fbpx Skip to content

Szinte már rendszeresnek mondhatjuk, hogy az Apple designért felelős vezérét évről-évre kifaggatják az újságírók a legújabb iPhone megalkotásáról, és a mögötte lévő technikai változások miértjéről. Idén sem volt ez természetesen másként, a Time Jony Ive-ot és Dan Riccio hardvertervezési vezetőt izzasztotta meg az emberek többségét leginkább foglalkoztató kérdésekkel.

Jony Ive Time interjú

Az első kérdés kapásból az iPhone X-ből kihagyott Home gombra irányult: miért döntöttek tervezéskor a nélkülözés mellett? Ive szerint rendkívüli módon összetett problémákat kellett megoldaniuk az iPhone X kapcsán, amelyek többek között nem tették lehetővé a Home gomb integrációját a jelenlegi készülékdesignban, arról nem beszélve, hogy ha valamit lehet jobban csinálni, akkor miért is ne próbálnák meg.

Az Apple-nél hisznek abban, hogy minden probléma áthidalható. Természetesen a hit nem helyettesítheti a mérnöki szaktudást, de bizonyos körülmények között nagyban elősegíti egy adott probléma végleges megoldásának felfedezését.

Ezt követően az iPhone X designjával kapcsolatos kérdésekkel kellett szembenéznie a két Apple vezetőnek, azonban arra a konkrét kérdésre, hogy miért ilyen lett az iPhone megjelenése, és vajon jó döntés volt-e, eléggé ködös választ született.

Jony Ive azzal érvelt, hogy a felhasználók általában tudatosan döntenek valamiről, míg vannak dolgok, amiket inkább kerülnek, viszont ezt is tudatosan teszik. Az iPhone X formaterve, ahogyan a kijelző integrálásra került a rozsdamentes acél házba, részükről teljesen tudatos döntés eredménye. (Micsoda meglepetés! 🙂 ) Riccio szerint az új készülékdesign “felkészíti az embereket az elkövetkezendő 10 év változásaira”, az iPhone X pedig még csak “az első fejezet a teljes műből”.

Régóta szegezik az Apple-nek a kérdést, hogy miért is mondtak le a még mindig széleskörben alkalmazott jack-csatlakozóról. A válasz egyszerű és lényegretörő:

“Az egy adott technológiához foggal-körömmel, minden áron való ragaszkodás nem eredményez mást, mint biztos bukást. Mi inkább választottuk azt utat, ami talán kevésbé tűnik kockázatosnak, és így biztonságosabbnak érződik.”

Természetesen nem maradhatott ki az iPhone X ára sem, ami még nemzetközi viszonylatban is elég borsosra sikerült. Jony Ive röviden összefoglalta a lényeget:

“Várható volt, hogy ha ekkora erőt teszünk egy ilyen kicsi eszközbe, annak lesznek pénzügyi következményei.”

Mi ezt értjük, de azért van az a pont, amikor már az árazással is át lehet esni a ló túloldalára… Nyilvánvaló, hogy az alapanyagok, valamint az egy készülékre eső előállítási költség közelében sincs annak, amennyiért az Apple értékesíti a a termékeit – ahogyan az is értelemszerű, hogy magát a termékfejlesztést, a rajta futó szoftvert, valamint a szolgáltatásokat is meg kell fizetni bizonyos mértékben, de talán most tényleg túllőttek a célon.

Bármennyire is legyen vonzó az iPhone X, több mint két havi magyar átlagfizetésnyit személy szerint biztos nem adnék érte. Természetesen megvan így is a vásárlóerő, és talán ez fogja visszaadni az Apple-nél ezt a rég nem tapasztalt “drága, de prémium” érzést, de nekem azért vannak kétségeim, hogy mostanra inkább csak a “drága” maradt meg belőle.

“A célunk egy olyan termék megalkotása, amit mi a legjobbnak gondolunk, és ez nem mindig a legolcsóbb.”

