Instagram Stories – elmosott hátterű képek az új Fókusz móddal

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egészen régen írtunk már az Instagramról, de ez nem azt jelenti, hogy azóta semmi újdonsággal nem rukkolt elő cég, inkább motorháztető alatti változtatások voltak. Most viszont a pár hete már sokaknál működő Stories funkció, a Fókusz vált mindenki számára elérhetővé.

Új Fókusz mód az Instagram Storiesban

A 2017-18-as mobilos trend egyértelműen a dupla kameráké és a velük készíthető portréképeké. Apple háza táján csak a iPhone 7 Plus, 8 Plus és a X rendelkezik olyan kamerarendszerrel, amivel szép, elmosott hátterű képeket tudunk készíteni. A Google-nél viszont ugyanezt, sőt, még akár jobb erdményt egy kamerával oldják meg a Pixel 2 esetén. Most az Instagram olyan készülékekre is elhozza a mosott hátterű képeket, amelyek gyárilag ezt nem tudnák.

A Stories-t megnyitva az alsó funkció választó sor egy újabb opcióval bővült, a Fókusszal, ami a Boomerang és a Superzoom között kapott helyet. Használata roppant egyszerű, néha még egyszerűbb is, mint a gyári Portré mód. Az alkalmazás írja is, hogy keress egy arcot, mert bizony anélkül nem fog menni, tárgyakkal se, csak arcokkal. Amint a kamera meglát egy arcot, máris megtörténik a csoda, ha az illető kellő távolságra van. Az Instagram Fókusz előnye, hogy nemcsak képekkel működik, hanem videókkal is, amit ugyebár az iPhone gyárilag nem tud. Tapasztalataim szerint a készülék és az arc közti távolságra nincs akkora szigor alkalmazva, mint a gyári megoldásnál, ami mindenképpen jó, főleg videózás közben. A kép vagy videó minőségét nemcsak a készülék hardveres képességei határozzák meg, hanem az alkalmazás maga is beleszól, ezért senki se várja, hogy az eredmény olyan gyönyörű lesz, mint amit a gyári Kamera app tud.

Érdekes módon a dupla kamerás telefonoknál nem használja az Instagram a második lencsét, amivel ugyebár a telefon Portré mód esetén dolgozik, hanem az elsődleges kamera képét használja és teljesen szoftveresen oldja meg a háttér elmosást. Az alábbi képeken láthatjátok, hogy milyen képet csinál az iPhone X gyári Portré módban, az Instagram megoldásával, és milyen képet ad az app egy iPhone 7-tel. Jól látszik, hogy egyik se ad tökéletes képet, a haj, szemüveg bezavar neki. Látványos a két lencse képkivágása közti különbség, és az is, hogy bizony mindkét telefon kamerája alapból többet tud, mint amit az Instagram kihoz belőlük, hiszen az Instagram esetén a képek, amiket lement, csupán képernyőfotók. Ezektől eltekintve szerintem hasznos funkcióval bővült a legnépszerűbb közösségi fényképmegosztó szolgáltatás, amivel a sokak számára megnyílik az elmosott hátterű képek lehetősége.

Instagram Stories Fókusz mód különbségei Instagram Stories Fókusz mód különbségei Instagram Stories Fókusz mód különbségei

iPhone-ok terén az új Fókusz mód 6s/SE vagy újabb készülékeken működik csak, de mind az előlapi, mind a hátlapi kamerával. Óriási újítás ez az Instagram részéről, hiszen így olyanok is jobb képeket tudnak csinálni, akik nem rendelkeznek a legújabb készülékekkel, sőt, itt még videóval is megy a háttér elmosás, amit ugye az iPhone gyári Kamera alkalmazása nem tud. (Viszont az iPhone saját megoldásával ellentétben ezt nekem nem sikerült tárgyakra is alkalmazni, holott ez a gyári megoldással abszolút jól működik.)

A GIF matricák visszatérése

Hatalmas siker volt, mikor megjelentek az animált GIF matricák a Stories felületén, de a megjelenés után nem sokkal egyszer csak eltűnt ez az opció a kínálatból. Az ok mögötte elég érdekes volt, ugyanis valahogy az ellenőrzési rendszeren átjutott egy rasszista GIF is, ami miatt addig kivették a funkciót az alkalmazásból amíg a Giphy, a matricák forrásának helye, a belső ellenőrzése során nem tisztázza, hogyan fordulhatott ez elő és biztosítékot nem ad arra, hogy többet ilyen nem fog megtörténni. A probléma azóta elhárult és újra élvezhetjük a GIF matricákat.

 

Stories értesítés

Már régóta kérhetünk értesítést, ha egy felhasználó kirak valamit a profiljára, viszont ez csak ugye a rendes posztokra vonatkozott eddig. Mostantól viszont már arról is kérhetünk jelzést, ha egy felhasználó a story-jába tesz fel valamit. Továbbra se kap az illető értesítést arról, ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, így ezen nem kell aggódni, viszont lehet érdemes átgondolni, hogy kinél kapcsoljuk be ezt, hiszen ha mondjuk én elutazom valahova, akkor sokszor van 15-20 bejegyzés is egy nap alatt és sokszor csak egyben tudom kirakni, ezért sokat rezegne annak a telefonja, aki nálam bekapcsolta ezt a fajta értesítést. Az értesítés bekapcsolásához menjetek az adott profilra és jobb oldalt felül a három pöttyös menü megnyitásával a képernyő alján találjátok ezt az opciót.

Instagram Stories értesítés

Te melyik újításnak örülsz a legjobban?

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!