lehet. Ebben az esetben forduljunk az Apple Támogatáshoz, majd pedig egy hivatalos szervizpartnerhez: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Legutóbbi frissítés: 2018.09.30.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.