fbpx Skip to content

A Sleep Cycle alvássegítő alkalmazás már egy ideje elérhető iPhone-ra, most pedig már Apple Watch-on is használható új funkciókkal kiegészülve.

Sleep Cycle

Az app segít választ találni arra, hogy a horkolás befolyásolja-e az alvás minőségét. A Sleep Cycle továbbfejlesztette ezt, így az Apple Watch-on is használható app egy olyan funkcióval is rendelkezik, amely segít abban, hogy ne horkoljunk.

A működése egyszerű: amikor az alkalmazás észleli, hogy horkolunk, a Taptic Engine használatával finom és csendes rezgést ad a csuklónak. A figyelmeztetés éppen annyira enyhe, hogy ne ébresszen fel, de mégis segít abban, hogy akaratlanul is alvópozíciót váltsunk.

Ez a funkció a Sleep Cycle legújabb verzióján keresztül érhető el. Miután telepítettük az órára az alkalmazást, ellenőrizzük, hogy a ‘Snore Stopper’ opció be van-e kapcsolva az iPhone alkalmazásban. Az app kínál még egy csendes ébresztőórát is, amely szintén az Apple Watch-ban található Taptic Engine-re támaszkodva finoman és hangtalanul ébreszt fel. Ez a mód hasonló az Apple Watch beépített ébresztőjéhez, de a Sleep Cycle alváskövetőként is működik, amelyet az Egészség alkalmazásában tudunk nyomon követni.

Sleep Cycle

A Sleep Cycle két különböző technológiai szabadalmat is használ a működése során. Az első lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy azonosítsa azt a pillanatot, amikor az alvó személy eleve éberebb, és ekkor ébreszti fel, a második pedig a horkolást figyeli. Ezeken túl az éjszakai alváskövetés során leolvassa a pulzusszámot is, majd ezután elemzi a felhasználók alvását és feljegyzi az értékeket az Egészség adatbázisába.

Az alváskövetés az Apple Watch használatával napi töltést igényel.

[appstore id=”320606217″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. “az alkalmazás észleli, hogy horkolunk, a Taptic Engine használatával finom és csendes rezgést ad a csuklónak. A figyelmeztetés éppen annyira enyhe, hogy ne ébresszen fel”

    Nem engedi, hogy mélyen aludj, azaz pont arra jó, hogy nehogy kipihend magad!
    Ezeket tiltani kellene.
    Legfeljebb az ágytárs fog örülni, mert hagyod aludni.

  2. @ha5abe: a horkolás miatt eleve nem alszol mélyen. ha nem horkolsz, akkor nem rezeg. a funkció ráadásul kikapcsolható, ha esetleg már bekapcsoltad volna, tehát nincs mit tiltani ezen. ha nem kapcsolod be, nyilván nem is működik.

  3. Van már valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

    Nagyon szívesen használnám, ha működik, de csak azért nem akarok watchot venni, hogy kipróbáljam.

  4. Ez szép és jó, csak az a baj, hogy a kutyám jobban horkol mint én. Emiatt tuti nem hagyna mélyen aludni az órám… 🙂

  5. @megyo: csak akkor nem hagyna aludni, ha bekapcsolnád ezt a funkciót az appban. alapból nincs bekapcsolva.

  6. @ha5abe: az általad linkelt oldalon épp az szerepel, amit a wikipedia is ír a horkolás kapcsán, hogy nyugtalan alvást eredményez, az pedig értelemszerűen nem mély alvás. az app ezen funkcióját külön be kell kapcsolnod, nem kötelező a használata, tehát nincs mit megtiltani sem.

  7. Én rá is tettem az órára, bekapcsoltam, hogy ha horkolnék keltsen fel. Kíváncsi vagyok, tetszik benne ez is, meg az is hogy amikor ébreszt először csak rezeg, aztán muzsikál. Hmm. Majd írok véleményt, de remélem más is fog.

  8. @Jadeye: Nyugtalanítja az alvást a horkolás és az óra zizegése is. Nem hagynak mélyen aludni. Az óra szerintem rosszabb, mert ha csak kicsit horkolsz, még nem baj. Akkor van a gond, ha, csökken a légzés, és megváltoznak a vérgázok, a vér lugossága, ionok, stb… Ennek magyarázatához, levezetéséhez szakember kell, de még kutatják a területet. Pl. Sikter András:
    http://epa.oszk.hu/02400/02454/00066/pdf/EPA02454_neuropsychopharmacologia_hungarica_2017_02_095-105.pdf

    Ha nem tudsz mély alvásban aludni,
    http://alvascentrum.hu/alvas/az-alvas-szerkezete/
    akkor napközben hamarabb fáradsz el (esetleg bealudsz) hiába aludtál hosszan éjszaka, mert az sekélyes volt és bizonyos hormonokból nem termelődhetett elegendő. Inkább nem is sorolom a további nyavalyákat, erre ott vannak e területtel foglalkozó oldalak.

    Ha többször, tartósan kimarad a légzés, ahhoz már pl. CPAP készülék kellhet, ami azonnali és tartós megoldás lehet. Ennek diagnosztizálásához mérlegeléséhez és méréséhez szakember szükséges!!! Ráadásul egyáltalán nem játék. Egy horkoláskor alvást sekélyesítő szerkezet, sokat árthat. Pl elfedheti a problémát.

    A légzés kimaradását leginkább a házastárs veszi észre elsőként.

