fbpx Skip to content

Az Apple pár napja bejelentette, hogy az egész világot behálózó létesítményeik, beleértve az üzleteket, irodákat és adatközpontokat, mind 100%-ban tiszta energiával működnek.

Az Apple 100%-ig tiszta energiafelhasználása magában foglalja a létesítményeiket 43 országban, köztük az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában és Indiában. Az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook elmondta, hogy az Apple “elkötelezett, hogy jobb állapotban hagyja a világot, mint ahogyan azt megtaláltuk”. A tiszta energia elérése érdekében az Apple világszerte fektetett be, és gyárt(at)ott megújuló energiaforrások felhasználására alkalmas eszközöket, többek között például napelemeket, szélerőműveket, biogáz üzemanyagcellákat és más energiatároló technológiákat.

“Elkötelezettek vagyunk, hogy jobb állapotban hagyjuk a világot, mint ahogyan azt megtaláltuk. A sok éves kemény munka után büszkék vagyunk arra, hogy elértük ezt a jelentős mérföldkövet.” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. “Folytatni fogjuk a határok feszegetését, hogy mik a lehetőségeink a termékeink anyagával, hogyan tudjuk őket újrahasznosítani, illetve folytatjuk a létesítményeinkkel és a beszállítókkal való munkát is, hogy új, kreatív és előremutató megújuló energiaforrásokat hozzunk létre, mert tudjuk, hogy a jövő ettől függ.”

Nézzük csak meg Reno-t, az Apple adatközpontját. Egy hatalmas épület, több mint 50 sötét szobával, mindegyik több mint 200 000 azonos szerverrel megtöltve. Itt “él” Siri, az iCloud, az Apple Music, és az Apple Pay. Ezeknek a gépeknek az üzemeltetése és a hűtése is igencsak sok elektomos áramot igényel, méghozzá szünetmentes és redundáns ellátással, hogy ha egy forrás kiesik, a másik át tudja venni a helyét és a szerverek ne álljanak le. A Reno-i adatközpontban ez azt jelenti, hogy a 100%-ban zöld energiát az Apple három különböző napenergia-farmból nyeri. A legközelebbi, amit először megépítettek, a Fort Churchill-i, ami nagyjából egy órányira van Reno-tól.

A Fort Churchill napenergia projekt 20 megawatt tiszta energiát biztosít az Apple Reno-i adatközpontjának.

A Fort Churchill napenergia projekt 20 megawatt tiszta energiát biztosít az Apple Reno-i adatközpontjának.

Az Apple állítása szerint elérték, hogy az összes többi létesítményük is 100%-ban zöld energiából gazdálkodjon, kezdve az új Apple Park központtól, melynek napelemes tetője a világ egyik legnagyobbja, egészen az elosztóközpontig és az üzletekig, a világ minden pontján.

Noha ez a 100%-os adat csak az Apple saját létesítményeire terjed ki – de a beszállítókra és gyártókra, amelyek életre keltik az ötleteiket, nem – 23 céget mégis sikerült meggyőzni, hogy aláírjanak egy olyan vállalást, ami arról szólt, hogy az Apple termékekkel foglalkozó üzletrészükben elérjék a 100%-ban megújuló energia használatát. Tavaly 14 cég tett ígéretet, hogy az Apple termékeihez 100%-os megújuló energiaforrásból gazdálkodnak majd. Ma az Apple bejelentette, hogy további kilenc beszállítója tett ígéretet erre a célra, köztük található néhány nagy név is. A Pegatron állítja össze az iPhone-t és más Apple termékeket Sanghajban és Kunshanban, Kínában. A Quanta Computer gyártja a MacBook Air-t, a MacBook Pro-t és az Apple Watch-ot Tajvanon. A kaliforniai Finisar készíti a lézereket, amelyek az iPhone X Face ID arcfelismeréséhez szükségesek. Továbbá az Apple Watch szíjak anyagainak egyik szállítója, az Ecco Leather is elkötelezte magát. A tavalyi Greenpeace-jelentés szerint az Apple egyedülálló a nagyvállalatok körében, amiért a beszállítók zöldenergiával kapcsolatos előrehaladásait is nyomon követi.

