fbpx Skip to content

Nehéz mostanában úgy szörfözni az interneten, hogy ne futna bele az ember egy-egy, az iPhone-ok szándékos lassításával foglalkozó cikkbe, vagy felhasználói elégedetlenséget kifejező kommentáradatba. Sajnos a felháborodás továbbra is jogos, hiszen az Apple nem közölte a felhasználókkal a CPU órajelének akkumulátortól függő korlátozását, ezzel nem kevés bosszúságot okozva a lassú működés miatt a vásárlóknak.

iPhone 8 és X

Szerencsére az iPhone 8-cal, 8 Plus-szal és iPhone X-zel rendelkező tulajdonosok fellélegezhetnek, őket már nem fogja érinteni ez a “probléma”, ugyanis az Apple már odafigyelt a készülékek fejlesztésekor az energiafelhasználás optimalizálására. A napokban megjelent iOS 11.3 második bétájával együtt az Apple egy részletes leírást is közölt, miért nem kell félnie a legújabb készülékek használóinak.

A lassítás elszenvedői közé tartozom én is, nem egyszer ordítottam tajtékozva, mikor már sokadjára fagyott le navigáció közben a Waze, vagy rosszabb esetben el sem indult. Ilyenkor a jó magyar szokásnak megfelelően az Apple összes felmenőjét felemlegetve reménykedtem, hogy a csuklás miatt nem akad meg a torkukon a Robert Welch kiskanál, amiről éppen a kávéhabot nyalogatják le két kupac százdolláros számolása közben.

iPhone 6 lassulás

Szerencsére a 11.3 beta 2 már rég nem tapasztalt sebességnövekedéssel kecsegtet, és vannak pillanatok, amikor már olyan érzés keríti hatalmába használat közben az embert, mint amikor először vette kézbe a megjelenés napján még legyőzhetetlennek gondolt iPhone 6-ot.

Ne felejtsük el, hogy a lassulás oka viszont épp a készülék, vagyis inkább az akkumulátor öregedésének eredménye. Míg az iPhone 6 esetén az órajel – ezzel a maximálisan leadható teljesítmény – csökkentése képes garantálni az üzembiztosságot a megváltozott kapacitás és teljesítmény mellett, addig az új készülékek már egészen más, kevésbé drasztikus módszerrel végzik el ugyanezt.

Az iPhone 8, 8 Plus és X fejlettebb hardverrel és szoftvermegoldásokkal rendelkezik, amelyekkel lehetővé válik a fogyasztás és az akkumulátor terhelésének optimalizálása úgy, hogy a készülékek képesek legyen az öregedési folyamat bekövetkeztével is a lehető legnagyobb teljesítmény leadására, ezzel pedig elejét véve a váratlan leállásoknak és esetleges meghibásodásoknak.

iPhone X

Az újonnan alkalmazott technológiáknak köszönhetően ez a teljesítmény-menedzsment kevésbé lesz észrevehető, mint az iPhone 6 esetében, azonban az akkumulátorok elöregedése és cseréje természetesen a teljes termékpalettát érinteni fogja az idő múlásával. Ez pedig nem mással magyarázható, mint a jelenlegi lítium-ion akkumulátorok kémiai öregedésével, ahogy telik az idő.

Persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ahogy folyamatosan fejleszti és adja ki az Apple az újabb iOS-verziókat, azok mindig az aktuális csúcskészülékekhez igazodnak, ami szintén némi lassuláshoz vezethet a régebbi készülékeken, azonban reméljük, ennek mértéke nem lesz annyira észrevehető, mint a nemrég kirobbant botrány esetén.

iPhone 6 low battery

Egy szó, mint száz, az új készülékek tulajdonosai megnyugodhatnak, az iPhone 6 tulajok pedig két miatyánk, három üdvözlégy napi mormolása mellett várhatják a 11.3 megjelenését, amivel kikapcsolhatóvá válik az órajel leszabályozása, akit pedig érdekel, a funkció működésével bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk, illetve már elérhető a nyilvános béta is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. “Az iPhone 8, 8 Plus és X fejlettebb hardverrel és szoftvermegoldásokkal rendelkezik, amelyekkel lehetővé válik a fogyasztás és az akkumulátor terhelésének optimalizálása úgy,’
    Hagyjuk a marketingdumát… Egyszerűen beleraktak OLYAN aksit ami csak AKKOR nem tud elég ampert leadni ha már olyan szinten sz@rrá öregedett hogy kénytelen kicserélni az ember amúgyis mert összevissza ugrál a % kijelzés, fele annyi ideig bírja etc…

  2. Mivel hosszútávra tervezek a 8 Plus-szal, elrakom ezen cikket és jövőre meglátjuk, de erős kétségeim vannak ezzel kapcsolatban…

