fbpx Skip to content

Az Apple február 1-jén este hozta nyilvánosságra előző negyedéves eredményeit. A számok néhány tekintetben elmaradtak a várakozásoktól, más oldalról viszont rekord negyedév volt.

Tim Cook és az iPhone X

A karácsonyi időszak jellemzően a legerősebb negyedév minden, kereskedelemmel foglalkozó cégnél, így az Apple-nél sem volt ez másként. Mivel ebben az időszakban jellemzően kiemelkedő számokat jelent a cég, ezért a várakozások is nagyok voltak. Az elvárások annak ellenére sem csökkentek, hogy a hét elején már megjelentek előrejelzések a gyengébb iPhone-eladásokról és az iPhone X idő előtti megszüntetéséről, ami véleményem szerint tökéletesen kamu.

Nos, nézzük végig, milyen eredményeket produkált a cég:

  • iPhone: 77,3 millió darab talált gazdára a tavalyi 78,3 millióval szemben. Az ezzel elért bevétel viszont nőtt és egy készülék átlagos eladási ára is felugrott 796 dollárra, mely a drága iPhone X-nek köszönhető. A cég korábban is iPhone-függő volt, ami most még inkább elmondható, mivel a teljes bevétel 70%-át (!) ez az üzletág hozza.

  • iPad: 13,2 millió darab eladott tablet, ami 100 ezerrel több az előző évinél;
  • Mac: 5,1 millió az 5,37 millióval szemben. Biztató, hogy az eladások 60%-a első vásárlókhoz kapcsolódik;
  • bevétel: 88,3 milliárd dollár a 2016-os 78,4 milliárdhoz képest;
  • nyereség: 20,1 milliárd dollár az előző évi 17,9-hez képest.

Tim Cook vezérigazgató a következőket mondta:

Izgatottan számolhatunk be az Apple legjobb negyedévéről, amely széleskörű növekedésből fakadt és magába foglalta az új iPhone-on valaha elért legmagasabb bevételt. Az iPhone X meghaladta az elvárásainkat és a novemberi megjelenés óta minden héten a legnagyobb darabszámban fogyott iPhone volt. Jelentős mérföldkövet értünk el az aktivált készülékek számában, mely januárban meghaladta az 1,3 milliárdot. Ez 30%-os növekedés két év alatt, mely termékeink népszerűségét, vásárlóink lojalitását és elégedettségét mutatja.

Néhány érdekesség:

  • a Szolgáltatások üzletág továbbra is hasít, a bevétel 8,5 milliárd dollár volt, 240 millió előfizető van, ami 30 milliós növekedés egy negyedév alatt;
  • 285,1 milliárd dollár van készpénzben vagy könnyen értékesíthető értékpapírban, a hiteleket beleszámítva még mindig marad 163 milliárd dollár;
  • a cég 38 milliárd dollárt fog adóként megfizetni az amerikai kormánynak az eddig külföldön parkoltatott pénzek hazahozatala után;
  • minden földrajzi régióban kétszámjegyű bevétel-növekedés történt;
  • az Apple Watch a legjobb negyedéven van túl, 50%-os növekedés darabszámban és bevételben is, mely már a negyedik negyedéve tart.

A vegyes számok ellenére a tőzsdezárás utáni kereskedésben 4%-ot emelkedett a részvényárfolyam, mely a növekvő összbevételnek és árrésnek tudható be. Az elemzésnél azt is figyelembe kell venni, hogy 2017-ben a negyedév csak 13 hetet tartalmazott, míg az összehasonlítás alapját adó 2016-ban 14 hetet. Ez alapján érhető az optimizmus.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment