fbpx Skip to content

Az iPhone 5s-től kezdve nagy rajongója vagyok az ujjlenyomat-olvasónak, azonban az Apple idén az iPhone X-be már be sem építette, helyette kaptunk Face ID-t avagy arcleolvasót.

Face ID vagy Touch ID?

Körülbelül 1 hónapja használom az iPhone X-et, és azóta az a tapasztalatom, hogy Face ID képes leváltani a Touch ID-t, de mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Sokszor előkerül a kérdés, hogy melyik a jobb? Melyik a gyorsabb? Melyik a kényelmesebb? Ezekre a kérdésekre próbálok most válaszolni.

Touch ID

Alapjában véve már mindenki tudja, hogy milyen az iPhone-ban lévő ujjlenyomat-olvasó. Az emberek többségének megfelelően működik, és az iPhone 6s óta brutálisan gyors lett, szinte észre sem vesszük már, és úgy gondolom bele is épült a mindennapjainkba. Olyannyira természetes lett már, hogy el sem tudnánk képzelni, hogy minden alkalommal bepötyögjük a jelkódunkat. Fura, nem?

Persze a Touch ID sem tökéletes, sőt. Csak a Szifon.com csapaton belül 3 kollégának is folyamatosan problémái voltak vele. 10-ből körülbelül 6-7 alkalommal ismerte fel csak a ujjukat a telefon, valamiért az ő bőrük, bőr felületük nem volt “kompatibilis” ????????‍♂️ az Apple hardverével. Arról nem is beszélve, hogy vizes ujjal pedig szinte esélytelen a kinyitás bárki számára.

Aztán az iPhone 7 megjelenésével megérkezett az új Home “gomb”, ami már nem is gomb, csak úgy tűnik, és a bőrünk érzékelése is szükséges volt ahhoz, hogy gombként funkcionáljon. Ez kesztyű esetén elég kellemetlen volt, mivel nem érzékelte az ujjunkat, így ki sem tudtunk lépni egy adott alkalmazásból.

Tehát a Touch ID valóban könnyített az életünkön, de olykor meg is nehezítette. Úgy gondolom, azért az emberek többségénél bevált és évek óta használjuk probléma nélkül, köztük én is. Nekem kompatibilis az ujjam a Touch ID-val. ????

Face ID

A Face ID-t körülbelül 1 hónapja használjuk a Szifon.com csapat több tagjával. Első generációs hardverről beszélünk, tehát optimális esetben az iPhone 5s-ben lévő ujjlenyomat-olvasóval kéne összehasonlítani, de természetesen az átlag tesztek nem így tesznek, igaz, azóta a technika is fejlődött, de azért a kettő nem ugyanaz.

Azt már tudjuk, hogy az Apple sosem gondolt arra, hogy ujjlenyomat-olvasót tegyen az iPhone X-be. Évek óta dolgozik a Face ID-n, és valóban egy olyan hardvert tett le az asztalra, ami képes leváltani a már megszokott Touch ID-t.

Az arcleolvasó teszi a dolgát, gyorsan, és probléma nélkül oldja fel a készülék zárolását az esetek többségében. Azonban nem tökéletes. Nekem például az ujjlenyomat-olvasónál 10/9-es volt a nyitási ráta, addig a Face ID-nál ez 10/6, tehát ezek szerint nálam nem igazán jött be ez a váltás. Ez részben igaz is, mert sokszor több a probléma vele, mint az ujjlenyomat-olvasóval. Vagy csak már ennyire hozzászoktunk az utóbbihoz. (Vagy csak a Movemberrel nem tud megbarátkozni…)

Legtöbbször egyébként reggel, illetve utazás közben van problémám vele. Hülyén hangzik, de az ágyban kifejezetten rossz használni, ha csak nem mindig rendesen háttal fekszünk ideális pózban. Oldalra feküdve már sokszor nem old fel elsőre, mivel ugye nem párhuzamos a készülék az arcunkkal. Aztán a másik napi probléma a reggeli üzenetek elolvasása félálomban. Viccesen hangzik, de szerintem sokan becsukják az egyik szemüket és vicsorgó arckifejezéssel díjazzuk a világító kijelzőt éjjel, és reggel is. Na ilyenkor nem ismer fel a Face ID, hiszen alapértelmezetten szükséges a két nyitott szemmel való ránézés. ????????????‍♂️ Ezt persze idővel esetleg megtanulja a készülék, de az elején rendkívül frusztráló tud lenni. A rátekintés egyébként kikapcsolható, viszont az csökkenti a biztonságát is.