– vette át a szót Riccio, és ezzel nagyjából el is hintette az Apple marketing stratégiájának lényegét: “Alkossunk olyan eszközt, amiről mi azt gondoljuk, hogy a legkirályabb, majd ezt a szellemiséget öntsük bele vásárlóközönség fejébe. Persze a végeredmény az nem olcsó, azonban ha már kellőképpen átszellemültünk, és csillapíthatatlan vágyat kezdünk érezni, hogy a személyiségünket egy kakiformájú animojiba öntsük, garantáltan beruházunk abba a bizonyos “legjobb termékbe”.

Egyébként a Time nemrég publikálta az “év top25 technológiai vívmánya” rangosorolatlan listáját, amin az iPhone X is helyett kapott, jelezvén, hogy azért bőven van potenciál a készülékben, csak győzzük kivárni a megfizethető árát. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Szép mondatok ezek na : “Mi inkább választottuk azt utat, ami talán kevésbé tűnik kockázatosnak, és így biztonságosabbnak érződik.” A második felében megmagyarázza mit is mondott az elsőben…

    Amúgy itt van leírva tökéletesen : “Alkossunk olyan eszközt, amiről mi azt gondoljuk, hogy a legkirályabb, majd ezt a szellemiséget öntsük bele vásárlóközönség fejébe.” És ez nem csak az epölre vonatkozik, hanem nagy általánosságban. És azok akik csak ezért vesznek meg valamit (és sokan vannak ilyen), na azok a tipikusan idióta emberek. Uff.

  2. “két havi átlagfizetést” Megint szűk a látóköre a cikkírónak! NEM annyi az ára, csak itt és még pár nem jól fejlődő gazdasággal rendelkező országban, de a zömében simán megveszik 1 haviból és marad is még a hönap további részére az élethez, de eleve van ennyi pénz a bankszámlájukon és bemegy megvizslatja, majd ha tetszik odaballag a pénztárhoz és 1 perc múlva távozik a bankkártyás fizetés után (kihangsúlyoztam, mert itthon ez sem megy rendszerint még 1 perc alatt, pedig már 2000-ben ment Francia kisvárosban is a tengerparton 1 perc alatt, szóval fejlődik a technika, csak vhogy ez a fejlődés minket kikerül, nem vágom miért is?)

  3. @Gunar: Eredetileg “két átlagmagyar fizetésnyi” szerepelt a cikkben, ez bizonyára föszerkesztöi optimalizálás miatt nem így került ki, de nem is ez a lényeg. Ha figyelmesen elolvasod a cikket, kvázi az Apple is elismerte, hogy a korábbi készülékekhez képest ez most tényleg drága lett, és ezen van a hangsúly, nem azon, hogy adott ország vagy régió gazdasága hányhavi fizetésböl teszi lehetövé az iPhone X megvásárlását.

  4. @Gunar: most nem azért, de ha hazai cikket olvasol, szerintem értelemszerű, hogy az abban leírtak a hazai fizetésekre vonatkoznak, de akkor most átírom, hogy benne legyen, hogy magyar. (mellesleg szerintem még bőven drágább, mint két havi magyar átlagfizetés, mert az átlag nettó nem 190 000…)

  5. Ez érdekes volt, köszi hogy ilyen tartalommal is megtöltitek az oldalt!

  6. Tévedni emberi dolog! Vidéken egy munkás kb 90e forintot visz haza…. Van ahol 110e de az ritkább.. Az, hogy az ellemzők bedrogozva álmaikban kitalálnak egy számot, majd reggel felébredve elhintik a világgal, az még nem tükrözi a magyar valóságot… Ha a politikusok fizetését beleszámoljuk, akkor lehet, h kijön a. 190e ft… És sajnos tudom miről beszélek, mert emiatt jöttem ki külfőldre… Nekem cnc programozóként 85e forintal kiszurták a szemem 6 évvel ezelőtt… Most kb 110e ft… és az nagyon jónak számít!

  7. Most mit vagytok annyira odáig? Nagyon sokan meg tudják venni az iPhone X et , mit kell fikázni hogy drága? Van akinek drága de van akinek nem! Ennyi

  8. @workzone: Cimbora! Itt egy cikk amiben az epöl is elismeri, hogy egy “kicsit” drágára sikerült, erről megy a beszélgetés. Ennyi.

