fbpx Skip to content

Biztos mindenkinek van olyan ismerőse, aki leragasztja a webkamerát a laptopján. Hogy ennek mennyi értelme van, azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. És míg a webkamera esetén a rendszer egy LED-del vissza is jelzi, ha be van kapcsolva a kamera, addig az mondhatni kuriózum, ha valaki például egy “üres jack dugót” tart a gépe jack-aljzatában.

Érdekes, hogy míg a webkameránál többen is azt gondolják, hogy majd valaki távolról bekapcsolja azt a tudtuk nélkül, addig a mikrofon esetén semmiféle, a kamera leragasztásához hasonló megoldást nem használnak. Ráadásul a mikrofonnál nincs visszajelző LED sem a készüléken, ami alapján tudhatnánk, hogy bármi épp használja azt, így ezt még akkor sem vennénk észre, ha a gép előtt ülünk. Erre a problémakörre kínál megoldást az Obdev által fejlesztett Micro Snitch.

Abba most inkább ne is menjünk bele, hogy egyáltalán mennyi a reális esélye annak, hogy bárki is a gépünk webkameráján vagy mikrofonján, vagy bármi más módszerrel akarjon megfigyelni minket. Viszont az ettől tartók számára hasznos kiegészítő lehet a Micro Snitch, ami egyébként nem csak a mikrofon, de a webkamera használati állapotát is képes figyelemmel kísérni.

A Micro Snitch egyrészt a menüsávban, másrészt overlay-ként is jelzi, ha bármi app használja akár a mikrofont, akár a webkamerát, akár mindkettőt, illetve azt is kiírja, hogy melyik app ez:

Az overlay színezése megmutatja, ha csak a mikrofon van bekapcsolva, ekkor az overlay-en a fejhallgató színe vált sötétre, a napszemüveg marad világosabb – ha pedig a webkamera (is) be van kapcsolva, akkor az (is) sötétre vált:

Mivel előfordulhat, hogy egy-egy folyamat csak másodpercekre kapcsolja be az érintett eszközöket, vagy hogy akkor kapcsolja be valami ezeket, amikor nem vagyunk a gépnél, ezért a részletes log segíthet kiszűrni ezeket is, amelyet bármikor megtekinthetünk utólag:

Az egyébként sem túl drága app a megszokott 4,49€-s ár helyett most egészen november 28-án reggel 6 óráig a cég többi szoftverével együtt most 50%-kal olcsóbban, tehát 2,25€-ért vásárolható meg az Obdev oldalán, és a hozzávetőleg 700Ft-os árat aztán tényleg megéri – és így akkor arról is bárki megbizonyosodhat, hogy valóban van-e értelme leragasztania a webkamerát.

Az Obdev szoftverei közül korábban már írtunk a Little Snitch-ről, amivel pedig az egyes appok kifelé menő hálózati kapcsolatai is ellenőrzésünk alatt tarthatók: Little Snitch 4 – több újdonságot is hozott az új verzió.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Kitudja, talán pont a 700 ft-os micro snitch ami lehallgat és megfigyel bennünket, és akkor azt nyilván nem jelzi ki 😀 Összeesküvés elmélet gyártóknak must have app.

  2. >webkamera esetén a rendszer egy LED-del vissza is jelzi
    Egy ideig én is így gondoltam, de aztán észrevettem, hogy a macbook air-en a kamera letakarásával változik az automatikus fényerő. Tehát valamilyen szinten mégis működik a kamera a zöld világítás nélkül.

  3. @mcload: közvetlenül a kamera mellett van a fényérzékelő, általában a bal oldalán. ha csak magát a kamera lencsét takarod le, attól a fényérzékelés még működni fog.

  4. Én BIOS-ban kapcsoltam ki a kamerát és mikrofont is. Van mobilom, arról telefonálok. Számítógépről nekem felesleges.

  5. Minden adatomat meg kell adni a vásárláshoz. A bank kártya adatokat is. De jó! Ha ekkora komoly program akkor miért nincsen fent az app Storeban? Lehet hogy ők is vadásznak az adataiknkra? Vagy félnek hogy az Apple talál valamit a kódban? Hmm… tessék gondolkodni tisztelt paranoiások.

  6. A túl sok gondolkodás is káros meg a túl kevés is. 🙂

  7. Tökmindegy, amit tudni akarnak rólunk, azt már rég tudják. Ennyi a történet.

  8. @Ferenc1: Sőt, húzd ki a gépet a konnektorból és pöccintsd le a kismegszakítót is, ja és a redőnyt se felejtsd el. Én így tettem és bevált, rólam senki nem tud semmit.

  9. @pAnk: 😀 😀 😀

  10. @White64GB: “Ha ekkora komoly program akkor miért nincsen fent az app Storeban? Lehet hogy ők is vadásznak az adataiknkra? Vagy félnek hogy az Apple talál valamit a kódban? Hmm… tessék gondolkodni tisztelt paranoiások.”

    gondolkodni valóban sosem árt, de a weboldalon szétnézni sem, mert fent van az App Store-ban, linkelve is van a termék oldalon, csak az nincs 50%-os kedvezménnyel: https://www.obdev.at/products/microsnitch/appstore

  11. Pank, sajnálom, hogy fogyatékos vagy és neked ilyen óvintézkedéseket kell tenned, de az én emelt IQ szintemmel nem engedhetem meg azt a fajta viselkedést, ami nálad még teljesen elfogadott.
    Köszönöm a megértésedet!

  12. @Ferenc1: Igen, ezen hozzászólásod valóban egy emelt IQ szintet tükröz.


Add a Comment