fbpx Skip to content

Az iOS 11.3 tavaszi megjelenésével az Apple azt ígéri, hogy a felhasználók képesek lesznek kikapcsolni az akkumulátor állapotától függő lassítást, ami eddig csökkenthette az eszköz teljesítményét. Ez egyébként a tapasztalatok alapján az iOS 11.3 első béta verziójában már kikapcsolásra is került: Az Apple feloldotta az iPhone lassítást az iOS 11.3 beta 1-ben.iPhone lassítás, iOS 11.3

A régebbi akkumulátorok esetén a készülékek váratlanul kikapcsolhatnak a nagy energiaigényű időszakokban és ezek a leállások az Apple szerint jogosan “elfogadhatatlanok”, épp ezért vezettek be “energiagazdálkodási” intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a váratlan leállásokat. A probléma ezzel többek között a kommunikáció hiánya volt, tehát hogy az Apple erről egyáltalán nem tájékoztatta a felhasználókat. Az Apple hétfőn válaszolt az amerikai ügynökségek kérdéseire az idősebb iPhone akkumulátorok kezelésével kapcsolatban, illetve hogy ezeket a változásokat hogyan közölték a felhasználókkal. A Bloomberg kedden arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) és tőzsdefelügyelete (SEC) is vizsgálatot indított ezügyben, hogy felfedjék, a vállalat tevékenysége megsértett-e bármilyen, biztonságról szóló törvényt.

Míg ezt a problémát néha “Az Apple lassítja a régebbi iPhone-okat” cím alatt említik sok helyen, ez nem teljesen fedi a valóságot. Az Apple csak bizonyos körülmények között lassítja a telefont, ilyen, amikor egy régebbi akkumulátor nem képes a gyorsabb futtatáshoz szükséges energiát biztosítani.

Az Apple teljes nyilatkozata itt olvasható:

Körülbelül egy évvel ezelőtt egy olyan szoftverfrissítést adtunk ki, amely javítja az energiagazdálkodást nagy terhelés esetén, ezzel elkerülve a régebbi akkumulátorokkal rendelkező iPhone készülékek váratlan leállását. Tudjuk, hogy az iPhone-ok az ügyfeleink mindennapi életének fontos részét képezik, ezért törekedtünk arra, hogy a felhasználói élményt javítsuk.

Decemberben, hogy tovább javítsuk ezt a felhasználói élményt, jelentős árengedményt hirdetünk az egyes iPhone akkumulátorok cseréjére. Továbbá bejelentettük, hogy új iOS funkciót fejlesztettünk ki az akkumulátorok állapotának kimutatására, ami javasolja majd, hogy a felhasználó mikor vegye fontolóra az akkumulátor cseréjét. Mindezeket a lépéseket azért tettük meg, hogy az ügyfeleinket még jobban segítsük, és hogy meghosszabbítsuk az iPhone készülékek élettartamát. Ezenkívül a felhasználók láthatják, hogy az energiagazdálkodási funkciót használják-e a váratlan leállások megakadályozására, és ha úgy döntenek, ezt a funkciót akárki is kapcsolhatják. Ezeket a funkciókat a jövő hónapban megjelenő fejlesztői kiadás már tartalmazni fogja, tavasszal pedig a felhasználói kiadás is.

Ahogyan azt decemberben is elmondtuk a felhasználóinknak, soha nem tettünk – és soha nem is tennék – semmi olyat, ami szándékosan lerövidítené az Apple termékek élettartamát, vagy csökkentené a felhasználói élményt, csak azért hogy új készülékre váltsanak. Célunk mindig is olyan termékek előállítása volt, amelyeket az felhasználóink szeretnek. Ennek pedig fontos része az is, hogy az iPhone-ok a lehető leghosszabb ideig használhatóak legyenek.

A magyarázat ellenére mégis sokan támadták az Apple-t, amiért nem tájékoztatták előre az iPhone tulajdonosokat az akkumulátor problémákról, mielőtt úgy döntöttek, hogy lelassítják a készülékeket. Számos tulajdonos azzal érvelt, hogy ha korábban tudomást szereztek volna a problémákról, illetve hogy vannak más módok is a lassú teljesítmény javítására, akkor inkább az akkumulátor cseréjét választották volna, készülékváltás helyett.

Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. én kikapcsolom majd, úgyis csak télen áll le a telefon a hidegben

  2. @martonv:
    Igen, nagyon vigyázzál nehogy akkumulátort cserélj 😀

  3. Egy objektív cikk nem húz egyik irányban sem. Itt érződik a probálkozás az Apple védelmére. Semmi gond ezzel, csak így nem objektív.

