iOS 12: az Apple végre engedélyezheti az NFC használatát, új zárolt képernyő?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hét múlva WWDC18, azaz június 4-én megrendezésre kerül az idei év sokak által egyik legjobban várt eseménye. Az Apple többek között bemutathatja az iOS 12-t, benne számos újdonsággal és talán ami a legfontosabb: idén biztonságosabb, és gyorsabb szoftvert ígér a cég.

iOS 12 koncepció

(iOS 12 koncepció kép)

Eddig jól titkolja az újdonságokat az Apple, legalábbis a szoftvert illetően. Az iOS 12-ről jóformán semmit sem tudunk. Semmi sem szivárgott ki, kivéve amit esetleg Craig Federighi mondott, hogy inkább a rendszer stabilitására fókuszálnak idén, és nem az eget rengető újdonságokra. A legutóbbi pletykák szerint azonban az Apple várhatóan megnyitja a kapukat az NFC chip használatához, és új felületet, funkciókat kaphat a zárolt képernyő az iOS-en.

Az NFC chip egyáltalán nem újdonság az iPhone-ok esetén. Szükséges az Apple Pay használatához, és az iPhone 6 óta minden iPhone-ba beletette az Apple. Azonban ehhez eddig külső fejlesztő nem férhetett hozzá, a cég kizárólag az Apple Pay-hez használta, megbízhatóan. Úgy tűnik, az iOS 12-nél ez változhat, végre külső fejlesztők is használhatják az NFC-t bizonyos funkciókhoz.

Ilyenek például a hotel szobaajtók nyitása, vagy éppen tömegközlekedéshez használt kártyák integrálása az iOS-be. Utóbbira hazánkban egyelőre ne számítsunk, mivel 2017-ben már el kellett volna készülniük a beléptető kapuknak a BKK-nál, de mint tudjuk, az online rendszer sem lett túl biztonságos.

Egy valamire azonban biztos nem lehet majd használni az NFC-t, az pedig a fizetés. Az valószínűleg kizárólag az Apple Pay számára lesz fenntartva, és arról egyelőre semmilyen információnk sincs, hogy bármelyik magyar bank csatlakozna az Apple Pay-hez belátható időn belül. ????

Miközben az iOS 12-nél a stabilitás, a megbízható és biztonságos rendszer lesz a legfontosabb, várhatóan azért kapunk néhány újdonságot. Általában nem a design, hanem az egyes új funkciók lassítják a rendszert, tehát maga az iOS minden bizonnyal változni fog valamennyire. Persze ezzel együtt néhány apróbb funkciót is kaphatunk, és a pletykák szerint ezek egyike lesz a zárolt képernyő testre szabása, új értesítési felületek, illetve egyéb funkciók…

Nézzünk meg néhány koncepció képet:

Ne maradj le a WWDC-ről, kattints ide, hogy hozzáadhasd a naptáradhoz!

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Én nem teljesen értem az Apple-nek ezt a logikáját (NFC). Már a GPS chippel is ezt csinálták! Hiába volt benne már a 3G-ben is a chip, nem volt hozzá app, -max jb útján- és csak évekkel később engedélyezték a GPS használatát, talán az IOS 4-ben jelent meg először.

  2. Pff jellemző… 🙁
    Az egyetlen itthon valamire is használható funkció nem lesz engedélyezve…
    Ezek tényleg szándékosan szivatnak minket 😀

  3. Igen. Szándékosan. Ez a kis ország nem mérhető bevételt hoz a cégnek. Ellenben egy nem megfelelően bevezetett termék, szolgáltatás, vagy ennek nem megfelelő helyi szintű kezelése (ami képzett vagyis költséges aparátust igényelne) mérhető negatív kampányt generálhat.

  4. @ef-dani: Van mukodo NFC iOS11 alatt. Kenyelmesen lehet olvasni a hardveresen megfelelo tagekbe irt tartalmat. (sajna csak ennyit). Ures taggal nem tud mitkezdeni az iOS valamint az adott tag sorozatszamat sem tudja kiolvasni. Az itt lathato screenshot (amin a hold iPhone near the fire) is iOS11-bol szarmazik. Pont igy nez ki az ablak, ami megjelenik.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!