  9. javítsd kérlek, mert doktor: dr.Sikter András

  10. @ha5abe: én ezek egyikét sem vitattam, épp ellenkezőleg: a horkolás egyszerűen maga zavarja a mély alvást, tehát azon semmit nem változtat, hogy mellé az óra rezeg-e vagy sem, mert a problémát maga a horkolás okozza, az óra nélkül is.

    továbbra sem értem, miért kellene megtiltani az ilyen opciókat, ha egyszer a használata nem kötelező. ha valakit zavar az alvásban, akkor az egyszerűen kikapcsolja az első kényelmetlenebb éjszaka után. vagy letörli az appot is. akit nem zavar az app, az vagy nem horkol, vagy csak olyan mértékben, ami nem váltja ki a jelzést.

    de írj az app fejlesztőjének az aggályaiddal.

  11. Éz az óra zizegése nem zavarja a mély alvást? Éppen azt teszi veled, hogy nem hagy olyan mélyen aludni, hogy ne horkolj. Így működik. Nem hagy mélyen aludni. Ezt már eléggé körbeírtuk.

    Ezt írod: “ha valakit zavar az alvásban, akkor az egyszerűen kikapcsolja…” Az McDonald’s marketingese is azt mondja MEGGYŐZŐDÉSBŐL az egészségtelen ételekre, hogy nem kötelező azt választani, van más étel is, tehát rendben van minden.

  12. @ha5abe: mivel a horkolás már maga zavarja a mély alvást, pontosan mit zavar mellé még az óra az egyébként már megzavart alváson? ha horkolsz, nem fogsz mélyen aludni a horkolás miatt. nem az óra zizegése miatt.

    a funkciót eleve neked kell bekapcsolni. ez egy plusz opció, ha akarod, használhatod. de ha horkolsz, akkor az amiatti alvási próblémák egy Apple Watch vagy egy app nélkül ugyanúgy fennállnak, amin egy nem kötelező funkció semmit sem ront.

  13. Ja, és nem írok az app fejlesztőjének. Ennyi erővel írhatnék rengeteg usa orvosnak, akik nekiesnek (régen tömegesen) az embereknek, és háromszögű lyukat vágtak a szájpadlásukra, hogy ne horkoljanak. Tényleg nem horkolt egy nagy részük utána, csak hogy az nem segít a légzés kimaradáson, ami a valódi probléma, mert az a garatban történik az elzáródás, amikor hátraesik a nyelv. Mindenesetre nagy üzlet. Erre is létezik műtéti megoldás, pl. lefaragnak a nyelved aljából. Kb. 7 órás műtét. Vagy görbe tűvel szurkálják és égetik a nyelved belül, hogy elporcosítsák és kevésbé tudjon az elernyedés miatt hátraesni. Most akkor miért is írjak az app készítőinek? Csupán azért írtam amit írtam, hogy akinek ilyen gondja van, sok bajt megelőzhet azzal, ha szakemberhez fordul. Kap egy CPAP készüléket, amivel otthon alszik egy éjszaka, az rögzíti, hogy mit művelt éjjel, másnap kiértékelik, aztán mondanak valamit. Ha van gond, akkor általában ott kell aludni, több műszerrel, csővel és dróttal felszerelve. Nem fáj, viszont leginkább megoldják a problémát, ha találnak.
    Az óra app arra lehet, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

  14. @ha5abe: de hát ez mind nem volt kérdés. ez az app sem helyettesíti a szakembert.

  15. Ide tartozik az is, hogy a CPAP készülék úgy működik, hogy figyeli a légzést és emeli a légnyomást az orr maszban, és ez a nyomás tartja nyitva a gégét. Ha az egyénnek beállított max. légnyomásra (pl. 16 víz cm) sem vesz levegőt a használója, akkor csipogással ébreszt feljebb, mint a cikkben szereplő app, de horkolás miatt, nem ébreszti !!!

  16. horkolás miatt, nem ébreszti, csak emeli kezdi a nyomást.

  17. A fent hivatkozott cikknek itt a folytatása:
    New aspects in the pathomechanism of diseases of civilization, particularly psychosomatic disorders.
    Part 2.
    https://www.researchgate.net/publication/321025870_New_aspects_in_the_pathomechanism_of_diseases_of_civilization_particularly_psychosomatic_disorders_Part_2_Chronic_hypocapnia_and_hypercapnia_in_the_medical_practice_Keywords_depression_as_an_extreme_h

    No többet nem írok a témához, túlságosan belementem a részletekbe… 🙂

  18. És ha az aszony horkol engem meg ráz az óra?

  19. na erre én is kíváncsi vagyok…

    állítólag horkolok, de szerintem ez szemenszedett hazugság! 😀

  20. gyanús volt, h már anno letöltöttem….
    mivel fizetős (megint) töröltem…

  21. @rihekopo79: ha egyszer már letöltöttél egy appot, azt később bármikor letöltheted újból, díjmentesen.

  22. Nyilván nem tudja, hogy ki horkol 🙂 Ha az asszony akkor elkezdi rázni a kezed. Amúgy nem megvevős, hanem előfizetős, 8790 ft / év. Az a bajom vele, hogy éjjel utálok órát hordani. Ráadásul éjjel szoktam tölteni, ami így bukta… Nappal hordom, mondjuk hazaérek, feltöltöm éjjelre. Aztán reggel mit csinálok? Keljek fel hamarabb tölteni? 🙂

  23. Ráadásul lehet kapni ilyen céleszközt is, amihez nem kell telefon, és nem kell annyit töltögetni se, se előfizetés nem kell. Itt most a horkolásra gondolok. A többi funkció nyilván hasznos.

  24. Jah, és ha horkolok, az asszony átnyúl és megrugdos. Ingyen. 😀


Add a Comment