    Lehet másképp is fogalmazni : Pl:

    A felhasználókban jogosan merülhetett fel, hogy az Apple mivel nem tájékoztatta őket a lassítás tényéről, akár a tervezett elavulásra is játszhatott, mivel a felhasználó csak azt látta, hogy lassul, gyengül a készüléke, ezért megfogalmazódhatott benne, hogy le kell cserélnie ugyanis az új az jóval gyorsabb volt és nem tudhatta, hogy egy szimpla akku cserével visszagyorsulhat ha egyáltalan visszagyorsul ugyanis sokaknak nem.

    Nem elég, hogy az Apple tele van pénzel, nincs magyar Siri de még csontig be is van nyalva. Én lecseréltem az iPhone 6s Plus-om egy X-re de a lassítást nem felejtem az Apple-nek.

  4. Ott a pont, főleg a lehetett volna igy is fogalmazni…

  5. @mgorilla: Azért nem így írunk, mert az egyből azt feltételezi, hogy az Apple a háttérben rosszat akart a felhasználónak. Ezt nem tudhatjuk! Ez nem az objektivitásról szól, hanem, hogy azt tudjuk, hogy a felhasználókat nem tájékoztatták, ami hatalmas hiba volt.

    Ez nem bulvár oldal, hogy az “Apple DIREKT LASSÍTJA A KÉSZÜLÉKET, hogy évente vegyél újat!!444”

  6. @admin: lassan 10. éve, hogy járok erre az oldalra, a legjobb specifikus szakoldal -szvsz- alma témában a szifon.com, mindig szakszerűen közelítette meg a dolgokat és
    szerintem jópáran vagyunk itt, akik a 3G óta az almás táborba tartozunk és bármennyire is szeretjük a márkát és szerintem majd mindegyikünk meg tud egy dolgot erősíteni: minden teló esetén előjött ez a probléma, ti is emlékezhettek rá, csak most kiborult a bili
    bocsi, de ezen most nagyon kiakadtam, nem hiszem el, hogy van még olyan ember, aki komolyan azt gondolja, hogy NEM direkt, üzleti érdekből lassítja a készülékeket az Apple

  7. Pedig nem, ugye nem azt akarod mondani, hogy egy 4 generacioval ezelotti keszuleknek ugyanolyan gyorsnak kellene lennie mint egy epp aktualis modellnek?
    Most hogy kikapcsolhato a feature, majd azert kezdenek a nepek sirdogalni mert kikapcsolgat a telefon.
    Amig SE-m volt engem is erintett elvileg, csak nem vettem eszre mert, nem teszteket futtattam és a pontszamokat hasonlitgattam, hanem hasznaltam. Es normal hasznalat mellett nem lehetett a lassulast eszrevenni. Sot a felesegem meg mindig egy SE-t hasznal, elegedetten.
    Teljesen irrealis az az elvaras amit itt a tobbseg kepvisel. Ha ingyen lenne az akkucsere akkor gondolom mindenki csendben lenne, ja nem, paran akiknek el kell vinni videkrol szervizbe nem, mert ok meg az uzemanyagkoltseget is ki akarnak fizettetni.

  8. Tervezett elavulás? Na ne vicceljünk. Tehát sziasztok! Engedtessék meg egy semmihez sem értő mezítlábas, egyszerű parasztgyerek is, vagyis az ő véleménye. Aki nem az elit osztályba tartozik, világéletében csak a kamion kormányát tudja tekerni, azt is csak szerencsével. Én például nem tudom milyen az az androidos telefon így nem is bántom, mivel még nem használtam sohasem. Viszont én úgy gondolom, hogy a tervezett elavulás minden egyes műszaki cikket gyártó fejében, vagy a keze munkájában megtalálható. Legyen az egy egyszerű turmixgép, bármelyik autó márka, vagy bármi más műszaki cikk. Olyan világot élünk hogy most már az olyan utolsó szakma mint az enyém is okostelefont használ. Ráadásul nem tegnap óta de ezen okostelefon iPhone, ráadásul a saját telefonom is csak ilyen lehet. Mindkét készüléket papiron nem érintette a lassulás (5s) de ennek ellenére az akksi öregedésével (és mivel annyit olvastam róla mostanság) szintén érzékeltem. Gyors akksicsere a cégesen, arra amire én használom megoldotta a problémát. Sajátom viszont véletlenül kicsúszott a zsebemből, így a készülék biztosításnak köszönhetően épp most vettem át egy zsír újat. Probléma itt is ok. De most komolyan melyik műszaki cikk egy gyártó nem tervez tervezett elavulással?

