fbpx Skip to content

Az Apple tegnap, július 31-én este, piaczárás után közzétette előző negyedéves eredményeit. Ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, a számok meghaladták az egyébként sem alacsony elemzői várakozásokat.

iPhone X

Az Apple harmadik negyedéves (a pénzügyi év októberben kezdődik) eredményei szinte minden termékkörben meghaladták az előző év hasonló időszakának számait. Nézzük végig őket!

  • A teljes bevétel 53,3 milliárd dollár volt, ami 17%-kal haladta meg az előző évi 45,4 milliárdot. Tim Cook vezérigazgató a következőkkel kommentálta a számokat:

“Izgatottan hozzuk nyilvánosságra az Apple valaha volt legjobb júniusi negyedévét, amely sorban a negyedik negyedév, amikor kétszámjegyű növekedést értünk el. A harmadik negyedév eredményeit az iPhone, a Szolgáltatások és a Viselhető eszközök erős eladásai vezérelték és izgatottak vagyunk a megjelenés előtt álló termékek és szolgálatások terén is.”

  • Az Apple legfőbb terméke az iPhone. Előző negyedévben 41,3 millió darab kelt el, ami 1%-kal magasabb a tavalyi 41 milliónál. Az elemzők 42,05 millió darab értékesítését várták. A telefonból származó bevétel viszont jóval nagyobb mértékben, 20%-kal növekedett, csaknem elérve a 30 milliárd dollárt, ami nyilván a csillagászati árazású iPhone X-nek köszönhető.

iPhone bevétel

  • A termék átlagos eladási ára 724 dollár volt, ami jóval magasabb az egy évvel ezelőtti 606 dollárnál, de csökkenő tendenciát mutat, mivel előző negyedévben ez a szám 728 dollár, míg az iPhone X megjelenésekor 796 dollár volt. Ebből látszik, hogy a iPhone X iránti kezdeti lelkesedés elmúlt, bár Tim Cook szerint még mindig ez a legnépszerűbb telefon;

iPhone eladások

  • Az iPad értékesítése 1%-kal, 11,6 millió darabra emelkedett, az ebből származó bevétel viszont 5%-kal esett 4,74 milliárd dollárra. Ez annyira nem fényes, azt is figyelembe véve, hogy az idén megjelent, Apple Pencilt is támogató modell már teljes negyedévvel szerepelt…

iPad eladások

  • Még rosszabb eredményt ért el a Mac. Mindössze 3,7 millió számítógép kelt el, ami 13%-os csökkenés az előző évi 4,3 millióhoz képest. Bevételben annyira nem problémás a helyzet, az „csak” 5%-kal csökkent 5,3 milliárd dollárra. Fontos viszont kiemelni, hogy ebben nincsenek benne a júliusban frissített MacBook Pro számai.

Mac eladások

  • Az utóbbi időben a Szolgáltatások az Apple egyik legdinamikusabban növekvő üzletága, már 12 negyedéve kétszámjegyű növekedést mutat. Az előző negyedében 9,6 milliárd dollár bevétel származott ebből, 31%-kal meghaladva a tavalyi 7,3 milliárdot.

Néhány érdekesség az eredményeket nyilvánosságra hozatalát követő konferenciabeszélgetésből:

  • a cég mind a 15 főbb piacán növekedett, az USA-ban több mint 20%-os növekedést értek el;
  • az indulástól kezdődően 100 milliárd dollár lett a fejlesztőknek kifizetve;
  • 4 millió felhasználó teszteli a macOS Mojave, iOS 12, tvOS 12, and watchOS 5 béta verzióit;
  • az AirPods ugyanolyan mértékben fogy, mint ahogy gyártják. A viselhető eszközök üzletág 60%-os növekedést mutat: ide tartozik az Apple Watch és az AirPods is.
  • a Mac vásárlók 60%-a, az iPadesek 50%-a új felhasználó;
  • az Apple Music bevétele 50%-kal nőtt egy negyedév alatt;
  • ugyan néhány terméknél a váltási ciklus növekszik, de iPhone-nál a szolgáltatók által szabott hűségidő lejárata a döntő.

A számok közzétételét követően a tőzsdén kívüli kereskedésben emelkedett a részvényárfolyam. Látható, hogy a cég stabil növekedési pályára állt és a szeptemberben bemutatandó új telefonok még egy lökést adhatnak az árfolyamnak, és a cég a történelemben először elérheti az 1000 milliárd dolláros kapitalizációt. Nem semmi. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok