fbpx Skip to content

Az iPhone X, az iPhone 8 és 8 Plus az Apple első olyan okostelefonjai, amelyek rendelkeznek gyorstöltés funkcióval. A Tom’s Guide új cikke azonban azt mutatja, hogy az említett iPhone-ok elmaradnak a konkurens androidos készülékektől a gyorstöltési funkció terén.

iPhone X és iPhone 8, 8 Plus gyorstöltés

A teszten az iPhone-ok mellett a OnePlus 5T, az LG V30, a Google Pixel 2 és a Galaxy Note 8 készülékek vettek részt. A kísérlet két körben ment végbe, elsőként fél óra alatt figyelték meg a készülékek gyorstöltési funkcióját, majd a második próbakörnél már egy órára emelkedett a tesztidő.

Az iPhone-ok esetében a Tom’s Guide az Apple 29 wattos fali adapterét, valamint az USB-C-Lightning kábelt használta. A 30 perces, első körös teszt alatt a OnePlus 5T végzett az első helyen, 59 százalékot elérve, a második az LG V30 volt 53 százalékkal. Az iPhone X, az iPhone 8 és a 8 Plus 50 százalékos, 49 százalékos és 47 százalékos töltöttséget ért el 30 perc alatt.

gyorstöltés teszt

A második körben már egy óra töltéssel tesztelte a Tom’s Guide a készülékeket. Az eredmények hasonlóak voltak az első teszthez, a OnePlus 5T 93 százalékra, a V30 86 százalékra, az iPhone X 81 százalékra, az iPhone 8 80 százalékra, valamint az iPhone 8 Plus 79 százalékra töltődött egy óra leforgása alatt. A kísérletek egyértelműen mutatják, hogy az iPhone-ok lassabban teljesítenek töltés szempontjából, mint a zászlóshajó Android telefonok némelyike. Bár a különbség bizonyos emberek számára észrevehetetlen, az Apple-nek viszont egy iránymutatás arra, hogy még fejlődnie kell a gyorstöltés terén. Ha sokat nem is, de ha le akarja győzni az ellenfelet, akkor érdemes elgondolkodni a funkció fejlesztésén.

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Meg azon is elgondolkozhatnának, hogy 435ezer Ft-os telefon mellé ne kelljen már megvenni a 30.000 Ft-os gyorstöltőt mert több mint nevetséges, inkább szánalmas.

  2. Sziasztok!
    Gyári szilikontokban működik a vezeték nélküli töltés?

  3. Szerintem gyorstöltésről akkor lesz értelme beszélni, ha 15-20 perc alatt min. 80%-ra lehet tölteni.

  4. @hegyi: ha vettél újabb Mac-et, ahhoz már USB-C-s adaptert kapsz, ami az iPhone gyorstöltésére is alkalmas.

    @Lusta: miért ne működne? 🙂

  5. Kár volt időt pazarolni a fordításra, ez így egy bullshit. A szerző szépen elfelejti kifejteni az igazság minden részletét, csak a felszínt kaparássza, hibás következtetéseket levonva a részeredményekből.
    1. A kijelzett százalékos töltöttséget eleve egy algoritmus számolja ki. Így akármelyik gyártó megcsinálhatja, hogy már 80%-nál 100%-ot ír ki, és ekkor csak annyit látunk, hogy jé, milyen hamar feltöltődött 100%-ra! Helyesebb lett volna végig hagyni a teljes töltési ciklust, amíg áram megy be a készülékbe, aztán ábrázolni a köztes pontokat egy grafikonon.
    2. Az akkumulátorok kapacitása sem egyforma, ezért nem is várható el, hogy egyszerre töltődjenek fel nagyjából azonos kezdeti töltőáram (teljesítmény) mellett. A futó háttérfolyamatok is befolyásolják a töltés sebességét (legalábbis az első fél-egy órában), érdemes lett volna ezeket is kigyomlálni a “mérés” előtt, vagy legalább repülős módba rakni.
    3. A felhasználó szempontjából nem az számít, hogy egy szám a kijelzőn milyen sebesen mászik fel 0-ról 100-ra (autóknál esetleg érdekes lehet ez az adat), hanem hogy mondjuk 1 órányi töltéssel (teszem azt 20%-ról indítva) mennyit tud böngészni vagy telefonálni.
    Az utóbbi két pontot – részben – az eredeti cikk kommentelői is felvetették, ezért frissítették a cikket egy plusz táblázattal: az akkukapacitásokkal és a mért használati (LTE böngészés) időkkel. Bár ez így még mindig messze van a tökéletestől, talán érdemes lenne azt is átemelni (esetleg felszorozva az elért százalékokat a mért használati időkkel).

  6. @Krisztián: Nem kell ahhoz 15 perc, az én telefonom 5 perc alatt fenn van 80%-on. Sőt. 😀 (persze 78%-ról indítva) – bocs, magas labda volt 😀
    Viccet félretéve nem hiszem, hogy van olyan felelős telefonhasználó, aki hagyja 0%-ig lemerülni az eszközeit, mielőtt töltőre rakja. 50% alatt már “tartalékról üzemel”, ha van a közelben konnektor vagy van kéznél USB powerbank, akkor ilyenkor már mindenképpen érdemes tölteni.

  7. @rgbx: Hát pedig én ki nem mászok az ágyból a töltőért, míg azt nem írja, hogy 1% 😀

  8. hegyi: toltonek barmilyen akar aliexpressrol megvett usbc powerdash szabvanyu tolto hasznalhato. ez a 30 rugos cucc NEM telefontolto hanem notebook tolto, az applenek NINCS usbc telefontoltoje.

  9. @hepike: 😀 😀 😀 Nyugodtan, ha belefér az évenkénti akku/telefoncsere. Kényelem mindenek előtt. 😀

  10. Hmmm sztem ez a toltes teszt minden hozzaertest nelkuloz. Nem szazalekokat kellene nezni (hiszen mindegyik telonak mas kapacitasu az akksija), hanem azt hogy melyik toltesi modszer mennyi wattorat pumpal bele a keszulekekbe


Add a Comment