fbpx Skip to content

Még tavaly év végén vásároltam meg a Flic-et, ami leegyszerűsítve egy gomb. Persze nem akármilyen, segítségével más eszközöket irányíthatunk, illetve akár szekvenciákat is indíthatunk, pusztán egy iPhone-ra vagy egy androidos készülékre van szükségünk.

Flic okos gomb

A Flic azért is érdekes, mert nincs szükségünk külön központi egységre. A telefonunk tölti be ezt a szerepet, tehát ugyan szükséges hozzá a telefonunk, hogy irányíthassunk más eszközöket, de mégis ez teszi egyedivé, mert így ahol a telefon és a gomb van, ott már használhatjuk is. Így nem kell például duplán megvásárolni a központi egységet, ha otthon vagy az irodában is szeretnénk mondjuk irányítani a zenelejátszót, hanem akár útközben, kényelmesen, a kocsiban is használhatjuk. A telefonunk pedig mindig a közelünkben van, csak éppen sokszor kényelmesebb egy gombot megnyomni egy-egy funkcióhoz.

A Flic önmagában is használható, nem kell hozzá külön okosotthon (bár nyilván úgy lehet kihasználni teljesen), képes irányítani a Spotify-t, a VLC-t, akár egy Mac számítógépet is. Használhatjuk a szobában, a zuhanyzóban, a konyhában főzéskor. Sokszor nem akarunk hozzányúlni a telefonunkhoz piszkos kézzel, ilyenkor rendkívül hasznos lehet egy gomb. Aztán azt se felejtsük el, hogy az idősebb generáció már nem képes olyan szinten használni a modern dolgokat, sokkal inkább megnyomna egyetlen gombot, hogy lekapcsolja a világítást, mintsem felkeljen emiatt az ágyból. Ugyanez igaz arra is, hogy ha probléma van, akkor egy gombnyomással küldhetnek nekünk SMS-t, ami sokszor életet menthet.

A Flic nem csak hardveresen, de szoftveresen is jó. Egy gombra 3 féle utasítást programozhatunk: röviden egyszer megnyomjuk, kétszer megnyomjuk, illetve hosszan nyomjuk. Több mint 90 szolgáltatást tudtunk hozzákapcsolni a kis gombunkhoz, köztük az iFTTT-t is, ami azt jelenti, hogy végtelen számú opciónk van arra, hogy kihasználjuk ezt a kütyüt. Én magam a Spotify irányítására, a lámpák lekapcsolására használom, de ha valakinek komolyabb okosotthonja is van, akkor annak majd mondd az valamit, hogy HTTP requestre is képes.

Az utóbbi napokban is frissült a szolgáltatások listája, folyamatosan újabb és újabb termékekkel tud kommunikálni a gomb, tehát hosszabb távon is használható lesz. Egy ideje már központi hubot is lehet rendelni hozzá, de az még gyártás alatt van. Ha valaki most szeretne belevágni az okosotthonba, akkor a Flic ideális választás a könnyen kezelhetőség miatt és még csak mélyen sem kell a zsebünkbe nyúlnunk miatta. Ide kattintva meg tudjátok vásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Jópofa, de ha nem vagyok otthon, akkor hiába nyomogatják a gombot, mint süket a csengőt, ha jól értem
    Ha az én telefonommal van kapcsolatban, akkor ha otthonvagyok működik a gomb, ha nem akkor nem. Ugye?

  2. @Kovács Péter: Persze, de mindenkinek lehet saját gombja, saját funkciókkal.

  3. Kár, hogy törlitek a hozzászólásokat. Jó lenne idióta emberek hozzászólásait olvasni 😀 😀 :S

  4. @admin: az igaz, de az nem annyira életszerű azért. Ha jól olvasom, pont errel lesz jó majd a HUB, amivel már nem lesz muszáj a telefonnak a közlben lenni.

  5. @Kovács Péter: Jah, de mondjuk ha van otthon egy iPad az is jó központi egységnek. 🙂

  6. @admin: igen, de nem hiszek abban, hogy otthoni központ egységnek egy akkumlátoros hordozható eszközt kell használni. Meg az iPad-et is el szoktam/szoktuk vinni néha ide-oda 🙂

  7. De gondolom egy már a szekrényben lapuló okostelefon is jó lehet központként folyamatosan töltőre dugva.

  8. @fgyorgy: persze! @Kovács Péter: Hát igen akkor neked érdemes majd a HUB-ot is megvenni, ha szeretnéd ezt így használni.


Add a Comment