fbpx Skip to content

Sokan epekedve vártuk az iOS 11.3 megjelenését, amely végre elérhetővé tette a régebbi iPhone készülékek csúcsteljesítményének kihasználását, amennyiben az akkumulátor állapota is lehetővé teszi azt. A siralmas bétatesztek után a végleges változat már közel azt a szintet hozta, amit az ember elvár egy közel 3 éves készülék használatakor, azonban a csúcsteljesítmény mellé csökkent üzemidő is párosul. Előfordult már, hogy 2-3 óra használatot követően 30%-on állt a 2,5 éves iPhone 6 készülékem.

iPad variációk

Na de ez csak egyik szelete a tortának, az iPad is kapott töltéskezeléssel kapcsolatos frissítést, de nem teljesen úgy, ahogy az iPhone-ok esetében, illetve az Apple sem adott akkora hírverést a módosításnak. Az iDownloadBlog viszont lehozta a változást, amiért hálásak lehetünk nekik, de leginkább az olyan vállalati felhasználók, ahol napokat, heteket töltenek az iPadek töltőn lógva.

Ez a funkció tehát nem keverendő össze az iPhone-ok esetén bevezetett csúcsteljesítmény kapcsolóval, ez a változás az iPadek akkumulátorának töltésére fókuszál. Az iPadet alapvetően úgy tervezték, hogy egy töltéssel akár egy egész napon át kiszolgáljon minket, azonban számos olyan felhasználási mód létezik (például terminálok, kirakatok), ahol folyamatosan töltés alatt van a készülék.

A lítium-ion akkumulátorok azonban akkor érzik jól magukat, ha használva vannak, az nem tesz nekik jót, ha folyamatosan 100%-os kapacitáson vannak. Ezt a gyártók többsége igyekszik is elkerülni ilyen-olyan töltésvezérlő megoldással – például 100%-ról 97%-ig meríti az akkumulátort, majd ismét feltölti teljesen – azonban ez közel sem a legjobb megoldás.

Erről bővebben: Gyakori kérdések: az Apple készülékek akkumulátorainak töltése

Az Apple ezt úgy oldotta meg, hogy folyamatos töltés esetén csökkenthető az akkumulátor töltöttségének maximuma. Az iPaden ez úgy jelenik meg, hogy amíg folyamatosan töltőről üzemel, az akkumulátor státuszjelzője kisebb értéket mutat, mint az eredeti kapacitás (például 70%), ezzel óvva meg a korai elöregedéstől.

Amennyiben a huzamosabb idejű töltési körülményeket megszüntetjük, az iPad automatikusan visszaáll a gyárilag elérhető maximum kapacitásra, hogy a lehető legtovább lehessen használni.

Ez apró, de hasznos funkció, és ebből is az látszik, hogy az Apple (talán) tanult az iPhone-ok esetén elkövetett nemtörődömségéből, és igenis figyel az “akkumulátor állapota vs. készülék teljesítmény reláció” megfelelő kiegyensúlyozására.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Jelzem itt is, a 11.3 felrakása óta a telefonom olyan gyors mint új korában. Igaz, gyorsabban is merül.
    iPhone 6s.

  2. 4 éves iphone 6 493 ciklus utan 89%
    1 éves iphone 7 plus 90 ciklus 94%
    igen nagyon megbízgató adatokat mutatnak….
    sikerült megint leégetni magát az applenek

  3. @WAR10CK: Teljesen reális számok.

  4. Jó lenne ha ezt az új töltésopciót mondjuk az iPhone is tudná sőt ha a macos-be is bekerülne na az álmom lenne. De tudom ez álom marad…

  5. @r3dsnake
    1 éves iphone 7 81% 120 töltéssel ez hogyan?
    amúgy mac-en a cocount alkalmazásba az
    iphone 6 csak 73%ot mutat nem 89-et mint a telefon úgy hogy nem lehet neki hinni

  6. @rXc:
    Jelzem, hogy iPhone 6S-em a 9.3.1 verzióval továbbra is ugyanolyan gyors, mint amikor megvettem 🙂


Add a Comment