Aztán itt van még az is, hogy ha nem ismer fel minket, akkor hozzá kell érni a készülékhez, pontosabban, hogy újra beolvassa az arcunkat, el is kell kezdeni a feloldást, ami miatt pedig már nem látjuk az értesítéseket… És külön le kell húzni az Értesítési központot.

Utazás közben sokszor úgy nyomkodom a telefont, hogy az az ölemben van. Ilyenkor sem old fel a készülék, mert túl messze van az arcom, fel kell emelnem és úgy már beléphetek.

Probléma még az íróasztalon lévő elhelyezés is. Ha csak nincs egy telefon állványunk, akkor bizony nem fog feloldani az asztalon vízszintesen lévő készülék, ameddig fölé nem hajolunk. Tehát egy vezeték nélküli dokkoló igen csak ajánlott.

Szóval a fentiek miatt én tényleg csak 10/6-os átlagról beszélhetek, de sok esetben viszont jóval kényelmesebb a Face ID használata. Ilyen például az értesítések elolvasása. Eddig nem volt bekacsolva az értesítések elrejtése, tehát a kijelzőn minden információ megjelent. Most már viszont kifejezetten szeretem, hogy addig nem olvashatóak el ezek, ameddig a Face ID fel nem ismer. Alapjában véve nekem ez a kedvenc funkcióm, mióta az iPhone X a kezemben van.

Aztán most jön a tél, végre téli kesztyűben is használhatom a készüléket, olvashatom a híreket, nem kell a kesztyűt levennem a feloldáshoz. Alapjában véve minden olyan helyzetben, ahol zsíros, koszos, vizes az ujjunk, vagy olyan munkát végzünk, ahol a kezünket használjuk, a Face ID előnyt jelent. A Face ID sebességre megközelíti az ujjlenyomat-olvasót, bár azért ehhez némi gyakorlás, tapasztalat is szükséges.

Az arcleolvasó akkor is működik, ha szemüvegben, napszemüvegben, sálban, sapkában, esetleg kapucniban vagyunk, így télen, nyáron is használhatjuk.

Konklúzió

Ugyan a fentiekből úgy tűnik, hogy a Touch ID sok esetben optimálisabb, ez azért nem teljesen igaz. Sokszor egyénfüggő. Nekem például mindig működött, de például Dani, vagy Jadeye kollégának sokszor hibázott az ujjlenyomat-olvasó. Ők sokkal jobban szeretik a Face ID-t jelen esetben. Én azt gondolom, hogy lehet élni mindkettővel, a Face ID is megszokható, maximum a szokásainkon kell picit változtatnunk, ami belefér.

Nektek mik a tapasztalataitok az Face ID-val, vagy adott esetben a Touch ID-val?

Olvasd el a hozzászólásokat is

38 Comments

  1. Van már olyan kesztyű amivel lehet használni a telót. 🙂
    pl: iGlove, stb…

  2. @farkas63: Persze hogy van, de csak ezért nem vennél külön kesztyűt. Meg lehet más tetszik.

  3. FaceTouchID 800.000.-ért! ????✌️????

  4. Elosszor egy kerdes zsozso te hulye vagy ? Mi a 800000? Na mindegy a lenyeg : a paromnak olyan az ujjlenyomata , hogy amerikaba a vamon kb 5* kellett vegig csinalni a hatosagnak az ujjlenyomatolvasast mire beolvasta pedig hogyetek el az komoly szerkezet de ami miatt ezt irom az az ,hogy az iPhone 7 es ota 100 / 95 aranyban nyitotta az ujja a telot szoval az mar egy jol kiforrott technika lett szerintem es en is ezt tapasztaltam . Elso gondolatom az x el kapcsolatban ugyan ez a gondolat fogalmazodott meg bennem miszerint erdemes kivarni es majd egy evmulva tuti jobban fog mukodni mint az elso szeria . Aztan olvasgattam itt ott az x rol folyamatosan es azt szirtem le , hogy ez egy jo kis cucc es ugyan a softvere nem tokeletes de a hardver igen szoval raszantam magam es lecsereltem a 8 plusom x re ! NEM BANTAM MEG ! A nyitasa nekem 10/10 , tanul mert egyre messzebbrol nyit mar szonte meglep , hogy ups mar ki is nyitott pedig meg csak emelni kezdtem . Az en nagy kedvencem tobbek kozott a gazdi lat ergo lentebb vehetem a hangerot minek orditsak xd de a tobbi plussz is oltari mint a cikkben is emlitett uzenetek megtekintese lepkedes a menukben stb stb . A lenyeg , hogy egy baromi jo kis keszulek amiben monden bene van aminek benne kell lennie ami miatt a PLUSOKAT vettem miota letezik ( 6 , 7, 8 plus ) vegre egy jo kezben tarthato meret nagyobb kinelzovel . Es ha mar itt tartok itt van az egyetlen problemam is miszerint ha Par milimeterrel szelesebb lett volna a telefon akkor a keparany szerintem jobb mint igy lassuk be az appok mereten is latszik , hogy kisebb mint a kissebb atloju plusokon mert mas a keparany . De ez csak egy apro eszrevetel ja es meg egy dolog eszembe jutott amit kisse hianyolok . Nem fordulnak el az appok ha oldalra forditom a telefont ezt egy kicsit hianyolom. Szaz szonak is egy a vege ez az X nekem nagyon betalalt es nem valtanek vissza egyik korabbi verziora sem !

