fbpx Skip to content

Az Apple egykori ügyvezetője és az iPod atyja, Tony Fadell szerint az Apple-nek közelebbről is meg kellene vizsgálnia az okostelefon-függőség problémáját, hogy megakadályozzák a készülékek egészségtelen mértékű használatát. Napjainkban elég komoly problémát jelent a telefon túlzott használata, ami sok esetben függőséghez is vezethet, főleg fiatal korban.

Okostelefon-függőség

Sokaknak rögtön a közösségi oldalak jutnak eszükbe, mikor az okostelefon-függőségről hallanak, de valójában itt többről van szó. Fadell szerint az iPhone megjelenése óta mindenkinek megváltozott az élete és jó, hogy bárhol és bármikor tudunk emailezni, üzenni, vásárolni vagy épp más szolgáltatásokat igénybe venni, viszont sokszor akaratlanul is többet használjuk ezeket a funkciókat, mint kellene.

Nincs semmiféle megállapodás arról, hogy mit nevezhetünk egészséges eszközhasználatnak. Több adatra van szükségünk, hogy egy ilyen javaslatot felállítsunk. Ha az Apple a helyes utat választja, az ipar követni fogja.

Fadell az egészséges étkezést hozta fel hasonlatként, és megjegyezte, hogy elég kevés tudásunk van a digitális táplálékról, és senki sem tudja, hogyan is néz ki az egészséges, mérsékelt digitális élet. Továbbá érdemes megemlíteni azt is, hogy Amerikában már létrejöttek a digitális “méregtelenítő” klinikák. Fadell pedig azt tanácsolja a gyártóknak és az alkalmazásfejlesztőknek, hogy ők is tegyenek az ügy érdekében, még mielőtt a kormány szabályozná őket.

Úgy gondolom, ahhoz, hogy az Apple megtartsa és növelni tudja a vásárlói számát, platformszinten kellene megoldaniuk a problémát, segítve a felhasználókat, hogy jobban megértsék, hogyan használják eszközeiket. Ehhez engedélyezniük kellene, hogy a felhasználóik nyomon követhessék digitális tevékenységüket részletesen, minden eszközön.

Ez egy mérleghez hasonlítható, ami a “digitális súlyunkat” méri. Fadell szerint elengedhetetlen lenne, hogy a felhasználók lássák, hogy mennyi időt töltenek el az eszközeiken, majd az adatok alapján ezt a mértéket normalizálják. Ezeket az információkat naptárszerűen lehetne kivitelezni, minden appnál és funkciónál külön mutatva a tevékenység előzményeit, hasonlóan az egészségkövető alkalmazások működéséhez, amik a szívritmust, az alvásminőséget és a lépéseink számát mérik.

Gyerekeknél nagyobb a függőség

Fadell úgy véli, hogy az Apple különösen jól tudná megoldani ezt a problémát a rendszerszintű eszközvezérlése miatt. Az Apple üzleti modellje a hardverértékesítésre irányul, és nem arra, hogy a felhasználó minél több időt töltsön a készülékeiken. Így ha bevezetnék a digitális tevékenység nyomon követését, több készüléket tudnának eladni, köszönhetően az extra kontrollnak, amit ez a rendszer biztosítana.

A kritikusok korábban már támadták az Apple-t az úgynevezett okostelefon-függőség meghonosítása miatt, illetve márciusban egy apró méretű tiltakozás is lezajlott az egyik jelentős Apple bolt előtt. Itt a Stanford Egyetem hallgatói szólították fel az Apple-t, hogy a felhasználóknak biztosítsanak egy olyan lehetőséget, amivel mérni tudják az eszközhasználatot, mert a telefonfüggőség stresszt okoz, nincs jó hatással a kapcsolatokra és csökkenti a produktivitást is.

Januárban pedig több nagy Apple részvényes írt nyílt levelet a vállalatnak, hogy tanulmányt kérnek a gyermekek és a tanárok fokozott mobiltelefon-használatának hatásairól, a “növekvő bizonyíték” kifejezésre hivatkozva, miszerint az intenzív telefonhasználat “negatív következményekkel járhat.” A szülői felügyelet a macOS-ben sokkal több korlátozási lehetőséget kínál, ezért a részvényesek arra is felkérték az Apple-t, hogy több hasonló lehetőséget integráljanak az iOS-be, mint például a képernyő idő és a közösségi média hozzáférésének korlátozását. Pár korlátozás azonban már most is elérhető, ilyenek az alkalmazás és tartalom korlátozás, amelyhez a gyermek hozzáférhet, illetve az olyan, beépített funkciók is felügyelhetők, mint a helymeghatározás.

