fbpx Skip to content

Az Instagram szekere tovább dübörög és a Stories körül is folynak a fejlesztések. Szokásos módon minden új funkciót pár hétig-hónapig csak kis számú felhasználói bázis használhat, hogy a hivatalos megjelenésig még tudjanak rajta változtatni, ha épp hibás lenne az újítás, vagy nem jönne be az embereknek.

Most két új Stories módról lesz szó, a Type a napokban vált mindenki számára elérhetővé, míg a méretezhető képek és videók még csak kevesek kiváltsága, de végre jómagam is kipróbálhattam és hát bőven van még vele problémám.

Type mód

Még tavaly év vége felé fedeztem fel, hogy a Stories egy új módot kapott, amiben nem a képeken vagy videókon keresztüli történetmesélés kapott hangsúlyt, hanem a szöveges üzenetek. A Type mód pár napja minden felhasználó számra elérhetővé vált, így végre színátmenetes háttéren helyezhetjük el elég látványosan az üzeneteinket.

Hat színes háttér közül választhatunk, amelyeket a bal alsó sarokban váltogathatunk. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a színátmenet mögött egy fénykép is megjelenjen akkor azt a jobb alsó sarokban található kamera ikonnal tudjuk bekapcsolni, de itt csak az éppen lefotózott kép használható, korábban készített nem. Pár hete-hónapja új szövegformázási lehetőséget is kaptunk új betűtípusokkal is, amelyek mindegyike használható itt is. Szerintem hasznos kis újítás a Type mód, bár személy szerint nem hiszem, hogy sokat fogom használni.

Méretezhető képek és videók

Pár hete írtunk már arról, hogy hamarosan a korábban készített képeket és videókat úgy is feltölthetjük az Instagram Stories-ba, és hogy végre nem akarja a program kötelező módon belenagyítva álló formátumba erőltetni a tartalmat. A korábbi cikk írásakor még nem volt számomra elérhető az újítás, így csak a rendelkezésre álló információkra tudtam hagyatkozni, viszont a cikk megjelenése után nem sokkal már működött is ez az újítás, de közel sem tökéletes. Mondom is, mi a gond vele.

Az Instagram Stories ugyebár 9:16-os képarányban dolgozik, de például iPhone 4s esetén levág a képből a kijelző más arányai miatt. Eddig minden képet és videót, amit nem ebben az arányban készítettünk, azt középpontosan felnagyított akkorára, hogy kitöltse a teljes kijelzőt. Ez teljesen érthető dolog volt, de nem volt a legjobb, hiszen nem lehetett vertikálisan mozgatni a tartalmakat, így ha a feltöltendő részlet nem középen volt, akkor magunknak kellett megvágni azt, hogy jó legyen, ami képeknél még oké, de videóknál már annál komplikáltabb.

Mostantól két ujjas csippentéssel összehúzhatóak a más képarányú tartalmak is és az emiatt létrejövő üres területeket a tartalomhoz passzoló színátmenettel tölti ki a rendszer. Sajnos arra jelenleg nincs mód, hogy mi határozzuk meg, hogy mennyire kicsinyítjük vagy épp nagyítjuk a tartalmat, két mód van csak a teljes tartalom megjelenítése és teljes belenagyítás. Nagyon jó lenne, ha a két véglet között a felhasználó dönthetné el, hogy mennyire akar változtatni a képarányon. Sajnos az még mindig nem oldható meg, hogy vízszintesen akárcsak egy kicsit is arrébb mozgassuk a képeket. Szerintem ez az újítás fontos mérföldköve lesz az Instagram Stories-nak, de még bőven nem tökéletes, vagy legalábbis én nagyon máshogy csinálnám, mint a fejlesztők. Persze ez a funkció még csak kis számú felhasználónál érhető csak el és a hivatalos megjelenésig még akár változhat is

Ti mit gondoltok ezekről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. 50% OFF:
    Írjátok már meg lszi, hogy iOS-en miért nem magyar nyelvű az instagram. A Magyar portál azt írja hogy igen. Köszi!
    50% ON

  2. @expa: nem tudjuk, milyen “Magyar portál” írja, hogy igen. az App Store leírásban nem ír magyar nyelvet az Instagramhoz. nem tudjuk, miért nincs iOS-en magyar nyelv hozzá.

  3. Most egy kicsit gonosz leszek: mégis, kit érdekel az Instagram? Mármint Hori kollégátokon kívül. Egyetlen nem-Apple appról se írtok ennyi blogbejegyzést, mint erről. Ez nem a PicShare blog, hanem a Szifon, ami az Apple háza tája körüli hírekről szól (ugye?). Az Instagram a legkevésbé sem tartozik ebbe a körbe. Erre már lassan kétnaponta lehet erről olvasni nálatok, és a lineáris struktúra miatt a lényeges dolgok meg csak csúsznak lejjebb és lejjebb. Kérlek benneteket, találjatok Horinak más témát! 😀

  4. @Jadeye: Helló! A Magyar Instagram Közösség írta ezt de már levették a postot. Ráadásul törölték a hozzászólásomat amiben kérdeztem. Érdekes… 🙂 Neked köszi a választ.


Add a Comment