fbpx Skip to content

A Lightning-csatlakozó beveztése alaposan felforgatta az iPhone tulajdonosok zenehallgatási szokásait. Az Apple ad ugyan a telefon mellé egy Lightning-jack átalakítót, de annak használata körülményes, és a hangminőség is elmarad a Hi-Fi-hez szokott emberek elvárásaitól.

A FiiO két megoldását szeretnénk bemutatni, amelyek kényelmesebbé és kellemesebbé teszik az iPhone-os zenehallgatást. Mindkettő megkapta az Apple-től a Made for iPod/iPhone/iPad (MFi) minősítést.

FiiO i1

A kisebbik “fióka”, az i1 parányi házában egy digitális-analóg átalakító és egy fejhallgató erősítő lakik.

Segítségével a jack csatlakozóval ellátott, hagyományos fej- és fülhallgatók, mikrofonos headsetek is használhatóak lesznek az iPhone-oddal, akár offline számokat, akár online streamet (például Spotify-t vagy Tidalt) hallgatsz. Az Apple átalakítójával szemben a FiiO i1 erősíti is az iPhone audió jelét, így azt magas impedanciás, stúdió fejhallgatóval is használhatod.

Az i1 vezetékén a távirányító mellett helyet kapott egy mikrofon. Ez lehetővé teszi, hogy mikrofonos headsetként használd a hagyományos fejhallgatódat, így a kedvenc fülesed a fejeden maradhat akkor is, ha hívást akarsz fogadni vagy indítani. Az i1 vezetékén megtalálható gombok megnyomásával az Apple headsetek funkcióit kapod vissza. Hívást fogadhatsz és indíthatsz, lépkedhetsz a zeneszámok között, állíthatod a hangerőt és így tovább. Ha a fülhallgatódon is van beépített távirányító, azt deaktiválja az i1, és átveszi az irányítást.

A FiiO i1 érzékeny mikrofonja tiszta, háttérzajmentes beszélgetést biztosít.

Az i1-ben megtalálható digitális-analóg átalakító magasabb szintet képvisel az iPhone-ba épített átalakítónál. Sajnos a telefonban lévő Lightning Audio Modul (LAM) jelenleg 48 kHz-re korlátozza a mintavételi frekvenciát, de így is érezhetően szebben szól i1-gyel egy iPhone, mint nélküle. Ráadásul az i1 akár 192 kHz-es frekvenciával is megbírkózik, így a jövőben piacra kerülő, okosabb LAM-mal szerelt Apple termékekkel is kompatibilis lesz.

Az i1 házának átmérője kisebb, mint egy ceruzáé, hossza megegyezik egy gyufaszáléval, a burkolata pedig kellemes tapintású fém, amely előnyös megjelenése mellett kellő védelmet nyújt a káros interferenciák ellen. A vezetéken lógó csiptetővel a megfelelő helyen rögzítheted a mikrofonos távirányítót.

Az i1 okos power menedzsmenttel rendelkezik: a telefon elalvásakor alacsony fogyasztásra kapcsol. Az i1 és a telefon képesek felébreszteni egymást.

FiiO Q1 Mark II

A nagytestvér, a FiiO Q1 Mark II a high-end zene fogyasztóinak készült. Méreténél fogva nem lógatható a füles vezetékére, helyette a telefonodhoz rögzítheted azt a mellékelt szilikon karikák segítségével. A nagyfelbontású (akár 384 kHz/24 bit), veszteségmentes formátumok mellett a DSD256 jelfolyammal is megbirkózik a Q1.

A Q1 Mark II nagy kapacitású akkumulátort tartalmaz, amely körülbelül 20 órára biztosít plusz energiát akár a magas impedanciás fejhallgatók meghajtásához is. Az akkumulátor mikro-USB-n keresztül tölthető, kb. 3 óra szükséges a teljes töltöttséghez. A töltést automatikusan kezeli a Q1: ha azt érzékeli, hogy telefonhoz csatlakoztatták, letiltja a töltést a telefon akkumulátorának kímélése érdekében, ha viszont számítógépbe dugjuk az USB kábel másik végét, bekapcsol a töltés.

A számítógéped hangkártyájának szerepét átvéve, külső hangkártyaként is használhatod USB-n keresztül a Q1-et, ha többre vágysz az alaplapra integrált hangkártya minőségénél, lásd a fenti akár 384 kHz/24 bit-et vagy DSD256-ot. A hangerőt kellemes tapintású, recézett potméterrel állíthatod, melyet az Alps gyártott. (Aki foglalkozik hangtechnikával, egészen biztosan találkozott már az Alps márkanévvel.)