  9. @totopad
    +1
    Én is 3G-óta használom a telót . Igazad van.
    Gondolom emlékeznek sokan , hogy i3G iOS4-el kb használhatatlan lett annyira belassult. Rémlik még? Aztán akkora lett a felháborodás ,hogy érdekes módon 4.1-el hip-hop újra használható lett a gép . Aki nem hiszi olvasson utána .

  10. @totopad: Akkor nem értünk egyet. Szerintem direkt üzletből nem lassítják. Az persze egy teljesen más tészta, ha új funkciók kerülnek a rendszerbe azok lassíthatják a régebbi készülékeket. Nyilván, mivel nem olyan gyors a hw, mint az aktuálisnál. És nem egy 7-es vagy 6s fog lassulni, hanem régebbi, aminél már tényleg kevés a hardver.

    A mostani 6s lassítás akkumulátor miatt volt, és persze az Apple idióta sw megoldása miatt. Ami nem is lenne idióta, ha szólt volna a usereknek.

    Én nem az Apple-t akarom védeni, hanem azt, hogy ne gyártsunk elméleteket feleslegesen.

  11. Az első Magyarországon kapható iPhone (3G, ott álltam a sorban a MOM parki telekom üzlet előtt éjszaka) óta van Apple telefonom. Továbbá van iPadem, AppleTv-m, két éve Watchom is. Nem vagyok vádolható elfogulatlansággal. 🙂

    Azt viszont szánalmasnak tartom, hogy lassan 10 évnyi iPhone használat után most meg kell tanulnom kezelni azt, hogy a híváslistám akad, és ha nem várok 3 mp-et, akkor rossz nevet kezd tárcsázni a telefonom.
    Egy 20 000 Ft-os Android készülék esetén még érteném, de egy alig két éves, több százezer forintos iPhone esetén nem vagyok hajlandó elfogadni. És bármilyen magyarázkodás nekem csak szánalmas magyarázkodásnak tűnik. Már bocsánat.

  12. Már i4 esetében is kikapcsolhatónak kellett volna lennie. Tudjuk jól, hogy szándékosan lassítják. Most meg az akkura fogják és terelik is abba az irányba. Nagyon bízom benne, hogy a sok, ellenük indított perben érezhetően buknak majd!

  13. Na most ha fer lett volna az Apple akkor ezt a “feature-t” is beleírta volna a changelog-ba, mint az összes kicsi vackot amikor megemlíti hogy mi változott, min segít ez a verzió, DE nem tette. Miért nem? Hát csak azért mert ha csak 1 millió ember gondolta ebben az időszakban ,hogy bakker de lassú lett a telefonom, akad, nem olyan mint volt, biztos már nem bírja az újításokat amivel Apple telebombázza az újabb rendszereket. Tessék csak kiszámolni hogy akkor az az 1 millió ember , aki alapból nem cserélt volna telefont,cserélt, menyi pénzt hozott a kasszára? Mert ha megy a 2 éves telefonom úgy ahogy kell akkor nem cserélem le, de ha újraindítás, DFU, restore után sem megy akkor mert LASSÚ, akkor ott előbb-utóbb csere lesz, és ezt az Apple nagyon jól tudta. Most lehet azzal jönni hogy “Tudjuk, hogy az iPhone-ok az ügyfeleink mindennapi életének fontos részét képezik, ezért törekedtünk arra, hogy a felhasználói élményt javítsuk.”
    De pont hogy a felhasználói élmény kárára ment mert akadt minden mint még soha… 😀 Vagy nem?
    Akkor most miről is beszél??
    Az meg hogy egy 2 éves aksi miatt kikapcsol egy telefon 30-40%-nál az egy kabaré… én nem hiszem el hogy ez normális. Ha meg ennyi erő kell neki akkor tessék már 2016-17-18 ban egy szaros 4000-5000 mAh -s akkumulátort belecsapni a telefonokba, ne ilyen 1600-1800 mAh val bolondítsunk még mindig. Mert brutális sebességhez, brutális aksi kell. Ez konkrétan a felhasználok arcon köpése volt. Ennyi.

  14. @AppleFan: Egy éven keresztül a kutyának nem tűnt fel. Egész addig senkit nem érdekelt, amíg a Geekbench nem publikálta a tanulmányát. Nem azért akad a telefon, mert vissza van véve a maximális teljesitmeny, hanem mert még mindig szar az iOS11.
    A nagyobb kapacitás pedig semmilyen kihatással nincs a leadott feszültségre, ami a problémát okozza.

  15. @admin: Ha olyan készülékeket gyártanának (nem csak az epölre gondolok) amik akár 10 évig is időtállóak akkor közel sem ugyanabban az elvárt ütemben pörögne a gazdaság, és ezt Te is tudod. Egyszerűen nem ez az érdek. Senkinek. A másik dolog, hogy ha gyártó annyira jófej lenne, nem erőltetné rá a legújabb os-eket a régi készülékekre. Egyszerűen csak kiadna hozzá még pár hónapra – akár évre – való biztonsági frissítést és puszi. De nem, ehelyett megkapja az ájpedminikettő is a 11-et amivel konkrétan egy kalap sz@r lett. Érdekes módon a 10-zel tökéletesen futott és egy olyan funkció sem jött 11-gyel amitől bárki hátast dobott volna. Tehát mondhatjuk, hogy egy teljesen felesleges dolog volt ez az epöl részéről.

  16. ez egy akkora hulyeseg… ugyanekkora hiszti volt mikor elkezdtek kikapcsolni a telefonok.. hat megoldotta az apple, igy (reszben aksicserevel de az keveseket erintett)… erdekes amig nem volt tanulmany senki sem jart utana hogy vajon hogy sikerult ez nekik???
    mindenesetre az X jol birta a strapat, sieleskor -10 fokon sem kapcsolt ki.

    az i4 meg hasonlo lassulas eseteben javaslom a cpu teljesitmeny es memoria osszevetest az ujabb modellekkel mert ebben az idoszakban brutalis ugras volt ami kellett is az alap iosnek (is). Az X.0-as verzioju iosek meg _mindig_ is csak az epp aktualis modellen futottak jol, a regebbiekre torteno optimalizalas csak a .1 -.2-re sikerult nekik igazabol.. foleg mostanaban. az egesz egy sz.r megoldasra (keves az aksi leadhato teljesitmenye bizonyos modelleknek) adott meg rosszabb valasz. emiatt kb visszahivhattak volna sokmillio keszuleket de akkor meg azon lenne a fennakadas hogy meg most is sor lenne a boltoknal.

  17. @AppleFan:
    “Tudjuk, hogy az iPhone-ok az ügyfeleink mindennapi életének fontos részét képezik, ezért törekedtünk arra, hogy a felhasználói élményt javítsuk.”
    De pont hogy a felhasználói élmény kárára ment mert akadt minden mint még soha… ???? Vagy nem?

    Nem, mert egy évig senki nem vette észre, a vinnyogások mindig az iOS új verziója után szoktak kezdődni.

    X-is akad bizonyos esetekben, 8 is akadt, nem érdekel, túl tudok lépni rajt, nem úgy mint itt a hozzászólók nagy része.

  18. @Agent_H:

    “X-is akad bizonyos esetekben, 8 is akadt, nem érdekel, túl tudok lépni rajt”

    Ha egy 400 ezres telefonra ilyen szoftver jön ki hogy akad…akkor igazad van, le is kell szarni. Jobb nem lesz. Milyen hardver kell akkor még hozzá?

  19. @AppleFan: hagyd, aki szerint nem baj hogy akad egy telefon amiért fizetett 400.000 forintot, azt úgysem tudod meggyőzni. Felesleges minden szó. ????

  20. @AppleFan: az akadasok nem hardver kerdese. Aki nem erti olvassa el hogy mukodnek az interruptok es rajon. Alap dolgok.. a regi iosek eseteben gyakorlatilag nem volt multitask ezert nem volt akadas se. most hogy ezek a dolgok kicsit lazabban vannak kezelve jonnek az akadasok is. ennek semm koze a hw sebessegehez.

  21. Amit tudok! Amig nem volt fent a beta addig SE készülékem gyorsasága teljesen normális volt 2400 volt az érték! Felraktam a betát kijött a 11.3.1 felére csökkent a teljesítmény! 1100 volt! Akkor hogy is van ez?

  22. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (DOJ) és tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálódni kezdett azzal kapcsolatban, hogy az Apple megsértette-e a hatósági előírásokat azzal a szoftveres frissítéssel, ami az elöregedő akkumulátorral rendelkező iPhone-ok lassulását idézte elő. Míg a lassított mobilok a felhasználókat frusztrálták, addig az amerikai nyomozók az iránt aggódnak, hogy a cég a befektetőket is megvezethette-e ezzel a gyakorlattal.
    Alakul!

  23. @nagyfej: elolvastad a cikket? mert ez benne van.

    A Bloomberg kedden arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) és tőzsdefelügyelete (SEC) is vizsgálatot indított ezügyben, hogy felfedjék, a vállalat tevékenysége megsértett-e bármilyen, biztonságról szóló törvényt.

  24. TUD NEKEM SEGITENI VALAKI

  25. SEGITSETEK NEKEM

  26. faceboc es telomon van de nincs jelzes mikor mejelenik a layc plase

  27. @pifnya: akkor ezt most próbáld meg újból, mert érthetetlen, amit írtál.


Add a Comment