fbpx Skip to content

A Time magazin a 2017-es év 25 legjobb találmánya közé sorolta, és “egy okosabb okostelefon” címmel illeti a listájában az iPhone X-et.

iPhone X kamera

A cikk többek között az iPhone X kifinomultságáról, az OLED-kijelzőről és az A11 Bionic chipről tesz említést, de szóba kerül az Augmented Reality, azaz a kiterjesztett valóság funckió is, és az ezen alapuló ARKit, valamint természetesen kihagyatatlan a TrueDepth kamerarendszer és a Face ID is. Ezek az újdonságok és szolgáltatások emelték a Time listájába a készüléket.

A cikk rámutat arra is, hogy nem az Apple használta először ezeket a technológiákat, hiszen korábban már a Samsung vagy az LG készülékeiben is volt hasonló funkció, így az Apple mondhatni rákényszerült arra, hogy ezeket ő is beépítse.

Az Apple formatervezője, Jony Ive a közel 1000 dolláros árat azzal magyarázta, hogy ez annak a következménye, hogy egy ilyen kis eszközbe ennyi technológiát belezsúfoltak. Arról azonban nem tett említést, hogy a jövőben megjelenő iPhone-ok milyenek lesznek majd, csak annyit mondott: “Tiszta, egyértelmű elképzelésünk van róla”.

Persze a 2017-es év huszonöt legjobb találmánya között több más érdekesség is található, például az “önmelegedő” kávéscsésze, vagy a több irányba mozogni képes felvonók is, érdemes végigolvasni: Time – The 25 Best Inventions of 2017.

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. hát elég szomorú hogy 2017-ben egy telefon (amiben valljuk meg őszintén semmi forradalmi nincs) bele tud kerülni ebbe a találmányi rangsorba.
    anno amikor az iphone kijött az valóban “szenzáció” volt, az forradalmi jelentőségű találmány volt, de azóta az okostelókat csak így-úgy csicsázzák, de semmi extra nincsen.
    én azt látom hogy a fejlesztők mintha leálltak volna, nem csak a telóknál, hanem úgy egyébként is. semmi olyan dolog nincsen a világban amitől csettintenék egyet és akarnám azt.

  2. @kubli: Annyira nem nagy durranás az X, hogy az elkövetkezendő években az összes gyártó azon lesz, hogy ők is nagynehezen össze tudjanak dobni egy normális Face ID-t.
    Mégis csak olyan technikáról beszélünk pár centire összetömörítve, ami valós időben képes lekövetni az arcodat nagyon pontosan.

    Touch ID-val is ez volt, messze sokkal jobb volt mint a meglévő megoldások, aztán kellett 2-3 év mire sikerült normálisan megcsinálni gazdaságosra, hogy utána bekerülhessen a középkategóriás telefonokba is.

    ARKit is hatalmas fejlődésnek indíthatja a kiterjesztett valóságot

  3. @ApplePen: technikai szempontból ez rendben van, én is érzem, hogy mekkora dolog ez, DE

    Megváltoztat ez bármit is? Máshogy fogod használni ezentúl a telefonod? Befolyásolja ez az életed bármiben is?
    Változtat ez bármit a kommunikációban?

    Nem

  4. @totopad: Nincs iPhone X-em, de az biztos, hogy nagyon kényelmessé teszi a használatát, hogy miután meglát, megmutatja értesítéseket, lehallkítja a csengőhangot, stb-stb. Nem olyan egyszerű egy ekkora telefonba folyamatosan innovációkat hozni, amik jól átgondoltak és profin működnek. Minden egyes telefonfrissítés jobbá teszi a készüléket és egyre jobb és kényelmesebb lesz a használata.

  5. @denike:
    Akkor itt van egy pár:
    -1 hétig bíró aksi, de legalább 3 napig
    -projektor (billentyűzet, képkivetítés)
    – monitorra köthető dokkoló (apple tv), amivel tudod munkaasztalként is használni az IOS-t

    ÉS ez csak három, ami eszembe jutott hírtelen…

  6. @totopad:

    Ezt sosem értettem. 😀
    1 hétig bíró akkumulátor? 😀 Hova szeretnéd beépíteni? Plusz ne gyere nekem azzal, hogy bezzeg a Nokia 3310, mert amit most a kezedben tartasz, az egy komplex, kisméretű számítógép…

  7. @arielkiraly: pont ez lenne benne az innováció

  8. @ApplePen:
    amiket írtál azok azok a csecse-becsék, de nem olyan dolog amitől dobok egy hátast. arcfelismerő: na és mire jó? arra hogy felismerjen téged. oszt? szval könnyebbé tesz bizonyos dolgokat de nem igazán forradalmi dolog.
    a fejlesztők csak fejlesztők, de nem feltalálók. csak vakítják az embereket hogy ez ilyen-olyan de aki átlát a szitán az rájön hogy ezek csak parasztvakítások és nem “iphone 1”-ek.

