fbpx Skip to content

Mivel az Apple Watch-ot napi szinten használjuk, folyamatosan hozzáér a bőrünkhöz, és nem tartjuk a táskánkban vagy a zsebünkben, mint az iPhone-t, így az izzadság és a por miatt a tisztítása is szükséges bizonyos időközönként, a szíjaival egyetemben.

Apple Watch és a szíjak tisztítása

Korábban már írtunk arról, hogy mit kell tenni, ha a digitális korona gomb esetén tapasztalunk problémákat, de most nézzük, mit használhatunk az óra és a szíjak tisztításához, és mik azok, amelyeket semmiképp se vessünk be ilyenkor.

Az Apple Watch tisztítása és szárítása

Tartsuk Apple Watch-ot tisztán és szárazon. A szappanok, tisztítószerek, súrolóanyagok,1 a sűrített levegő, az ultrahangos tisztítás és a külső hőforrások károsíthatják a készüléket, és nem alkalmazhatók az Apple Watch esetén.

Kövessük az alábbi lépéseket az Apple Watch megtisztításához:

  1. Vegyük le a töltőről és kapcsoljuk ki az Apple Watch-ot.
  2. Tisztítsuk meg az Apple Watch-ot egy puha, szöszmentes kendővel. Ha szükséges, enyhén nedvesítsük be a kendőt tiszta vízzel.
  3. Szárítsuk meg az Apple Watch-ot egy puha, szöszmentes kendővel.

A Digital Crown tisztítása és szárítása

Ha a Digital Crown beragad vagy nem mozdul, ellenőrizzük, hogy nem ragadt-e bele valami, és töröljük át az Apple Watch-ot. Ha például port vagy krémet találunk a Digital Crown körül, az alábbiak szerint távolítsuk el, és szükség szerint ismételjük meg a műveletet:

  1. Vegyük le a töltőről és kapcsoljuk ki az Apple Watch-ot.
  2. Ha bőrszíjat használunk, azt vegyük le az Apple Watch-ról.
  3. Tartsuk a Digital Crown-t a csapból lassan csorgó meleg víz alá 10-15 másodpercig. Ne használjunk szappant vagy egyéb tisztítószert!
  4. Folyamatosan forgassuk és nyomogassuk a Digital Crown-t, miközben a víz a Digital Crown és a burkolat közötti vékony résen átfolyik.
  5. Szárítsuk meg az Apple Watch-ot egy puha, szöszmentes kendővel.

Apple Watch tisztítás

Rozsdamentesacél Apple Watch polírozása

Noha az Apple nem javasolja, de a nem asztrofekete színű, rozsdamentesacél Apple Watch modelleket gond nélkül lehet polírozni, ha azok tükörfényes felületén karcok jelennének meg a mindennapos használat során. Megfelelő eszközök használatával még az alábbi, mélyebb karcok is probléma nélkül “elpolírozhatóak” – balról az előtte, jobbról az utána állapot:

 

Figyelem! Az asztrofekete rozsdamentesacél tokozású órák esetén a polírozás megsértheti a színezett felületet, így ezeket ne próbáljuk meg polírozni! Az alumínium tokozású Apple Watch Sport és Apple Watch Nike+ modellek az eloxált felületkezelés miatt szintén nem polírozhatóak! A 18 karátos arany Edition modellek polírozhatóak, de az óra jelentősen magas értéke miatt érdemes inkább órás szakemberhez fordulni. A kerámia Edition órák az anyaguk keménysége miatt nem igazán karcolódnak.

A polírozásról részletesen ebben a cikkünkben írtunk: A rozsdamentes acél Apple Watch polírozása.

A szíj tisztítása és szárítása

A tisztítás előtt vegyük le a szíjat az Apple Watch-ról. A tisztítási információk csak Apple márkajelzéssel ellátott szíjakra vonatkoznak, más szíjak esetében kövessük az adott szíjhoz mellékelt tisztántartási útmutatót.

Bőrszíjak:

  1. Töröljük tisztára a szíjak bőrrészét egy puha, szöszmentes kendővel. Ha szükséges, enyhén nedvesítsük be a kendőt tiszta vízzel.2
  2. A bőrszíjakat ne áztassuk vízbe, mert a bőrszíjak nem vízállók.
  3. Hagyjuk a bőrszíjat alaposan megszáradni a levegőn, mielőtt visszatennénk az órára. A bőrszíjakat ne tároljuk közvetlen napfénynek kitett helyen, magas hőmérsékleten vagy magas páratartalom mellett.

Egyéb típusú szíjak és csatok:

  1. Töröljük meg a szíjat egy puha, szöszmentes kendővel. Ha szükséges, enyhén nedvesítsük be a kendőt tiszta vízzel.
  2. Szárítsuk meg a szíjat egy puha, szöszmentes kendővel, mielőtt visszatennénk az órára.

Tippek a bőrirritáció elkerüléséhez, illetve allergia vagy érzékeny bőr esetére

  • Ha megfelelően erősítjük csuklónkra az Apple Watch-ot – vagyis nem túl feszesen vagy lazán –, és van elegendő hely a bőr lélegzéséhez, akkor az óra kényelmes viseletet fog biztosítani.
  • Az Apple Watch és a szíj, valamint a bőrünk tisztán és szárazon tartásával biztosíthatjuk a legnagyobb fokú kényelmet, és ezzel megakadályozhatjuk az óra maradandó károsodását is. Mindez különösen fontos edzések után, valamint olyan folyadékokkal – például izzadság, szappan, naptej és krém – való érintkezés esetén, amelyek bőrirritációt válthatnak ki.
  • A számunkra leginkább megfelelő Apple Watch-ot és szíjat válasszuk. Ha allergiásak vagy érzékenyek vagyunk valamilyen anyagra, például fémre vagy műanyagra, ellenőrizzük, hogy milyen anyagok találhatók az egyes Apple Watch-modellekben és szíjakban.
  • Számos külső fél gyárt kiegészítő szíjakat az Apple Watch-hoz. Előfordulhat, hogy ezek a szíjak nem illeszkednek megfelelően, zavarják az Apple Watch Csuklóérzékelés funkcióját, bőrérzékenységet vagy más egészségügyi problémákat okozó anyagokat tartalmaznak, de még az is előfordulhat, hogy kárt okoznak magában az Apple Watch-ban. A legjobb eredmény érdekében csak Apple márkajelzéssel ellátott vagy az Apple által jóváhagyott szíjakat használjunk.
  • Az Apple Watch viseléséről szóló cikkben további biztonsági tudnivalókról olvashatunk.

Lábjegyzetek

  1. Az Apple Watch gyártása rendkívüli gonddal és precizitással történik, és egyben a legmodernebb technológiát alkalmazzák benne a lehető legkellemesebb felhasználói élmény biztosítása céljából. Az óra teljes funkcionalitásának, valamint a burkolat és a külső alkatrészek felületi egyenletességének megőrzése érdekében az Apple nem ajánlja az óra dörzsölőszerekkel végzett polírozását és fényezését. Ettől függetlenül a rozsdamentesacél modellek esetén a nem asztrofekete színű órákat gond nélkül lehet polírozni, lásd fentebb.
  2. A bőr szíjaknak használat során rendszerint patinás jellege lesz. Ezenkívül a bőr színe módosulhat, ha olyan anyagokkal érintkezik, mint például parfüm, rovarriasztó, olaj, krém, valamint festett anyagok, például farmer. Az Apple Watch és a szíj színe idővel változhat vagy megfakulhat.

[newsletter_signup_form id=7]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment