fbpx Skip to content

Egy ideje mér élvezhetjük a P3 kijelzőt az egyes Apple termékekben, ilyen például a Retina MacBook Pro. Azonban HDR tartalmakat kizárólag az iPhone X-en tudunk megfelelően lejátszani.

YouTube HDR lejátszás - iPhone X

Az iPhone X és az iPhone 8, 8 Plus, valamint a régebbi készülékek kijelzői eltérnek: az iPhone X-nek OLED HDR kijelzője van, az iPhone 8 és 8 Plus processzor szintű HDR-támogatással is rendelkezik, míg a régebbi készülékek esetén egyáltalán nem beszélhetünk HDR-ről. Az iPadek esetén egyedül az újabb iPad Pro-k kaptak olyan processzort, ami az iPhone 8-hoz hasonlóan támogatja a Dolby Vision és a HDR10 szabványt. A YouTube most már engedélyezte a HDR videók lejátszását iOS-en a YouTube alkalmazáson belül is, ami az iPhone X-en igencsak látványos. Akinek ilyen készüléke van, mindenképp érdemes megnéznie néhányat ezek közül.

A HDR a televíziózási és képmegjelenési szabványok egy új családja, az első igazi evolúciós lépés a HDTV-k 2000-es évekbeli elterjedése óta. Amíg a “HD”, a “4K”, és testvéreik viszonylag könnyen elmagyarázhatóak a laikusok számára is, addig a HDR lényegét sokszor a műszaki áruházakban dolgozó átlag eladó sem érti…

Pedig ha kicsit mögé nézünk a marketingszövegekben szereplő hangzatos kifejezéseknek, gyorsan kiderül, hogy a “fényesebb” és “színesebb” szavak sokkal érdekesebb újításokat jelentenek. A HDR által nyújtott fejlesztések bárki számára szabad szemmel is jól láthatóak, és lényegesen javítják a képélményt. Olvassátok el a korábbi cikkünket ezzel kapcsolatban: Mit jelent az OLED HDR az iPhone X és a HDR az iPhone 8, 8 Plus esetén?

HDR filmeket viszonylag egyszerűen az iTunes-ból és a Netflix-ről, és most már a YouTube-ról tudunk letölteni, streamelni. Amennyiben alternatív forrásból szerezzük be, akkor pedig például az Infuse Pro-val tudjuk lejátszani, az szinte mindent támogat, többek között a 4K UHD Blu-ray lemez képfájlokat és mappákat (ISO/BDMV) is. Az Infuse Pro korábban már megkapta a HDR támogatást, illetve a Dynamic range color conversion-t a nem HDR-képes készülékekhez. HEVC formátumú videókat is lejátszik, ez többek között azért is fontos, mert a HDR magas felbontású filmek már ilyen formában érhetőek el.

[appstore id=”1136220915″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Mi a különbség az OLED HDR és a processzor szintű HDR között? Vagyis inkább miért csak az X-en érhető el ez a funkció? Tudtommal a 8/8P-on is megy a HDR Netflix esetében.

  2. @totopad: Az hogy lejátssza ugyan neked az iPhone 8 is, de nem kapsz olyan színvilágot az OLED hiánya miatt.

  3. 5490 Ft-ért ajándék! Szuper-kóser! ????????????

  4. Es mi tartja vissza oket hogy ugyanezt a funkciot berakjak a 4K Apple TV-be?

  5. Iphone 8-al az értelme semmi kategória. Lejátssza a HDR-t, de minek? Úgyse azt látod a kijelző miatt, mert az nem tudja. Egyébként meg a Youtube iPhone 8 esetén fel sem kínálja a HDR-t videót a beállításokban. Csak a sima HD a max. Erről ennyit.


Add a Comment