  3. Korábban nem arról volt szó, hogy az iPhone X is megkapja a lassítás funkciót később?

  4. Rakjátok össze…. a 8 és a X a legfrissebb telefon… MÉG… nem kellett lassítani, valószínű az IOS 12-ben lett volna beletéve a 8 és az X lassítása, hogy vedd meg a 2018-as modellt ….. Viszont beütött a bukta, emiatt elmaradhat… Persze ez csak FIKCIÓ…. de egyre érdekesebb az Apple “védekezése”

  5. “A lassítás elszenvedői közé tartozom én is, nem egyszer ordítottam tajtékozva, mikor már sokadjára fagyott le navigáció közben a Waze, vagy rosszabb esetben el sem indult. ”
    Ennek mi köze a lassításhoz? Nem belassult a Waze, hanem lefagyott vagy el se indult.

  6. @jarodfree: Értelmezted is ember amit ő írt? ő is azt írta, hogy “navigáció közben a waze LEFAGYOTT VAGY EL SE INDULT!”
    amúgy köze van hozzá, mivel alacsonyabb órajelen már nem képes a cpu ellátni több feladatot.

  7. Akármilyen konteo oldal komment szekciója ehhez képest lóf@sz meg estifény. 😀

  8. @kxzsombor: Miért is?

  9. @jarodfree: Azt már le sem írtam inkább, hogy navigáció mellett az utóbbi időben már a zenehallgatás se nagyon ment. Akadozó lejátszás (Apple Music, SoundCloud), el nem induló számok, ha pedig mégis ment a kettő, akkor a Waze kezdett el úgy akadni néha hogy 2 utcával később fordultam le mint kellett volna. 🙂

  10. @Gergob: Az akadozó zenelejátszás nekem is fent áll (iphone x) főleg bluetoothal

  11. Nakerma1: streamt vagy letoltott zeneknel dadog?

  12. @Hacsi: is is

  13. Nekem a MacBook Pro szokot akkor dadogni ha zenelejatszas kozben csatlakozom ra a BT-s fejhalgatoval.

  14. fölösleges a vetítés, 1-2 generációt követően a mostani csúcs X-et is belassítja majd mint a sz*rt, hogy kénytelen legyél megvenni a az x3-at…

  15. Hát nem tudom,ez is csak marketing duma megint. Az alig 1 hónapos 8-asom a legutóbbi frissítés óta 11.2.5 feloldáskor akkorát szaggat mint állat. Annyira ciki egy új telefontól, hogy inkább bekapcsoltam a mozgatás csökkentést.

  16. nonozoom: felejtsuk mar el azt hogy egy anmacio lefuttatasa akadasmentesen az barmilyen osszefuggesben van a cpu/gpu sebessegevel, illetve lassitassal. erre az animaciora egy i4 is kepes lenne! egyszeruen a hatterben beesnek olyan hatterprocess muveletek amik 1-1 frame kimaradasat okozzak. nem figyelnek oda erre illetve a multitasking lazitasa miatt sokkal nehezebb garantalni hogy az animacios process kiporgesse 100% esetben a 60fpst. szerintem nem sok ertelme van ezen lovagolni. lehet zavaro de ez legyen a legnagyobb problema…

  17. dbp: folosleges lassitani direkt ok nelkul a regebbi gepeket. ha hozzak az uj procik a 10-20%os teljesitmeny novekedest illetve hoznak olyan UJ muveleteket hardver szinten amit a regiek csak szoftveres muveletekkel tudnak biztositani (vagy meg azzal se! lasd bionic proci illetve H265 video / foto rogzites, AR), akkor maguktol jonnek az olyan dolgok amikhez UGYIS meg kell venni az ujabb telefonokat. plusz megfelelo ehhez a fejlesztok lustasaga is! ha baromi gyorsak lesznek az uj procik es beleraknak 4-6GB RAMot, tokre nem fogja oket a regebbi keszulek erdekelni, lekodoljak ok olyan ram / teljesitmeny szukseglettel hogy csak az uj csucskeszulekeken fog jol futni. ezt az aksis dolgot nem fogjak megegyszer megjatszani: egy szrba csak egyszer lep az ember…

  18. Nekem az a legnagyobb problem, hogy egy 6oson nyomok egy kamera appot és eltelik 5-6 sec mire hajlandó kinyílni, majd esetleg reagálni az elsütés gombra. Shazamom mire a felismerő gomb megjelenik, már rég vége a számnak… falhoz tudnám néha vágni. A sok tetves animált szarmózsi helyett a kódot optimalizálnák, hogy egy egyszerű 2+2 ne akassza le az egész cuccot úgy ahogy van. Mióta ez a kretén irányítja a hajót, egyre szarabb minden… vicc amit művelnek.