[totalpoll id=”101968″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ez is csak arról szól, hogy az emberek egy része nem képes felelősséget vállalni a tetteiért és inkább bűnbakot keres. Szerintem mindenkinek a maga felelőssége, hogy mennyi időt tölt a telefonja baszkurálásával. Gyerekeknél meg nyilván a szülőké.

  2. Én annó baromi nagy forradalomnak tartottam az iPhone-t -bizonyos funkcióit máig imádok-, meg a közösségi médiát -a kettő igencsak együtt fejlődött-, de ma már inkább egy kártékony dolognak gondolom.
    Azt érzem, hogy egyre kevésbé jellemzi az embereket az önálló gondolkodás és nézem a ma tizenéves generációt és egyre inkább úgy érzem, hogy többet árt, mint használ. Régen egy tini arra törekedett, hogy egyéniség legyen, kitünjön a tömegből – a mi korosztályunkban ez baromira megvolt, pedig épp csak a 30-as éveim elejét koptatom- ma szerintem ez kezd eltünni. Sokkal nagyobb hatással van az emberi kapcsolatokra a közösségi média, mint bármi, amit korábban az ember kitalált és ki látja, hogy mi lesz ennek a vége?!…

  3. “Az Apple üzleti modellje a hardverértékesítésre irányul, és nem arra, hogy a felhasználó minél több időt töltsön a készülékeiken. Így ha bevezetnék a digitális tevékenység nyomon követését, több készüléket tudnának eladni, köszönhetően az extra kontrollnak, amit ez a rendszer biztosítana.” Nem akarok személyeskedni, de most komolyan, a cikkíró nem érzi, hogy ez a két mondat mekkora egy bullshit?

  4. @pAnk: ez Fadell véleménye volt, ha elolvastad az előtte lévő mondatot, amivel a bekezdés kezdődik.

  5. @totopad: Napi szinten sok km-t megyek autoval a városban (Bp) és egyre csak azt láto, hogy a fiatalok nem beszélnek egymással, csak nyomják a telóikat, pl amikor egy pár a megállóban csinálja ezt hát nem intelligens dolog. Ez a másikkal szembeni tiszteletlenség amit sajnos észre sem vesznek, fel sem fogják! Ez megy a nyilvános helyeken is, amikor egy asztalnál ülve szintén csak a telóikat nyomkodják.
    A sógorom érettségi előtt álló lánya nem tud szóban felelni, mert fél ha vmit rosszul mond akkor az milyen ciki, pedig csak elszoktak a szóbeli kommunikációtól a mai fiatalok, a szókincsük erősen megcsappant.

  6. @Gunar:
    Honnan tudod az autóból, hogy két egymás mellett álló ember egy pár?
    Itélkezni nagyon könnyű, amúgy semmivel se vagy különb mint bárki aki a telefonját nyomkodja, mert te vezetés közben teszed, veszélyeztetve ezzel másokat.

  7. @Agent_H: ha a városban közlekedsz, látod, tömegközlekedéssel is ugyanez a helyzet. Ez nem itélkezés kérédése, ez tény.

    Egyre jobban kezd elkorcsúlni a világ…

  8. @totopad:
    Ugye nem gondolod azt, ha 20 évvel ezelőtt itt tartott volna a technológia akkor nem ugyanez lett volna a helyzet?
    Ez egy folyamat, a fejlődés hozománya, semmiképpen nem elkorcsosulás, mindenki saját maga felelős azért, hogy mennyi részt vesz ki belőle, illetve a szülők még pluszban a gyerekükért is felelősek, egyszerűbb a gyereket a TV elé ültetni, mint játszani vele.
    Felelőssé tenni ezért egy készülékgyártót pedig elég vicces, kb olyan mintha egy gyorshajtást az autó gyártójával akarnék kifizettetni…

  9. @Agent_H: de, komolyan gondolom


Add a Comment