Az Apple bemutatta az Apple Watch Series 4-et – árak, megjelenés, technikai adatok

Az Apple tegnap este végre bemutatta az új generációs óráját, az Apple Watch Series 4-et, ami nagyobb kijelzővel, gyorsabb processzorral, lekerekített sarkokkal érkezik, szó szerint kívülről és belülről is megújul!

Apple Watch Series 4

Idén negyedik éve, hogy elérhető az Apple órája, és valójában eddig csak Series 2 volt az, ami miatt érdemes volt váltani, főleg a vízállósága miatt. A Series 3 sebességben lett gyorsabb, de igazi váltásra nem ösztönözte a felhasználókat, azonban most végre az Apple “odatette magát”. Az Apple Watch Series 4 az elmúlt évek legnagyobb frissítése, kérdés nélkül érdemes rá váltani, megvenni belőle az újat. Nézzük meg, milyen újdonságokkal találkozhatunk.

Apple Watch Series 4

A Series 4 egy alapjaiban átalakított és újra­tervezett Apple Watch, melynek minden részletét aprólékosan kidolgozták. Kapott egy vadonatúj, nagyobb kijel­zőt, lekere­kített sarkokat és persze a dupla magos S4 chip-et:

Vadonatúj S4 chip. Az S4 nem csupán egy processzor, hanem teljes Silicon in Package (SiP) modul, mely egyetlen hordozóban tartalmazza a komplett rendszert. Ez az architektúra teszi lehetővé, hogy ennyi szuper képesség elférjen az Apple Watch vékony tokjában. Jelenleg az Apple Watch a világ egyetlen olyan eszköze, amelyet teljes egészében egy SiP működtet.

Akár kétszer gyorsabb. Ez a negyedik generációs CPU minden eddiginél gyorsabb. Gyorsabban indulnak az appok, és egészében véve jobb a rendszer teljesítménye.

Az Apple Watch-ban elérhető OLED-kijelzőt is tovább fejlesztette a cég. A legnagyobb kihívást a megnagyobbítása jelentette a tokméret észrevehető növelése és az üzemidő csökkenése nélkül. A keskenyebb szegélyek révén több mint 30%-kal lett nagyobb a megjelenítési felület, az új kijelzőtechnológia, az LTPO (low-temperature polycrystalline oxide) pedig energia­takarékosabb. Ez azt jelenti, hogy adott körülmények között az Apple Watch Series 4 tovább bírhatja majd, mint az előző generációk.

Apple Watch Series 4 kijelző méret

(A stílusos, le­kere­kített sarkok pontosan követik a tok ívét. A kibővített, tágas érintőfelület nagyobb teret ad a vizuális élményeknek és a műveleteknek.)

A nagyobb méret miatt új órafelületeket is kaptak az új órák. Természetesen ezek csak Series 4-en találhatóak meg, és akár 8 féle komplikáció érhető el rajtuk. Nézzétek meg őket:

A kijelző mellett a digitális korona is átesett egy komolyabb változtatáson. Az Apple Watch Series 4 tervezésekor teljes egészében újraalkották a mechanizmusát. Amikor görgetjük, a fizikai visszajelzéseknek köszönhetően finom kattanásszerű érzetet kelt. A szerkezet mérete 30 százalékkal csökkent, alkatrészeinek száma mégis 21 százalékkal nőtt.

Az Apple Watch egyik legfontosabb funkciója a pulzusmérés. A Series 4-ben ezt is továbbfejlesztette a cég, mind hardver, mind szoftver szinten. Az óra mostantól azt is észleli, ha 10 perc nyugalmi idő után a pulzusunk a megadott küszöb alá esik, és értesít az alacsony értékről. Ez ugyanis a bradikardia, a kórosan alacsony pulzusszám jele lehet, amire érdemes odafigyelni, mert ilyenkor a szív nem tud a sejtek számára elegendő oxigénnel telített vért keringetni a testben. Tehát az Apple Watch figyelmeztet, ha alacsony vagy magas a pulzusunk.

A benne lévő, továbbfejlesztett giroszkóp segítségével az óra már azt is képes észlelni, ha elestünk, és vészhelyzetben segítséget is hív. De mit is jelent ez?  Ha valaki elesik, és mondjuk elveszti az eszméletét, akkor az óra képes lesz ezt az esést észlelni, és ha 1 percen belül nem mozdulunk meg, automatikusan képes vészhívást indítani a helyzetünkkel, valamint értesíteni a vészhelyzeti kontaktjainkat is.

Az Apple Watch Series 4 egy nagyobb és erősebb hangszórót kapott, így drámaian javult a hangminősége. A mikrofon pedig átkerült az óra másik oldalára, hogy a telefonálás kevésbé legyen visszhangos.

Elektródok kerültek az óra hátuljára és a digitális korona gombra, amellyel ezentúl bárhol lehet majd EKG-t készíteni. Az egész 30 másodpercig tart csak. Az óra automatikusan elemzi az eredményt és az Egészség appban tárolja majd őket. Az Apple Watch Series 4 az amerikai FDA hivataltól is engedélyt kapott, így EKG-képes készülékként is hirdetheti az Apple az órát, ami azért nem kis szó! Az EKG funkció egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető az év végétől, a többi országban később.

Ahogy az már említésre került, az óra egy picivel nagyobb lett, mint a korábbi generációk, azonban a korábbi szíjak továbbra is kompatibilisek vele, tehát nem kell lecserélnünk az eddigieket, illetve az akciós szíjak közül is választhatunk az új órához. Hazánkban továbbra sem kapható a rozsdamentesacél változat, és egyik LTE-képes óra sem. Maradtak a szokásos sport változatok:

Ez egyébként nem túl jó hír, mivel én például csak akkor szeretnék váltani, ha elérhető a rozsdamentesacél, illetve az LTE. Ugyan a Telekom korábban már tett lépéseket ezzel kapcsolatban, de úgy látszik, a rajtra nem sikerült összehoznia egyik hazai szolgáltatónak sem. Amennyiben nem sport típust akarunk venni, úgy külföldön kell ismét keresgélni, ott olyan 255 000Ft-tól tudjuk megvásárolni a 44mm-es változatot.

Hazánkban az Apple Watch Series 4 és Series 3 árai a következőképpen alakultak:

  • Apple Watch Series 4 40mm: 147 990 Ft
  • Apple Watch Series 4 44mm: 157 990 Ft
  • Apple Watch Series 3 38mm: 102 990 Ft
  • Apple Watch Series 3 42mm: 112 990 Ft

Az új generáció szeptember 28-tól kapható hazánkban, az előrendelésről nincs hivatalos információ, de ha minden igaz, ez szeptember 24-re eshet.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!