fbpx Skip to content

A Touch ID még az iPhone 5s-ben mutatkozott be, és a jelkód beírása helyett az ujjlenyomatunk használatának lehetőségét kínálja a készülék zárolásának feloldásához. Az első generációs Touch ID-t az iPhone 6s-ben az Apple második generációsra cserélte, ami lényegesen gyorsabban és megbízhatóbban működik, mint elődje.

Az iPhone 5s Touch ID összetevőinek robbantott képe

Emiatt az elmúlt évek során már megszámlálhatatlanul sokszor került elő mindenféle “digitális boszorkányság”: korábban a Home gombot akarták kalibrálni, most pedig (ismét) a Touch ID van a terítéken. Nézzük, mit állítanak, és miről is van szó valójában.

A két trükk

Az első trükk a különféle oldalak írásaiban már évekkel ezelőtt is, és azóta is folyamatosan előkerül, amikor állítólag semmi mást nem kell tennünk, mint a Beállítások, Touch ID és jelkód menüpontba lépve többször megérinteni a Touch ID-t, mire az adott ujjhoz tartozó, korábban hozzáadott ujjlenyomat sávja felvillan, ezzel visszajelezve, hogy “tanult” a beolvasás.

A másik, újabban népszerű állítás, hogy ugyanazt az ujjunkat kell többször is hozzáadni, de például 90 fokokkal elforgatva, mert ha mondjuk az eredeti beolvasáshoz képest 180 fokban elforgatva próbálkozunk az adott ujjunkkal, akkor azt az állítások szerint nem ismerné fel a készülék.

Tanítható-e a Touch ID?

A “trükkben” leírtak szerint nem, az az opció ugyanis nem ezt teszi.

Amikor az ujjunkat az adott menüpontba lépve többször is odaérintjük, semmi más nem történik, minthogy az iOS minden alkalommal visszajelzi az adott sáv elsötétítésével, hogy melyik elmentett ujjlenyomat tartozik ahhoz az ujjunkhoz:

A Főgombot megérintve beazonosíthatja a kívánt ujjlenyomatot. A rendszer rövid időre kiemeli a megfelelő ujjlenyomatot a listában.

Ez akkor lehet hasznos, ha korábban nem adtunk külön nevet az elmentett ujjlenyomatokhoz, és így kitörölhetjük a már szükségteleneket, és hozzáadhatunk újakat. A Touch ID funkció alatt ugyanis maximum 5 ujjlenyomat adatait tárolhatjuk. (Sokan használják a több ujjlenyomat lehetőségét arra, hogy a párjuk is fel tudja oldani a készülék zárolását.)

Fontos kiemelni, hogy az iOS 11 megjelenése óta az idő elmúltával a Touch ID is fokozatosan frissíti a regisztrált ujjlenyomatok matematikai leképezését, ezzel javítva a későbbi egyeztetések pontosságát. Ezt például egy-egy hibás feloldási kísérlet során teheti meg, amikor utána megadjuk a jelkódot, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a Face ID esetén működik.

Ha nem érezzük megfelelőnek a felismerés sebességét illetve pontosságát, egyszerűen töröljük ki az adott lenyomat adatait, és adjuk hozzá újból a kívánt ujjunkat.

Érdemes-e ugyanazt az ujjat többször is hozzáadni?

Az állítások szerint ez utóbbi azért fontos, mert ha nem a hozzáadáskor használt helyzetben, hanem mondjuk 180 fokkal elforgatva próbálkozunk, akkor már nem ismerné fel a készülék az ujjlenyomatunkat.

A Touch ID kapcsán ugyanakkor az Apple azt írja, hogy az gyakorlatilag bármely szögből képes beolvasni az adott ujjlenyomatot:

A Touch ID több ujjlenyomat beolvasására is képes, valamint 360 fokos szögben tudja elvégezni a beolvasást.

Ennek az állításnak a háttere valószínűleg abban gyökerezik, hogy ezzel valóban voltak korábban problémák egyes esetekben, ahogyan az az alábbi videóban is látható, “fejjel lefelé” fordított készülék esetén a zárolás feloldása után egy pillanatra felvillan a főképernyő az ikonokkal, majd szinte rögtön alma logót dob a felhasználónak, ami után 10 másodpercig várni lehet arra, hogy visszatérjen a lezárt képernyő:

Azóta az előbbi videóban látható hibát már régen javította az Apple, és a bármely szögben elforgatva megkísérelt beolvasás már gond nélkül sikeres kell legyen, tehát a különböző szögek miatt eleve felesleges többször hozzáadni ugyanazt az ujjat.

Az ugyanazon ujj többszöri hozzáadása adott esetben segíthet, de egyben csökkenti a hozzáadható ujjak számát is. Érdemesebb inkább az adott ujj legelső beolvastatása közben is már folyamatosan elforgatni azt, hogy a készülék több irányból is képes legyen pontosabban és gyorsabban felismerni.

Ha egy adott ujjunk megfelelő felismeréséhez azt kénytelenek vagyunk többször is hozzáadni, akkor ott inkább az ujjbegyünk lesz a ludas, nem feltétlen maga a Touch ID és ezen az ujjunk többszöri hozzáadása sem fog érdemben változtatni, ha “ő” a gyenge láncszem a folyamatban.

Mitől romolhat a beolvasás pontossága?

Mivel a kezünk folyamatos használatban van, így az ujjbegyeink állapota is folyamatosan változik. A nedvesség, a testápolók, az izzadság, az olajok, a vágások, illetve a túlzottan száraz bőr is mind ronthatja az ujjlenyomat felismerését. Bizonyos tevékenységek is ideiglenesen negatívan befolyásolhatják az ujjlenyomat felismerését, így például a testedzés, a zuhanyozás, az úszás, a főzés, valamint minden olyan körülmény vagy változás, amely hatást gyakorol az ember ujjlenyomatára.

Egy-egy sikertelen beolvasás után érdemes megtörölni nem csak az adott ujjunkat, hanem magát a Touch ID-t is, mert arra is lerakódhatnak szennyeződések, amelyek befolyásolhatják a beolvasás sikerességét.

Kapcsolódó Apple támogatási szócikkek:

(A Touch ID iPhone 5s és újabb iPhone, 5. generációs és újabb iPad, iPad Pro, iPad Air 2, illetve iPad mini 3 és újabb készülékeken áll rendelkezésre.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. De izgalmas volt ez az időszak amikor a touch ID megjelent!

  2. Van három touchID-s készülékem. Ezekből kettőben második generációs ujjlenyomat-olvasó van, de soha semmi különbséget nem éreztem. Ugyanakkora arányú az elutasítás, egyik sem szereti a nedves, zsíros vagy kiszáradt bőrt. A feloldás sebessége persze gyorsabb a második generációsnak, de ugye maguk a készülékek is gyorsabbak, ezért ez sem feltűnő.


Add a Comment