  9. @kubli:
    ráadásul hetente jönnek a hibajavítások ezzel-azzal. nem műxik tökéletesen az ami a világ legdrágább telója.
    akkor miféle nagy durranásról beszélünk? hiányzik az ötlet a fejlesztőkből hogy őket feltalálónak mondjam.
    csak a bevett dolgokat csicsázzák hogy elmondhassa gyártó cég hogy ilyen-olyan fejléesztés van a gépen és ezáltal megint rájuk figyeljen a világ. miközben a fű alatt toldozzák-foldozzák a “legjobb rendszert”. számomra szánalmasak. ezért is nem töltöttem le a 11-et a telómra mert nincs miért.

  10. @kubli: Akkor nézz kicsit szét jobban, mert nem ez a világ legdrágább telója!
    A másik, meg hogy sokanál rendesen dolgozik az a sokat kritizált, sőt fikázott IOS 11 és azok vannak többségben, sajna ennél a rendszernél is előfordul az hogy ezen v azon a vason nem tuti még, de pont ezért is van a publikus beta, mert ha nem is küld vki visszajelzéseket a hibákról bár azzal magának is segít a többi useren kívül és nem az applenak tesz szivességet, mint hiszik páran, hanem egyuttal kipróbálhatja nála hogyan is műxik és tetszik-e benne minden.
    Csak azokat nem értem akik pl kipróbálták az elején és vmi nem volt ok majd gyorsan míg lehetett visszatolták a régit és azóta köpködnek a 11-re hogy mennyit kell javítani és milyen ócska, meg kb a tizedét tudják a szoftverfejlesztésről, vagy még kevesebbet és leszólják azokat akik azért dolgoznak hogy mindenkinek jó legyen a telóján, meg persze nem kevés pénzért, mielőtt vki ezért beszólna, de ugye tudjuk hogy oda nem kerülnek akárkik be és ha nem jók nem is maradnak sokáig.

  11. @totopad: Az tök jó lenne az 1 hétig v legalább 3 napig jó akku, csak az elsőnél az lenne egy idő után a fő gond, hogy mivel ritkán kell tölteni, az ember hajlamos lenne elfelejteni magával vinni a töltőt, mert normál esetben nem kell, de ugye tudjuk, hogy ami előfordulhat, az elő is fog és ebben az esetben erre pont a ritkaság miatt lenne nagyobb az esély. Mert most tudjuk napi szinten kell a töltő és aki sokat megy v sokat beszél, annál mindig van, de akkor nem lenne.
    Monitorra köthető dokkoló van csak nem pont dokkoló, de monitorra lehet kötni az iphone-t, bár sztem ez kevesek igénye, pl nekem azért van egy subnotim, mert sok esetben kell a gép, de eszembe sem jutna helyette dokkolót és monitort vinni magammal, persze ha minden nap azonos helyen dolgozol akkor jó is lehet, csak győzd meg róla a rendszergazdát hogy neked iphone van és a sok androidos mellé integrálja a rendszerbe a tiedet is hogy minden tutin működjön, biztosan nem kapsz ezért tőle szülinapi ajit! 🙂

  12. @Gunar:
    Csak az a poént benne, hogy ott van a 8/X-ben a világ legerősebb mobil procija és rohadtúl nincs kihasználva.
    Ugyanarra tudod használni, mint egy 4 éves 5S-t csak max gyorsabban.
    Van hozzá egy olyan rendszer, amit, ha fejlesztenének, képes lenne kiváltani egy pc-t -a sima átlagfelhasználók számára-
    Mé nem kezdenek ezzel valamit?

    Az aksit fenntartom, legalább 3 napos üzemidő igenis elvárható szint lenne, hozzátéve, hogy a 8 Plus esetén kezd hozzá közeledni.

  13. @Gunar:
    szted normális dolog az hogy a világ “egyik legdrágább” (így megfelel?) heti frissítéseket kell hogy kapjon, mert ez-az a szar benne? sztem nem helyénvaló. lehet a felhasználókat szidni, de ők azok akik legkevésbé tehetnek róla hogy nem vagy csak hibákkal működik a rendszer. ennyi pénzért egy csúcsmodelltől elvárok hogy tökéletesen működjön és ne akadjon össze más progival és aksi ideje se legyen kevesebb mint 1 nap, stb…
    tény, hogy nagyon jó a mac reklámja, de azt veszem észre hogy a konkurens telók jobban teljesítenek.
    és még ezek után az x bekerült a 2017 legjobb találmánya közé. akkor milyenek azok amik nem kerültek be? fakocka? karika?:D

  14. @totopad: Honnan tudod, hogy nem fejlesztik a háttérben? Biztosra veszem, hogy foglalkoznak a témával.

  15. @totopad: Jó igen ha így nézzük akkor igen, valóban nincsen kihasználva ami benne van, de többet tud mint az 5S, mert ebben van kakAnimoji 😀 és még sorolhatnám, az akkut én speciel minden este töltőre dugom, mert sosem tudhatom előre mit hoz a holnap és mennyire kell majd a töltöttség, bár az autóban mindig ott figyel a töltő.
    @kubli: Sztem az lenne a rosszabb ha úgy tennének mint a konkurencia teszi, hogy ott figyel a hiba és szarnak rá többnyire, amugy meg mivel most azért igencsak változott a hardver, nem volt a fejlesztőknek elég idejük (külső appokra gondolok főként) optimalizálni, s ez is hozhatja a gondok nagyobbik hányadát, de megint csak le kell írjam, én az első beta-k óta nyúzom a 11-et és a 3.-nál már teljesen jól lehetett mindenben használni napi használatban is. (SE, 5S )
    Az akkuidő pedig eléggé sok minden függvénye, akár hálózatfejlesztés is okozhat rohamos merülést, hogy csak egy külső példát hozzak fel. Vagy vegyük az iwatch-ot ami ha sokat vezetek estére tölteni kell, míg ha csak elugrom ide-oda akkor simán két nap. (balon az óra és a kormányt is azzal fogom, tekerem) ez megint csak felhasználói szokás kérdése amikre nem feltétlenül lehet mindre felkészülni.

  16. @kubli: Elvárás mindig van és természetesen mindannyian azt akarjuk, hogy tökéletesen működjön, de észre kéne venni, hogy a mai világ már nem így működik. A cégek versenyeznek egymással, tartani kell az éves ciklust és az emberek mindig innovációkat akarnak látni, amit nem lehet azonnal tökéletesre csinálni. Semelyik cég nem tud tökéletesen működőt csinálni és ez nem véletlen.

  17. @denike: Sztem csak azokat tudják talán megvenni ezzel akik kizárólag apple környezetben dolgoznak/felhasználnak most is. Akiknek kell a windows azok biztosan nem vennének ilyent, vagy pl app hiány miatt, vagy egyéb felhasználás miatt, kénytelenek droidos vasat is igénybe venni, pl: navigáció, pár speciális feladat.

  18. @denike: Azért ezt igen pont az apple javára lehet írni, leginkább ők vezetnek be olyan dolgokat az új kütyüikbe ami már szinte maximálisan kiforrott és ne mcsak azért dobják bele, hogy ők legyenek az elsők, azt elintézték a korszakot meghatározó iphone1-gyel.

  19. @denike:
    értelek én téged, de én nem vagyok az aki kompromisszumot köt főleg egy olyan céggel aki a világvezetője a számítástechnikában. azt gondolom hogy joggal elvárhatjuk hogyha már annyi pénze van amennyi, hogy akkor olyan terméket dobjon ki a piacra amelyik valóban veri az összes konkurenciát. és nem nézni a telónkat hogy ma éppen mit kell frissíteni rajta (röhej nem?).

  20. @kubli:
    Nem akarom védeni se egyik se másikat de ha megnézed a mai világban ugyan ez van mindennel.
    Annak idején a Ferrari is adott ki olyan modellt ami mint utólag kiderül felgyullad egy hibásan tervezett kipufogó zajszigetelés miatt. Több millió forintról beszélünk és ha 5-6 év múlva kigyullad vagy leég akkor így jártál. Vagy menjünk tovább. Annak idején megcsinálta a VW a Passatot (malac orrú modell). Tökéletes volt, több száz ezer kilométereket elment, akkoriban komfortosnak is számított de mondjuk a lámpája nem sikerült túl jóra és már 1 éves kora után semmit nem láttál vele. Nem lehetett vele mit kezdeni ilyen volt. 4 évig gyártották majd kiadtak egy újabb modellt amiben már ezt kijavították (természetesen abban meg volt már hiba). És itt akkoriban vásárolt árakon komoly összegekről beszélünk nem egy iPhone X-ről. Autó gyártó, vezető autó gyártók is hibáznak. Testvérem 3 éves Honda Accordját most hívták vissza hogy valami szélvédő tömítést ki kell cserélni mert rájöttek időközben hogy nem jól sikerült a tervezés. Mindenki hibázik, mindenben. Lásd amikor megcsinálnak egy űrszondát. Vagy egy űrhajót, tengeralattjárót. Több millió dollárú költségvetésekről beszélünk és van hogy célba sem ér mert valaki/valakik valamit elrontott, elszámolt, benézett és már akár katasztrófa is lehet a vége. Szóval lehet itt mondani hogy mi mindent elvár az ember de ha megnézed a mai világot mindenhol látsz ilyen bakikat. Apple-éknél is volt olyan év amikor minden szuper volt, utána volt amikor nem. De hogy a számítástechnikánál maradjunk annak idején a Microsoft is adott ki olyan Windows ami 3-4 frissítésig katasztrofális volt (többnyire ezek a verziók nem is kerültek be a köztudatba) mégsem szajkózta ezt mindenki holott az volt a friss, arra kellett ráállni.

  21. @Kigyósi Gergő:
    de amikor te fizetsz vmiért, akkor nem azért fizetsz (teljes összeget!!!) hogy az el fog romlani. azért vettem meg az iphonet mert bíztam abban amilyen a marketingje, vagyis hogy tökéletes. de sajna nem hogy nem így van, hanem a konkurencia előrébb van bizonyos dolgokban és megbízhatóbb (!!!). sokan már csak megszokásból tartják meg a telójukat miközben azon gondolkodnak hogy lecserélik ilyen-olyan telóra ami megbízhatóbb (!!!). és tudod miért nem cserélem le a mostani telómat újabb verzióra és miért nem töltöttem le az ios 11-et? mert nem látom értelmét és funkcióját hogy egy drágább telót vegyek amikor a mostani telóm szinte ugyanazt tudja (max nincs parasztvakítás funkció). mert az ios 11 semmi másról nem szól mint hogy felhívja magára figyelmet a mac és vegyék és cseréljék és hozzák a pénzt az applenek.
    de kanyarodjunk vissza az eredeti témához, hogy az x bekerült oda ahova bekerült. sztem ez gáz a világ fejlesztőire és gáz kitalálókra nézve is. gáz mert én vagyok a kísérleti nyúl akin kísérleteznek hogy jó vagy nem jó a készülék. emberek, ez került be top 25-be 2017-ben?

  22. Vicces, hogy itt megy megint a vita az ájfóntenről, de megnézte ezt a “rangos” listát közületek bárki is? Biztos nagy büszkeség bekerülni egy olyan innovatív klubba ahol a tagok között megtalálható a fidget spinner, a cukormentes fagyi, vagy muzulmán sportoló nőknek való kis cuki fekete sityak 😀

    És valószínűsítem azt is, hogy egy kínai magazin pedig a oneplus 5t-t tette be az idei és legjobb cuccai közé, tehát ez a lista valljuk be, egy kalap sz@rt nem ér (és ezzel most nem az ájfónten képességeit firtatom).

  23. @kubli:
    Biztos hogy lehetne itt sok mindent fejleszteni és mindennel lehetne bővíteni a mobilok tudását, kérdés hogy az mennyire lenne ez megfizethető (nyilván az X mostani ára sem olcsó és most ne is akarok erre kitérni) de rakhatnának bele mondjuk a Tesla által fejlesztett akkumulátort is ami biztos hogy elmenne benne jó pár napot, csak kérdés az hogy mennyi lenne akkor a telefon ára. Vagy tehetnének bele bőrön keresztül mérő vércukorszint mérőt is csak épp annyira drága lenne hogy ki se mernék írni az árat. A technika jóval előrébb jár olyan dolgokban mint mondjuk az űrkutatás vagy akar a hadipar. Gondolom egy űrszondát nem 3 db 2 terás vinyóval küldenek fel hanem egy pendrive méretű chip-el ami akár több száz vagy ezer terát is tud, de gondolom létezik már 24 magos meg kitudja hány magos processzor is ami az ujjbegyeden elfér csak hát annak az ára megfizetetlen arról nem beszélve hogy olyan világot élünk ahol mindent szép lassan kell bevezetni a profit érdekében. Szóval ezt is figyelembe kell venni amikor az ember hatalmas újításokat meg áttörő dolgokat vár. Megbízhatóság… ahogy írtam, mindenhol van hiba. Nézd meg pl a Mercedes vagy a BMW vészfékező tesztjét. 10-ből 8x elüti a gyalogost. Pedig az sem 500.000Ft- autókban van benne hanem több milliós modellekről beszélünk. És ahogy írtad azért is fizettél. Borsos árat. És egy rakás sz*r. A marketingje meg olyan hogy csilli-villi, nagy pompa meg luxus meg megbízhatóság aztán mégis ha elmész pályán Németországig nem egy luxus autót látsz (márkától független) lerobbanva az út szélén pedig ott is k*rva jó a marketing. Az hogy a konkurencia előrébb van a dolgokban az lehetséges, de hogy annak milyen a működése az elég kérdéses. Ott a samu arcfelismerő rendszere amit egy fényképpel feloldasz. Kérdezem én hogy akkor az előny? Így lehet is. Amikor kiadnak egy autó modellt ami egy előzőnek a ránc felvarrott változata igazából ott is ugyan azt az autót veszed meg csak kicsit változtatnak rajta. Csak egy pár apróságot de alapjában véve ugyan azt a kocsit veszed meg apró módosításokkal. Ezzel csak arra célzok hogy nehogy azt hidd ez a dolog csak a mobil piacon van. Az egész világ ilyen, az egész rendszer erre épül. Hidd el hogy a fejlesztők dolgoznak, biztos hogy vannak innovatív áttörések és olyan dolgok amiktől leesne az ember álla csak épp még nem tart ott a dolog hogy az megfizethető módon kerülhessen bele mondjuk a telefonokba.

  24. Elöször vegyetek egy iPhone X -et használjátok és utána szövegeljetek hogy nem nagy szám…
    De azt hiszem besz@rnátok ha lehetne egy , mindannyiótok!

  25. Irigyek vagytok mert képtelenek vagytok megvenni, ennyi!

  26. @Workzone: akik itt beszèlgetnek azoknak igaz Iphonejuk van ami alap hangon 200-300 ft, akkor szerinted hasra vágodnak plusz 100-150 ezer ft-től! El mondom hogy nem! Szoval nekem Sima I6 van es el tudom mondani előre hogy az X funkciónalitásban 90 % ugyan az mint az én lassan 4 éves telom. Ennyit az újitásról!
    @Gunar: Nálad nagyobb fanatikust és védő szentet még nem láttam apple fanokból. Hihetetlen nap mint nap cikkről cikkre ennyire tudod védeni apple állaspontjait vagy termékeit!

  27. Mightymo ,
    Használs elöször aztán okoskodj!
    Birom az ilyen alakokat , kezükbe se vették még a terméket de tudják ugyan olyan mint az régi , igen régi iPhone 6 telefonjuk. Majd ha egyszer kezedbe foghatod csak a kijelzőjén azonnal kölönbséget fogsz tudni tenni ha csak nem vagy vak!
    Nem istenítem de gyönyörű kis készülék, nagyon profi az Face ID, és undorító hogy nem is látott még a paraszt egyet se de fikázza..

  28. Workzone: látod nem hiába etetnek meg téged rendesen az ilyen gyártok mint az apple, mert még szöveget sem tudsz értelmezni, mert hogy mint irtam 90%ban egyezik csak meg a két telefon funkcionalitásban. A másik hogy sehol nem szaroztam le az X csak hogy 400 ezerért csináltak egy jobb kijelzős(belogos) telefon ami dizájnra az én 4 éves telefonom plusz ilyen szipi szuper dolgok vannak benne mint az Animoji. Azaz én ezek összeségére értem azt hogy hihetetlen mennyi elvakult emberke van aki ezert képes lenne a jelképes apple f@sz-t bekapni! De mint látjuk müködik nálad.(akkor én is személyeskedek)


Add a Comment