fbpx Skip to content

Bár a watchOS 4.2 nem most jelent meg, azonban a téli sportok szerelmesei sokáig nem tudták kihasználni az okosórájukban és a szoftverben rejlő lehetőségeket. A 4.2 egyik nagy újdonságai azon új API-k voltak, amelyek már támogatták a téli sportokhoz fűződő mozgásformák mérését is.

Apple Watch Snow sport API

Az API-khoz és a sportokhoz viszont nem járt beépített alkalmazás a watchOS-ben (csak egy általános “snow sports” címke a Workout appban), így aki nyomon szerette volna követni a téli kiruccanáskor elégetett kalóriákat, harmadik féltől származó appokhoz kellett fordulnia. Ilyen viszont nagyon kevés volt, és nem is feltétlen támogatták az Apple megoldását, egészen mostanáig.

A legújabb frissítésekkel néhány alkalmazás megkapta végre a várva-várt támogatást, így már képesek direktben kommunikálni az Apple Watch hardverével és szenzoraival. Az API-val lehetőség nyílik például a magasság, meredekség, távolság, átlagsebesség mérésére és naplózására egyaránt.

Fontos megjegyezni, hogy a teljes funkcionalitás érdekében Apple Watch Series 3-ra van szükség, hiszen ez az első modell, ami rendelkezik beépített magasságmérővel.

Az elégetett kalóriát, meneteket, valamint a sebességet a magasság, gyorsulás és GPS adatokból egy speciális algoritmus segítségével számolja az óra, majd a kiértékelt és feldolgozott adatokat továbbítja az API-n keresztül az alkalmazás számára, ami további szűréseket, finomításokat végezhet rajta a felhasználónak történő megjelenítés előtt.

Az algoritmus és az adatok felhasználásával akár azt is megtudhatjuk, hogy mennyi időt töltöttünk a síliften a lesiklásokhoz viszonyítva.

A begyűjtött adatok mellé HealthKit-támogatás is párosul, így azok közvetlenül betölthetővé válnak a Health alkalmazás adatbázisába, ami azért fontos, mert ezáltal téli sporttevékenységünk a Tevékenységi gyűrűinkre is hatással lesz.

Apple Watch Series 3

Ha a közeljövőben terveztetek síelni menni, íme néhány alkalmazás, ami már támogatja a téli sportok API-t az Apple Watch-ban:

[appstore id=”643351983″]
[appstore id=”1144064217″]
[appstore id=”488754820″]
[appstore id=”469299874″]
[appstore id=”365724094″]

Ti használjátok valamelyiket?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

1 Comment

  1. szivatas hogy sajnos csak series3-al megy a dolog, de tapasztalat alapjan szerintem palyatol es tudastol nagyon fugg hogy ugyanaz a menet ugyanazzal a sebesseggel mennyi erot igenyel. az alap a kaloriahoz szerintem meg mindig a pulzusmeres.. telefont meg ugyis mindig visz az ember, ki az aki egy sielos napra leteszi a biztonsagi eszkozkent mukodo telefont? ott meg mar ott lenne a magassagmeres… nyilvan ez egy ujabb dolog amivel probalnak ratenni a series3 eladasra mert egyebkent nem sok ertelmes ujitas van a series2hoz kepest.


Add a Comment