fbpx Skip to content

Valve, Half-Life, Portal. Ez a három kifejezés a gamer körökben egyet jelent a minőséggel, igaz, a stúdió elég mostohán bánik a felhasználóival az utóbbi pár évben. Amikor a Valve 13 évvel ezelőtt, 2004. novemberében kiadta a Half-Life 2-t, mindenkinek leesett az álla a gyönyörű grafikától, fizikai motortól és a remek story-tól. Majd ugyanerre a motorra elkészítették 3 évvel később a legendás belsőnézetes logikai platform játékot, a Portalt.

2011-ben megjelent a széria második része is, ami még jobbra, még durvábbra, még nehezebb sikeredett, mint elődje és persze sokkal hosszabb, a történet pedig sokkal összetettebb lett, sőt, nemcsak előre vitte a story-t, hanem az Aperture Science Laboratories korai éveit is megismerhettük. Azóta nagyjából semmi újítást nem kaptunk a fejlesztőktől, csak multiplayer pályákat és pályaszerkesztőt, de új részt nem. Most viszont egy érdekes koprodukció keretében mobilon is élvezhetjük a Portal játékok alapkoncepcióját.

Sokan most biztosan azt hittétek, hogy mobilra is optimalizálták az eredeti két részt, de ez nem így van, bár az is érdekes lenne. A Bridge Constructor egy ismerős, jól hangzó mobiljáték név, amiben fura hídszerűségeket kell építenünk folyók felett, hogy a forgalom át tudjon haladni. A játék nehézsége abban rejlik, hogy olyan hidakat kell építeni, ami elbírja az egyre növekvő forgalmat és bizony az igényeknek egyre nehezebb megfelelni. Különböző elemeket kell egymáshoz kapcsolni és kipróbálni, hogy alapból a híd képes-e önmagát megtartani és ha igen a válasz, akkor jöhet az autós teszt is. Jómagam igaz kipróbáltam anno ezt a játékot, de nem volt nagy kedvencem, viszont az építőmérnök ismerőseim előszeretettel játszottak vele.

A Bridge Constructor Portal a két előbb említett híres játékcím szerelemgyereke, és azt kell mondjam, nagyon jól eltalálták a két cím közti egyensúlyt. Mindkét rajongótábor megtalálja benne azokat elemeket, amiket külön-külön ismert és szeretett, de akinek ráadásul mindkét játék nagy kedvence volt, annak ez a játék maga a tökély.

A Portal játékokból jól ismert mesterséges intelligencia és későbbi fő gonosz GLaDOS narrálja most is a történetet és lát el minket hasznos tanácsokkal, hogy hogyan is tudjuk a pálya elejéről induló emelővillás targoncát eljuttatni a pálya másik végére. A cél nagyon egyszerű, de a megvalósítás a pályák előre haladtával egyre nehezebb. Eleinte tényleg csak hidakat kell építenünk, majd későbbi bejönnek a portálok, halálos savak, lézerek, energia rámpák, ugratók, kockák és még sorolhatnám, de aki játszott a Portallal, annak ezek nem fognak meglepetést okozni. Alapból minden pályának az a célja, hogy egy targonca eljusson a célba, de ha ezzel megvagyunk, akkor kipróbálhatjuk, hogy az építményünk elbír-e egy egész konvojnyi targoncát is, ami sokszor már teljes átépítést igényel.

Jelenleg 60 pályát tartalmaz a játék, de ez a későbbiekben nőni fog még, bár így is elég időre le tud kötni, sőt, vannak benne pályák, amikkel aztán igazán meggyűlik a bajunk, de pont ettől lesz igazán élvezetes a Bridge Constructor Portal. Nem épp a legolcsóbb játék az App Store-ban, de szerintem mindenképp megéri az árát. Aki pedig nem telefonon szeretne játszani vele, az Steamen is megveheti.

[appstore id=”1311353234″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment