iOS 11.4: Üzenetek az iCloudban funkció

10 éve, kereken 10 éve várok erre a funkcióra! Durva. Jóformán a kezdetek óta tárolom az üzeneteket, az első 2008.09.17-i, és minden egyes frissítéskor, béta teszteléskor imádkoztam, hogy működjön rendesen az Üzenetek alkalmazás.

Uzenetek az iCloudban

Az Apple végre útjára indította az üzenetek az iCloudban funkciót, ami azért is fontos, mert így végre már biztonságban tudhatjuk a régebbi beszélgetéseinket is, sőt, tárhelyet is felszabadít nekünk. Illetve most már nyugodtan választhatjuk a “beállítás új iPhone-ként” opciót is, mert végre az üzenetek is visszakerülnek a készülékre, amikor bejelentkezünk az iCloudba. Na de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük meg, mit is tud, és hogyan kell bekapcsolni ezt az opciót.

  • Az üzeneteit, fotóit és egyéb mellékleteit tárolhatja az iCloudban, és helyet szabadíthat fel az eszközein
  • Az összes üzenete megjelenik, amikor ugyanazzal az iMessage-fiókkal bejelentkezik egy új eszközön
  • Amikor üzeneteket és beszélgetéseket töröl, azok azonnal el lesznek távolítva az összes eszközén

Vegyük sorra a pontokat. Én viszonylag sokat használom az iMessage-t, és rengeteg adatot, képet, videót is küldök vele. Ez persze rendkívül tárhely igényes, és sokszor már többet foglalt nálam az Üzenetek alkalmazás, mint mondjuk a fotók. Természetesen egyesével le lehet törölni a korábbi üzeneteket vagy csatolmányokat, sőt, be lehet állítani, hogy a készülék idővel mindent töröljön automatikusan.

Az iCloudban az Apple nem csak az üzeneteket, hanem az elküldött csatolmányokat is tárolja, és ezeket idővel törli is a készülékről. Így amikor egy régi üzenetbe belépünk, akkor fogja letölteni a csatolmányt, és feleslegesen nem is tárolja az iPhone-on, vagy iPaden, ahogyan az iCloud fotókönyvtár is működik. Lásd az alábbi két képet:

(Igen, a figyelmeztetés nincs lefordítva magyarra – ejnye, Apple!)

Amennyiben ki akarjuk kapcsolni, rögtön felugrik, hogy akkor ő bizony letölti az üzeneteket (a csatolmányokkal együtt), illetve a jobb oldali képen látható is, hogy a régebbi üzeneteket is letölti az iCloudból.

Ha már a törlésnél tartunk, akkor, külön-külön beszélgetéseket is törölhetünk a felhőből, illetve 30 napig tárolja az iCloud az üzeneteinket:

Ehhez lépjünk be a Beállítások / iCloud / iCloud-tárhely menüpont alá, majd pedig az Üzenetekbe. Itt törölhetjük az összeset, illetve a Beszélgetések menüpontra nyomva egyesével is. Érdemes arról is tudni, hogy bizony az Üzenetek helyet is foglalnak az iCloudban, tehát ha valaki sok képet, videót küld üzenetben, akkor az bizony meglátszik majd a tárhely használaton is.

(Egyébként így tulajdonképpen duplán tároljuk az üzenetek a felhőben, mivel a biztonsági mentésben is benne van.)

Az Apple arról is tájékoztat minket, hogy ezen funkció bekapcsolásával szinkronizálódnak az iOS, később macOS eszközeink között az üzeneteink. Tehát ha törlünk egy egy beszélgetést, akkor az bizony az összes eszközről azonnal eltávolításra kerül:

Végül pedig, amennyiben új készülékre költözünk, de bizonyos okokból nem szeretnénk vissza rakni a biztonsági mentést, akkor is meglesznek az üzeneteink: amint belépünk az iCloud fiókunkkal, a rendszer azonnal le fogja tölteni őket.

Az iOS 11.4-ről bővebben ide kattintva olvashattok.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Csak annyit mondok, VÉGRE. Egyúttal szomorú, hogy eddig nem így volt. Tesztelgettem tegnap este (a macbook-on bétázok), és gyakorlatilag AZONNAL törli a másik eszközön is. Oda-vissza, megbízhatónak tűnt, nem tévedett, nem tétovázott egyszer sem. Ahogy a telefonon kitöröltem, egyből eltűnt a macbook-ról is.

  2. Kép- és videóküldésre amúgy ott van az iCloud Photo Sharing is, ami szerintem nagyon jó dolog, meg persze a Google Photos is jó. 🙂

  3. Már megint ez a hülye bénázása az Apple -nek. iCloudba való feltöltés szünetel, cstlakozzak wifi-re.
    Kezd már szánalmas lenni a wifihez való erőszakos ragaszkodás… Csomó mindent letilt ha nincs wifi 🙁

  4. @Kovács Péter:
    Nem tudom én mit rontok el, de nekem nem működik tökéletesen. Ha létrehozok egy üzenetet akár a telefonon, akár a MBPron az tényleg azonnal megjelenik a másik készüléken is. De ez működött eddig is.
    Viszont a törlés csak az adott készüléken sikerül, azt nem viszi át. Vagyis a másikon nem törli. Ez beállítási baj?

  5. Frissítettem a 6s telefonomat 11.4-re a hét elején, de annyira gyorsan merült (éjszaka alatt 100%-ról 22%-ra), hogy visszaraktam a 11.3.1-et.
    Azóta eltűntek az üzeneteim.
    Az iCloud-ban látom a lementett üzeneteket, sőt az iPad-en is megvan minden (11.4), de a telefonon semmi.
    Újra frissítettem a 11.4-re a telón is, de semmi.
    Mi lehet a megoldás?
    Köszi!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!