  19. nakerma: ott valami mas ok van.. milyen fulest hasznalsz? mp3 zenelejatszas A2DP bt fulessel – ezt a muveletet a 2005 kornyeki htc universal nevu pocketpc eszkozom is boven osszehozta a hatterben…

  20. Nem fülessel hallgatom hanem ( beo a1 és bose soundlink mini 2) akkor jon elő azt figyeltem meg, ha többször váltok es gyorsabban a számok között akkor kezd el akadni szaggatni( mind a kettő hangszórón ez a hiba jelenseg.)

  21. @kchris: Nem fülessel hallgatom hanem ( beo a1 és bose soundlink mini 2) akkor jon elő azt figyeltem meg, ha többször váltok es gyorsabban a számok között akkor kezd el akadni szaggatni( mind a kettő hangszórón ez a hiba jelenseg.)

  22. @kchris: szerintem teljesen mindegy mi miatt van, legalábbis az átlag felhasználót kurtán nem érdekli. A lényeg hogy előtte nem akadt, most meg igen és baromi látványos a különbség.

  23. Nem aggódom, mert szabadulok meg tőle!

  24. Mennyivel korrektebb lett volna ezt előre közölni.hogy lesz egy lassítás bizonyos okok miatt amit döntstön el mindenki , hogy használja vagy nem használja… Az még hagyján , hogy egyes termékeiket durván tulárazzák. Lehet itt a dolgokat fényezni attól még a szar nem lesz kevésbé büdösebb! Ahol egyszer átbasznak ott átbasznak mégegyszer ráadásul kurva sok pénzt fizetsz a termékeiért , hiszen egyetlen más gyártó sem ennyire ” éhes ” mint az Appe. Mi parasztok meg etetjük. Magyar siri meg dark mode majd talán 2020 -ban az iphone 12 ben 600 e ft ért. Ráadásul már az ios és az android között sem olyan hatalmas a szakadék, amit az ios 11-el be is bizonyított az apple. Iphone x nél sem az arazással van a bajom, mert minden annyit ér amennyit hajlandóak vagyunk érte megfizetni! De sajnos egyre kevesebbet kapunk egyre drágábban. Itt azarányokkal van a baj!

  25. @dnp: Na végre valaki pont úgy látja, mint én. Ráadául én 4s-sel tolom. És egyszerűen nem vagyok képes rászánni magam, hogy vegyek újat, mert pár év és akkor az is ugyanolyan béna lassú lesz. Ha meg nem frissítem az iOS-t, nem lehet majd a messengert, a facebookot és a többi vackot sem használni.

  26. @dnp: 11.3 beta 2-ben nekem a kamera app instant indul, viszont ugyanezekkel a “bugokkal” küzdöttem én is korábban. Koncerten fotózni vagy videózni egy jó részt? Áhh, esélytelen.. viszont sajnos az a tapasztalatom, hogy tényleg kiütközik a szar akksi, mert hiába gyors a telefon, gyakorlatilag minden 2. használatnál a messenger újraindítja a telefont, az CPU clock lock pedig aktiválódik. Mindez úgy, hogy 91%-os az akksim, és közel 3 éves az i6.

  27. Nem kell aggódnod a lassulás miatt ha iPhone 8,8 plus vagy iPhone x et veszel.

    Ez kellett volna címnek. Ekkora kamu szöveget amit Apple a felhasználókhoz vág… na ehhez pofa kell.

  28. boki: reszben egyetertek. viszont azzal nem hogy egyik gyarto sem ennyire ehes. minden gyarto annyit ker a termekeiert amennyit megfizetnek erte. samu is kerne jocskan tobbet csak azert nem fizetnek annyit. ez szepen kijon abban hogy par honapja az X helyett majdnem egy hasznalt s8plust vettem hasznaltan 160-ert. par honappal a megjelenese utan.. paromnak meg egy S6-ost kb 1 evesen 70-80ezerert tavaly karacsonyra.

  29. @AppleFan: Lehet, hogy csak arra gondolnak, amikor azt mondják, hogy ne aggódj, fel sem kell tenni a kérdést, hogy vajon lassab lesz-e később, hiszen mindenki tudja, hogy igen, 100%-os bizonyossággal elmondható, hogy belassítják. ;-P

  30. Egy évvel ezelőtt leálltam vitatkozni bárkivel aki nem iphone-t vett. Gondoltam megalapozom a jövőmet vettem egy iphone 7 128gb. Majd kijött az uj ios ami ennek az egész brand-nek a szíve és igencsak elrontották, hogy finoman fogalmazzak jah és az IGO gpst is buktam éljen a 64bit mert az gyors és minden király. Erre itt ez a hîr hogy az én telefonom nem alkalmas arra , hogy amikor feloldom a retkes animáció ne szaggasson be, de a 8 már igen. Egy szó ,mint száz mindenki vegyen iphonet !!!!

  31. @Peter Stark: És minden évben a legújabbat, mert ez az élet fontos része!


Add a Comment