A Q1 a megszokott vonali és fejhallgató kimenetek mellett egy 2,5 mm-es, szimmetrikus kimenettel is rendelkezik. A szimmetrikus fejhallgatóknál, például a FiiO F9-nél – a hagyományos, háromeres megoldással szemben, ahol a bal és a jobb vezeték mellett egy közös föld vezeték található – nincs közös föld. A bal és a jobb oldali fülhallgatóhoz is két-két vezeték megy, így a legkisebb mértékben sem zavarja egymást a két csatorna. Ráadásul a teljesítmény is érezhetően nagyobb lehet a L+, L-, R+, R- kábelezésnek köszönhetően, ez pedig alacsonyabb torzítást és tisztább hangzást eredményez.

A FiiO Q1 analóg erősítőként is használható. Ha a többfunkciós, vonali ki-/bemenetét bemenetként használjuk, akkor a fejhallgatónkban nagyobb hangerővel hallgathajuk ugyanazt a zenét, amit Q1 nélkül is hallhatnánk, ha közvetlenül a lejátszó kimenetéhez csatlakoztatnánk a fülest. Így azonban zajos környezetben, magas impedanciás fejhallgatóval vagy kevésbé érzékeny füllel is remekül hallhatod kedvenc zenéidet. De ami ennél is fontosabb: a lejátszók nagy része torzít, ha teljesen feltekered a hangerő szabályozót. Ennek oka valahol mélyen, a tranzisztor munkapontok környékén keresendő. Ha viszont Q1-et csatlakoztatsz a lejátszóhoz, akkor a lejátszó hangerejét a torzítási tartomány alatt tarthatod, a Q1-ben használt, speciális céláramkörök pedig torzításmentes hang visszaadást eredményeznek.

A kombinált aljzat vonali kimenetként azoknak jöhet jól, akik a számítógépből vagy telefonból dekódolt, analóg hangjelet szobai hangrendszerre szeretnék továbbítani. Kösd a Q1 vonali kimenetét a hangrendszer vonali bemenetére, és már indulhat is a lejátszás. A mély hangok kedvelői bekapcsolhatják a Bass kapcsolót, ha még egy kis basszusra vágynak.

Az erősítés mértéke a Gain kapcsolóval állítható magasra vagy alacsonyra, a fejhallgatódnak és az igényeidnek megfelelően. A FiiO Q1 Mark II az Apple MFi minősítése mellett megkapta a Japan Audio Society HiRes Audio logóját is.

Mindkét termék megrendelhető a FiiO termékek hazai forgalmazójától, és a partner hálózat üzleteiben is kapható. Ideális, értékálló karácsonyi ajándékok minden Apple rajongónak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Ha jól értem akkor jelenleg bármilyen DAC-ot köt az iPhone-re az ember, a LAM korlátai miatt csak maximum 48 kHz mintavételezés jön ki belőle?

  2. @dmkiraly: Elvileg igen, de ezt pontosan kéne mérni, mert ugye változik a szoftver meg a hw is, jelen esetben az X. Amikor ezeket készítették akkor még nem volt pl az iPhone X kint. Viszont a Q1 például PC-vel vagy Mac-kel is lehet használni, tehát ott már nyilván tudni fogja a maximális felbontást.

    A DAC egyébként erősítő is egyben, tehát mindenképp jobb lesz a zene, ha nem is minőségben, dinamikában például igen.

  3. @admin: Köszönöm. Nekem még iPhone 6S van így az i1 nem igazán mérvadó, csak kíváncsi vagyok. Én pl. egy Audio-Technica fülessel hallgatom a zenét és elégedett vagyok vele. Erősítővel is próbáltam már, de ennek a fülesnek “csak” 47 ohm az impedanciája, s a telefon elég könnyen meghajtja. DAC-on is gondolkodtam, de a legtöbb helyen azt írták hogy elég jó a 6S-be integrált DAC, így ha nem vagy audiofil, kvázi felesleges. Valószínűleg a jelenlegi szettemmel nekem is az.
    Tényleg, vajon ha egy 6S-re kötök egy i1-et, akkor kikerüli a jack-et és Lightningon fogja tolni a zenét? 🙂


Add a Comment