fbpx Skip to content

Az Apple Watch alapvetően pontosan mér, legyen szó pulzusról vagy akár edzés közbeni kalóriaégetésről. Több okosórát is teszteltem már az edzésre fókuszálva, és az Apple órái a legjobb okosórák közé tartoznak, talán a legalkalmasabbak a mozgás mérésére.

Apple Watch pulzusmérés a watchOS 4-ben

Viszont adott esetben az Apple Watch is mutathat pontatlan eredményeket a távolságra, a tempóra és a kalóriaszámításra vonatkozóan, ami néhány elvégzett beállítással kiküszöbölhető.

Az Apple néha a legfontosabb beállításait képes elrejteni. Ilyen a mozgáskalibráció beállítása is, amelyet az iOS-eszközünk beállításaiban találhatunk. Ha nincs megfelelően kalibrálva az óra, előfordulhat, hogy nem pontos értékeket kapunk egy-egy edzés alkalmával.

Series 2 és Series 3 modellek esetén

Az Apple Watch Series 2 és Series 3 modellek esetén a beépített GPS-nek köszönhetően a kalibrálás automatikusan megtörténik, amennyiben bizonyos beállítások engedélyezve vannak.

Series 1 és korábbi modellek esetén

Akik a legelső szériás (egyezményesen: Series 0) illetve Series 1-es Watch-ot használnak, azoknak kicsit komplikáltabb a kalibráció, hiszen ezekben nincs beépített GPS, így ezekben az esetekben magunkkal kell vinnünk az iPhone-unkat is a kalibráláshoz. Fontos az is, hogy a mozgás alkalmával az óra megfelelően legyen a csuklónkon, hiszen amennyiben az óra pulzusmérője nem érintkezik megfelelően csuklónkkal, nem tudja pontosan mérni a tevékenységünket.

Ellenőrizzük a beállításokat!

Koppintsunk az iPhone-on a Beállítások appban az Adatvédelem, majd Helymeghatározás menüpontokra:

A Helymeghatározás alatt található a Rendszerszolg.-ok menüpont, erre koppintsunk rá, majd keressük meg a Mozgáskalibráció és távolság funkciót. Amennyiben ez engedélyezve van, az Apple Watch pontosabb adatokat tud szolgáltatni egy-egy mozgás alkalmával.

Szintén fontos, hogy a Watch appon belüli Saját óra fül alatti Egészség menüpontban a pontos születési dátumunk, magasságunk, súlyunk, és nemünk meg legyen adva, illetve az is, ha kerekesszéket használunk:

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor Series 0 és Series 1 óra esetén a telefonunkkal, Series 2-től pedig anélkül kell elvégezzünk egy legalább 20 perces mozgást a kalibráláshoz, ami lehet séta vagy futás is, és amit akár több megszakítással is elvégezhetünk, szüneteltetve az edzést. Előfordulhat, hogy csak több edzés után lesz jelentősen pontos a kalibráció eredménye.

Ezekről részletesebben:

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Azt nem lehet elérni nála, hogy edzés közben a pulzusmérő figyeljen egy előre beállított alsó és felső értéket, és rezgéssel jelezzen ha átléptem?
    Illetve Ti melyik programot használjátok súlyzós edzésekhez? Netán bővíthető ezen programok típusai?
    Lehet hogy alap dolgokat kérdezek, még csak 2 napos az órám.

  2. A Zones app tudja ezt.

  3. Köszi a tippet!
    Eddig nekem úgy tűnik, hogy csak kategorizálja a tevékenységet az pulzustartomány alapján.
    Nem találtam olyan beállítást aminél megmondhatom, hogy én mondjuk csak a kardio kategóriában szeretnék mozogni, és jelezzen ha kiléptem akár az alsó, akár a felső pulzustartományból.
    Nem is értem, hogy a watch alap programjainak ez a beállítás miért nem része. Ha például csak zsírt akarsz égetni izomvesztés nélkül, akkor ez a mérés kiemelkedően fontos.


Add a Comment