Az Apple azt állítja, hogy 25 működő megújuló energia projektje van a világon, összesen 626 megawatt termelési kapacitással. 2017-ben 286 megawattot mértek, amelyről az Apple azt mondja, hogy az a legtöbb eddig, amit egy évben sikerült termelniük. További 15 projekt még folyamatban van, amint ezeket befejezik, összesen 1,4 gigawatt tiszta megújuló energiatermelést fognak generálni, 11 országban. Az Apple megújuló energia projektjei között szerepel az Apple Park, a legújabb campus, a 485 megawattos szél- és napenergia projektek Kínában, valamint a Reno-ban, Nevadában és Maidenben, Észak-Karolinában található napelemfarmok, továbbá a több mint 300 tetőtéri napelemrendszer Japánban és egy 800 tetőn kiépített napelemfarm Szingapúrban.

A Fast Company Lisa Jacksonnal, az Apple környezetvédelemért, irányelveiért és társadalmi kezdeményezéseiért felelős alelnökével készített interjút, amiből megtudhattuk, hogy az Apple az elmúlt hónapokban keményen dolgozott, hogy egyezségre jusson az energiaszerződésekkel kapcsolatban, a távoli irodáikban és üzleteikben, olyan országokban, mint például Brazília, India, Izrael, Mexikó és Törökország.

“Ha megnézzük a statisztikákat, az utóbbi években közeledtünk a 100%-hoz. Ez csak négy százalékkal több, de ez a négy százalék a helyes utat járja. Így ez a bejelentés olyan érzés, mintha egy klasszikus Apple termék megjelenése lenne. Pont mint a termékeinknél, odafigyelünk a részletekre, nagyon szigorú előírásokkal rendelkezünk, és jobban szeretünk várni és megfelelni a színvonalunknak, mintsem rohanni és követelőzni.”

Hatalmas szellőzőnyílások az Apple Park tetején. A vállalat arra számít, hogy a létesítmény nem igényel majd fűtést vagy légkondicionálást az év kilenc hónapjában.

Hatalmas szellőzőnyílások az Apple Park tetején. A vállalat arra számít, hogy a létesítmény nem igényel majd fűtést vagy légkondicionálást az év kilenc hónapjában.

A korábbi amerikai alelnök, Al Gore, a Kellemetlen igazság szerzője 2003 óta az Apple igazgatótanácsának tagja, és úgy véli, hogy a vállalat példát mutat azzal kapcsolatban, hogy az ökológiai felelősség jó üzlet lehet.

“Bizonyítja azt az üzleti esetet, hogy a jól irányított vállalatok képesek csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, amelyek az éghajlatváltozást okozzák, míg ezzel egyidejűleg a saját energiaköltségeiket is csökkentik” – nyilatkozta a Fast Company-nek. “Az Apple erőfeszítései átalakítják a technológiai ágazat energiahasználatát, belföldön és az egész világon egyaránt.”

2011 óta az Apple projektjei 54%-kal csökkentették az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ezzel megakadályozták, hogy közel 2,1 millió tonna szén-dioxid kerüljön a légkörbe. A 100%-ban megújuló energia elérése az összes Apple létesítményben már régóta célja volt a vállalatnak. 2014 óta az Apple adatközpontjainak 100 százaléka tiszta energiával működik, és 2016 óta az Apple-létesítmények 96 százaléka működik megújuló energiaforráson.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Hát igen csak Magyarországon nem termelhet nagy mennyiségben áramot mert akkor el kell adnia az országnak és kedvezményes áron vissza vásárolhatja. Nálunk nem úgy van ám hogy “gyere cipó hamm bekaplak!” 😀

  2. Az országtól kedvezményesen visszavásárolt energia költséget beépíted a termék árába, és kész. Persze az az ország ahol az ár mehet a minőség rovására, ott ilyen dolgokra nincs szükség, mert a lopott energiából állítják elő az olcsó terméket. A minőségi termék pedig megy külfölfdre. Tehát nem találkozol vele, csak mikor horror áron külföldről behozod. ????


Add a Comment