  5. Nekem is nagyon bejött a FaceID. Én pl. lusta voltam minden ujjam betanítani az SE-nek, így amikor valamiért bal kézbe kellett vennem a készüléket, akkor mindig rájöttem, hogy ez így nem jó. Most ilyen gond nincs. Aztán pl. sütés-főzés közben, mikor ránéznék a receptre, akkor nem kell nyomkodnom, elég csak kisujjal görgetni.

  6. Én is imádom a face ID. Eléggé ízzados a kezem és ha bár az előző készüléken 7P nagyon jól működött , ezt valamiért jobbnak tartom. Kicsit hozza kellett ugyan szokni hogy a kamera mindig az arcod fele mutasson mert ha nem akkor ugye nem olvas ba. De amint erre rájöttem 10/10. Messziről is. Az üzenetek mikor előjönnek nagyon jó egy nagyon megnyugtató érzés hogy mások nem látnak semmit.
    Imádom a telót nem bántam meg a cserét.

  7. Meg a végén rabeszeltek, pedig eddig kivartam milyen betegségei jönnek elő.Azert meg van 2 héten az előzetes hataridombol amit szántam magamnak. Amúgy az SE is az első TID-t használja és nekem teljesen jó amit ad tempót, nem vagyok én gyorsvonat! 🙂

  8. Amugy többszöri próba után sem tudtam a pc-n bejelentkezni a fórumra ahogyan eddig mindig, csak a telóról és utána itt bejelentkezettnek vett, lehet ez vmi hiba?

  9. Nekem rendszeresen hámlik a kezem ezért a TouchID-t alig tudtam használni sajnos. Viszont a FaceID-t imádom. Ágyban nekem is problémás a feloldás reggel de mivel fel kell emelnem kicsit a fejem egy pillanatra ezért kicsit nehezebben alszom vissza 😛 Annyi észrevétel még, hogy elég az egyik szemednek nyitva lennie a feloldáshoz (nálam legalábbis úgy is megy)

  10. Bár van amikor hiányolom a touchID-t (az appstoreban a double click igényt utálom), de összességében a közel egy hónap használat alatt talán ha kétszer nem ismerte fel elsőre az arcomat. Igaz én nem nyomkodom ágyban a mobilt, úgy tűnik arra alergiás a FaceID 🙂

  11. Ti találkoztatok olyannal hogy ha más kezébe van az X természetesen nem működik viszont ha átveszem nekem sem nyit ki ,hanem a jelkódzárat dobja fel,ha bepötyögöm utána már jó !
    Ez természetes ?
    Beégtem vele mikor mutogatni akartam hogy is működik a Face ID…..

  12. @cabrio01: Ha túl sokszor próbálkoznak vele akkor egy idő után jelkódot fog kérni, addig nem is fog működni. 🙂
    Ha nincs annak az arca is be-scan-elve aki próbálgatta akkor nem fog feloldalni. 🙂

  13. @farkas63: lehet velem van a baj de az a kijelentés nekem érdekes : az arca is !!!! ????? én tudomásom szerint csak egy arcot lehet hozzá rendelni szóval hogy is van ez ?

  14. Ha a sapka rajtam van én nincsen legalább 2cm a szemöldököm és a sapka között akkor nem ismer fel. Amúgy szemüveg nem gond. És persze 100% stabil. Face ID jobb.

