fbpx Skip to content

Amikor 2011-ben Mac-re váltottam, akkor lényegében csak a magasabb ár volt, ami a váltás ellen szólt és minden más afelé húzta a szívem, hogy ne egy recsegő-ropogó Windows-os laptopot vegyek. Pozitívumok közt szerepelt a szoftver egyértelműen, ott volt a listán a jó üzemidő, súly, háttérvilágításos billentyűzet és persze a mágnesesen működő MagSafe töltőcsatlakozó is.

Kedvezméynes MagSafe 1™ töltőkábel csere az iSamuraiban

Sokaknak úgy tűnhet, ez nem elég indok arra, hogy kifizessem a drágább árat, de mégis összességében abszolút megérte számomra a váltás. Annyira jó volt, hogy sötétben is tudtam gépelni, nem kellett állandóan töltő hurcibálnom magammal mindenfelé és attól se kellett félnem, hogy ha rálépnek a töltőkábelemre, akkor az kárt okozhat a gépemben.

A MagSafe csatlakozó 2006-ban debütált a MacBook Pro termékvonallal és közel egy évtizeden át minden hordozható Mac számítógép töltő portja volt. Az első változat mára már kissé bumfordinak tűnhet, holott a versenytársak töltőcsatlakozói még a mai napig ennél is nagyobbak, viszont 2012-ben az új MacBook Air és a retina Pro modellekkel együtt bemutatkozott a MagSafe 2-es csatlakozó, ami sokkal laposabb volt elődjénél és ami így az új gépek formavilágához is elengedhetetlen újítás.

A MagSafe csatlakozók csak előnyökkel rendelkeztek, így kicsit fájó volt, amikor USB-C-re cserélte a töltőcsatlakozót is az Apple, bár összességében ennek is sok előnye van, de azért a mai napig hiányzik számomra a korábbi megoldás. Hihetetlenül megkönnyítette a töltést az, hogy nem kellett keresgélni, hogy jó helyre dugom-e a kábelt, hiszen a mágneses megoldásnak köszönhetően a kábel magától megtalálta a helyét. A mai Mac-eknél csak akkor tudjuk meg, hogy feltöltődtek, ha felnyitjuk őket, míg a MagSafe fején ott egy kis LED, ami narancssárgán világított, amikor töltött, és zölden, amikor a töltéssel végzett. Ezek már önmagában irigylésre méltó dolgok voltak a más gépekkel rendelkezők szemében, de az igazi ereje ennek a csatlakozónak abban rejlett, hogy amilyen könnyen megtalálta a helyét a gép oldalán, olyan könnyen eltávolítható is volt.

Elegendő volt csak leemelni a gép oldaláról, nem kellett húzogatni és ez védett meg a balesetektől is. Én a szerencsések közé tartozom, mert összesen kétszer fordult elő, hogy a MagSafe-nek hála nem repült le az asztalról a gépem, de nagyon sok olyan embert hallottam, akinek ez a szám már-már megszámlálhatatlan értéket mutatott. Irodában még lehet úgy használni egy laptopot, hogy a kábelek szépen el vannak vezetve, de otthon, gyerek vagy kisállat mellett már problémásabb a dolog és arról akkor nem is ejtettem még szót, hogy mondjuk egy kávézóban milyen a helyzet. Egy a lényeg, a MagSafe csatlakozók az Apple egyik legjobb fejlesztései közé tartoztak, sokunknak megmentették a gépüket, és kár, hogy már csak a MacBook Airben használja a cég.

Sajnos mint minden töltőkábel, úgy a MagSafe kábelek se voltak elnyűhetetlenek. Ezeknél a töltőknél még volt két kihajtható kis lábacska, amire utazás közben fel lehetett tekerni a kábelt, ami jó volt, de esetek túlnyomó részében ez okozta a bajt is. Amennyiben túl szorosan tekertük fel a kábelt, a töltő felőli vége megtörhetett, a másik pedig, ha gépnél túlságosan meghajtottam. Ez a két pont szokott lenni, ahol sérülhetnek ezek a kábelek. Sokan úgy gondolják, egyszerűbb egy teljesen új töltő vásárolni, ha megadja magát a sajátjuk, csak olyankor döbben rá az ember arra, hogy bizony egy új, eredeti töltő 30 ezer forint körül mozog. Nem szabad viszont az utángyártott töltők felé kacsingatni, mert azok bizonyítottan nagy kárt tudnak tenni a gépben és nem éri meg ezen spórolni, egyszerűbb inkább behozni hozzánk a töltőt és mi kicseréljük a kábelét, és olyan lesz, mint új korában.

A következő két hétben (május 20-ig) kedvezményes áron cseréljük az összes MagSafe 1 és 2 töltőkábelt. A csere 3-4 órát vesz igénybe, de szervizterheltségtől függően ez maximum 24 óra lehet. A részletekeért kattints ide!

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment