fbpx Skip to content

Az Apple előszeretettel használ olyan hardvereket (USB-C), szoftveres újdonságokat, amelyek viszonylag kevéssé támogatottak. Szoftver esetén a cég természetesen frissíti a macOS-t és az iOS-t, így a saját ökoszisztémáján belül minden működik (kivéve persze az AirDrop, amikor épp kell…).

Windows alatt így nézheted meg az iOS új fotó (HEIC) és videó (HEVC) fájlformátumait

Ilyenek az új fájlformátumok is, amikről már írtunk korábban ebben és ebben a cikkünkben, amiket érdemes elolvasni. Sokkal kevesebb tárhelyet foglalnak a fotóink, videóink, és adott esetben jobb minőséget is kaphatunk, ha bekapcsoljuk a használatukat. Míg macOS alatt ezek a fotók, videók bármikor megnyithatóak, addig Windows alatt már problémába ütköztek a felhasználók. Nézzük meg, Windows alá mit kell feltelepíteni, hogy az iPhone-nal, vagy iPaddel készült fotókat (HEIC), és videókat (HEVC) megnézhessük.

Videók (HEVC)

A videónál viszonylag egyszerű dolguk van, ide kattintva töltsük le HEVC Video Extension-t Windows 10 esetén. Ezután már kényelmesen lejátszhatjuk az iPhone-nal készült videókat Windows alatt is.

Fotók (HEIC)

Frissítés: időközben a fotókhoz is elérhető lett a megfelelő bővítmény.

A fotókra sajnos a Microsoft még semmilyen megoldást nem kínál, így ebben az esetben harmadik féltől származó programot kell feltelepíteni, ami beépül a rendszerbe. Ezáltal az ilyen formátumú fotók már a Windows esetén is könnyedén megnézhetőek, akár a beépített képnézegetővel is.

A CopyTrans HEIC for Windows ingyenesen elérhető ide kattintva. Telepítés után már láthatóvá válnak a HEIC fotóink és az alkalmazás segítségével akár át is konvertálhatjuk őket JPG-be. Az alkalmazás nem csak Windows 10-re, hanem 8-ra és 7-re is egyaránt elérhető.

Minőség

hevc_deblocking

(Balra .JPG jobbra pedig .HEIC)

Ahogy láthatjuk, kevésbé “esik szét” a kép, az új formátumnál. Ez látványos, ha rosszabb körülmények között szeretnénk fotózni, azonban legtöbbször nem lesz ekkora különbség. Természetesen a HEIF/HEIC a következő néhány évben folyamatosan fejlődni fog, tehát ez csak javul majd.

HEIF/HEIC vs. JPG

HEIC VS JPG

A fenti képen két fotót láthatunk: a felső JPG, az alsó pedig HEIC formátum. Ha tovább megyünk az egyes oszlopokban, akkor észrevehetjük, hogy míg a felső kép 2,8MB méretű, addig az alsó, új formátum pedig 1,4MB, ami tényleg 50%-kal kevesebb.

Tehát mostantól érdemes mindenhol az új formátumokat használni, amit ide kattintva bekapcsolhatsz iPhone-odon vagy az iPadeden.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Köszi!

  2. “A fenti képen két fotót láthatunk”…
    Csak nem iPhone-on, a szifon app-ban. Mivel annyira apró hogy esélytelen látni belőle bármit is, rábökésre meg nagyítás helyett le akarja tölteni.
    Elég gáz hogy egy almás cikkekkel foglalkozó app almás készülékem használhatatlan 🙁
    Ja és a nevet jelszót megint elfelejtette, a megjegyez pipàt ki is törölhetitek, nem működik

  3. Nekem az AirDrop tökéletes minden eszköz között, legyen az iPhone-Mac vagy 11.2.1 és 9.3.2 vagy 7.1.2 között. De az gáz, hogy valami külsős program nélkül nem tudok NTFS-re írni. Majd amikor épp kellene, akkor krepál be pl a Paragon vagy a Mounty.

  4. Én már sztrájkoltam a kép néző miatt. Ez van szokjad meg típusú valsz jött. Egy cikkel lejjebb meg Windowsozás megy. Ott is mérgelődhetsz egy szort.

  5. @scania460
    exFAT
    Állítólag mennie kell az írásnak, olvasásnak mindkét rendszeren bármi egyéb szoftver telepítése nélkül. Biztosra nem tudom, mert nincs mac-em. Próbáld ki és jelezz vissza ????

  6. Nekem pont az a problémám, hogy nem a készüléken tárolja a képeket és emiatt mindig várni kell kép nézegetés közben amíg letölti…

  7. @Burgesz: Állítsd át az iCloud fotó beállások alatt hogy az eredetiket őrizze a készülék. Nyilván több helyet fog foglalni.

  8. Köszönöm 🙂

  9. Windows-os felhasználóként fontos dolog nem derült ki nekem egy cikkből sem, és tapasztalatból tudtam meg, amit megosztok veletek. A formátum nekem nagy hatékonyságúra van állítva és az átvitel beállítás opciókra voltam kíváncsi. A lényeg, hogy minden esetben heic/hevc-et tárol a készüléken a fenti beállításokkal! Automatikus átvitel esetén, ha rádugom a telót a gépre, akkor JPG és H264-es MOV jelenik meg a listában, ezt másolhatom gépre. Ha azonban Eredeti megtartása opció van a telefonon beállítva, akkor gépre csatlakoztatáskor heic és H265 MOV jelenik meg! Nagyon fontos, hogy ha telefonon átállításra kerül egyikről másikra, akkor le kell húzni a telefont a gépről, és átállítás után újra kell csatlakoztatni, csak akkor kerül érvényesítésre a beállítás (ezzel szívtam, míg rájöttem)!

  10. Windowson az Xnview simán megnyitja a képeket!


Add a Comment