  15. @mrisz: Tényleg nekem nem volt előtte Plus telefonom csak a normál méretek de most hogy írod ezen nem fordulnak el az appok pedig a plus méreten igen, de bízunk benne hogy ez csak egy szofveres korlát amit esetleg ki is adnak hamarosan azt gondolom néha jó lenne……

  16. szerintem nem foglalkoznak ezzel pedig ami meg egy hiba csak nem jut eszembe minden az például az appok lehozása fél képernyőre az X nél elég nehéz mivel lentebb van a széle ahova az én ujjam nem ér le , hogy fel le húzós mozdulatot csináljak . szóval igen ilyenkor szerettem a Plusoknál az elfordított képernyőnél egy kezesen használni !

  17. @mrisz: “én tudomásom szerint csak egy arcot lehet hozzá rendelni szóval hogy is van ez ?”
    ha megpróbálja más feloldani az arcával, amit nyilván nem fogad el, ÉS ezután te rögtön beírod a jelkódot, akkor az arca adatait szintén elkezdi megtanulni.

    de ezt az Apple elmondta, hogy ha minket nem ismer fel fel a Face ID, mert mondjuk a Movember után hirtelen kopaszra nyírattunk minden arcszőrzetet, akkor a jelkód megadásakor frissíti az arc információt, tehát megtanulja az új fizimiskánkat.

  18. ezt így értem köszi . akkor a párom arcát is felismeri és az enyémet is ?

  19. @mrisz: ha “ezt így értem köszi”, akkor nem értem a kérdésed, hiszen leírtam, hogyan működik. de akkor másképp. ha többször próbálta az ő arca feloldani, és ilyenkor te rögtön beírtad a jelkódot, akkor két arc adatai keverednek benne, ezzel gyakorlatilag rontva a felismerés pontosságát, és így mindkettőtök arca feloldhatja adott esetben.

  20. @szorian: Nem szoftveres korlát ez, hiába nagyobb a kijelző el lett mondva sokszor, hogy az X kijelzője akkora mint a sima iPhone-é így soha nem fognak elfordulni az app-ok.

  21. @Vega: Én ágyban is szoktam egészen sokat használni és semmi gond a feloldással, akkor sem, amikor pl a takaró valamennyit kitakar az arcomból. Ez egyetlen alkalom, amire emlékszem, hogy nem oldott fel, egy hatalmasat ásítás közben volt 😀

  22. így már tiszta teljesen ! köszi ! nem magyarázkodnék mit nem értettem xd !

  23. Edge to edge-et úgy oldották meg, hogy maradt sziget! Gratulálok.
    A FaceID bizonyos esetekben nem használható, pl. snowboardozáskor, ha maszkban vagy, de motorozáskor sem, mert a bukót le kell venni. Vakon nem lehet használni, mint a touch id-t, és emellett még nagyon aggyályos is.
    Ha ez a vonal akkor az iPhone megy a levesbe. 🙁

  24. nem szeretnék kötözködni de ha snowboardozás közben nem tudod használni a maszk végett akkor az ujjlenyomatosat sem a kesztyű miatt !!! Lehet szőrszálhasogatás de elég gázos amit írsz 😉 és biztos sírni fog a sok apple tulajdonos , hogy te ezek után úgy döntesz , hogy más márkára váltasz én biztos 🙂 🙂 🙂

  25. Sziasztok!
    Az újabb generációs touch-id-t nem ismerem, a 6-osban szerettem a régit. A face id-t elfogadom, bár kicsit nekem úgy tűnik egy kényszer szülte, mert a képernyő alá nem tudták tenni a touch id-t, hátra vagy oldalra meg nem akarták tenni, mint a többiek. A retina scanner meg elég macerás. Működik, nem zavar hogy van. Munka közben sokszor magamon hagyom a maszkomat, ilyenkor ha fel akarom oldani le kell húznom magamról, ez némileg zavar, de nem vészes. Viszont a home gomb hiányából eredő gesztusvezérlésre nagyon gyorsan rászoktam, mikor kezembe kerül egy régebbi telo, akkor veszem észre, hogy azért jó ez.
    Üdv

  26. Most este vettem észre,hogy fürödtem és csörgött az X-em a párom jött és felvette,hogy lehet ez ?
    Pedig nincs beszkennelve az arca,vagy valamit be kell állítani hogy illetéktelen ne tudja felvenni ?

  27. Ha tudja a kododat akkor arc nelkul is fel lehet venni xd

  28. Nem tudja….

  29. Vagy ne legyel biztos benne vagy ahogy Jadeye irta azt ertelmezd

  30. @zsozso2122: Ez jó, teccik 😀 Vicces lenne a használata 🙂

  31. Várjál szerintem nem egyről beszélünk ,tehát az Iphone az asztalon van visszintesen,valaki engem felhív, látom a számát és alul hogy “fogadás ” ahhoz hogy ezt elhúzza nem kell hogy lássa a Face ID és bárki feltudja venni a nekem szánt hívásomat ?
    Ha azt szeretném hogy csak én tudjam felvenni / Face ID / nem lehet ezt valahol beállítani rajta ?

  32. Nekem is nagyon pozitív tapasztalatom van a face id-val kapcsolatban most már majdnem egy hónap használat után. Néha még nyomkodok másodlagos telónak egy 6S-t, amin touch id 2 van, de komolyan kényelmetlennek érzem már. A többiek által leírtakhoz még egyéb pozitív meglátások: aki 1Passwordöt használ vagy megjegyezteti Safarival a jelszavakat, annak új dimenziók nyílnak meg. Klikkelek a kedvenc oldalamra és nem kell jelszó mezőzni vagy várni a popup ablakra, hogy tegyem rá az ujjamat, majd várni, hogy kitöltse a login adatokat. Egyszerűen nem csinálok semmit csak nézem a telót és a face id kis kék fejecske animációján mosolygok, majd be is vagyok jelentkezve bárhova télen, nyáron, vizes kézzel, tökmindegy 🙂 Ha másért nem, már ezért önmagában megéri, főleg ha valaki gyorsan és ügyesen nyomkodja a telefonját és elvárt a sebesség, utál várni, akkor ez must have. Tényleg tanul a kütyü, nekem pl már simán kinyit ha az ölemben van, de autóban vent mountom van és onnan is kinyit előre hajolás nélkül (az első pár napban még nem igazán volt erre képes). Nagyjából egy jó karnyújtásni távolságból még felold (180cm magas vagyok). Az meg ha pl olvasok valamit akár reggeli közben vagy néha oda-oda pillantok a letámasztott telefonra és ezért nem zár le a képernyő, mert tudja hogy nézem, ez zseniális, végre nem kell koszos kézzel összefogdosnom 🙂 Az a néhány apró mozdulat, hogy bizonyos esetekben fel kell emelni vagy meg kell billenteni annyira megszokás kérdése, hogy már észre sem veszem egy hónap után sőt ezt szoktam meg, automatikusan a 6S-en is ilyenekkel próbálkozom 🙂 Ugyan nem a cikk témája, de a home gomb eltávolítása hatalmasat dobott a használhatóságon. Jelentősen gyorsabban és könnyebben tudom feloldani, bezárni az appokat, multi tasking és a társai. Ennek már nagyon itt volt az ideje. Az egyedüli negatívum a szememben, hogy jelenleg nem lehet az AppStore vásárlásoknál kikapcsolni vagy egyszerűbbe tenni a double clikkes megerősítést, de nyilván ennek megvan a létjogosultsága. Talán majd később tesznek bele egyéb opciót is. Ugyanez ApplePay esetében, de szerintem a fizetés egy picit körülményesebb így, mint touch id-vel, annak ellenére, hogy az előre leolvasott arcot is elfogadja bizonyos résidővel.

  33. @lambdacore: egyet ertek azonban szerintem az a dupla katt kell mivel valamire rakattintasz ami penzes veletlenul es az arcodat letapogatva mar intezi is a vasarlast szerintem idegbajt kapnal xd de elso hasznalatkor hatarozottan zavart az a visszaigazolas egy app letoltesekor de latom a szuksegesseget . @cabrio01: lehet en nem tudok ilyen opciot se kicsit viccesnek talalom a felvetest miszerint ha csorog a telod akkor csak te veheted fel . Azert ez mas mint amirol szo volt korabban . Magyarul te azt szeretned hogy ne bukj le a parod elott ha esetleg a csajod hivna xd xd xd

  34. akkor tartsd magadnál a telefont mindenáron akár a fürdéshez is beviheted már nem lesz baja xd xd xd

  35. Az X Face ID-ja tud tárolni több arcot is a feloldáshoz? Pl nekem a párom előtt nincsen olyan titkom amit a telefonon őriznék, ergo nem bej ha fel tudja ő is oldani. Most az ujjlenyomat olvasóval mindketten tudjuk egymás telefonjait nyitni, nálunk ez a normális, viszont más nem kell hogy tudja.

  36. @Jadeye: Akkor a válasz a nem? Mivel a két arc adatait keveri, az nem jó, én két külön megadható arcra gondoltam.


Add a Comment