  9. A képlet jelenleg azt mutatja, hogy a X egy egyszerű státusszimbólum. Előremutató, de nem forradalmi. Ellenben nagyon fényes és nagyon drága holmi amit vastagon locsolgatnak hype-sziruppal. Az egyik fő selling point a “kakimoji”!? A vásárlóközönség többségét a korlátlan anyagi lehetőségűek és a gazdagnak tűnni akarók alkotják. Én is meglepődtem, hogy a kinti viszonylatban is tehetős, nálunk már gazdagnak számító nyugat-európai ismerőseim közül milyen kevesen hajlandóak ennyit fizetni érte, olyanok akik eddig 1-2 évente lazán megvették az új iPhoneokat. Persze, ők nem a célcsoportja a mozgó bélsárnak, meg a krómszerűen csillogó, giccses acélkeretnek. Más, keleti, távol-keleti értékrendek igényeit hivatott ez kiszolgálni, kb. mint a Bentley Bentayga ha ismeri valaki. Az Apple már rég nem az a “crazy one, rebel” tech társaság ami miatt sokan szerettük, hanem sokkal inkább egy precízen pozicionált, profitmaximalista divatcég.

  10. @sandrew
    Szívemből beszéltél.
    Tegnap én is majdnem megvettem a Média martkban, véletlenűl volt egy a készleten.
    Hál istennek nem volt nálam ennyi kp, így csak el rakattam reggelig.
    Este átgondoltam, és rájöttem hogy tök felesleges kiadni érte majd félmillió forintot…
    Tehát ha kell valakinek akkor M5 média markt…

  11. Akkor mindenkinek!
    Megint itt felettem a félmilla szerepel de vazze add oda a szegényeknek a különbséget és egyik sem haragszik meg érte ha csak a 256Gb-oshoz számolsz is.
    A másik az árra én sem írtam hogy nem sok érte, csak a forgalmazó országok többségében nem kell több hónapot dolgozni érte, erre céloztam.
    És igen jó-jó meg tetszik is, megvehetem, de mellette volt egy i8 a pultom, szintén az MM-ben néztem én is és hát annak a megjelenése ameddig a kijelző be nem kapcsol (csak a mérete miatt) addig hát az jobban vonzott, nekem bejön az újra minden üveg koncepciója, pláne feketében. Persze lehet azért mert amit az MM kirakott X az nem a fekete verzió volt Ez persze az első látásra melyikhez léptem oda szindróma és az az i8 volt mert más az “optikai hatása” ami ízlés dolga ugye.
    De visszakanyarodva a cikkre, igen elismerik ők is én is drága vas az X, csak ugye nem mindenhol érzik ennek ennyire a súlyát, mint itthon, de azoknak már az i8 is az. Ellenben ha már születik egy cikk akkor ne hagyjon benne az írója ilyen “necces” állításokat ha mód van rá, mert ha én nem, akkor más fogja a kijelentést felhozni, mint ahogyan a “félmilla” is jellemzően elhangzik sok embertől, pedig az sem állja meg a helyét.

  12. @Jadeye: OK! De ez akkor is sajnálatosan magyar tény, s valóban sokan annyit keresnek, hogy lövésem sincsen azt hogyan tudják beosztani, főleg hogy még családjuk is van esetleg. Azt a mentualitást kellene átmenteni a magyar gazdaságba vhogyan 🙂 , direkt nem írtam, hogy az ilyenek kezébe kellene tenni az irányítást, mert azon ha oda kerül vki már zömében elvéreztek a hatalom és a lehetőségek tudatában, s rögtön megváltoztak és mi sem tennénk valoszinüleg mást ha a kezünkbe kerülne a “nagy húsosfazékhoz járó merőkanál”. 🙂

  13. @Gunar: Én egyébként értem amiről beszélsz, de szerintem ez a “hány havi fizetés” a cikk témájához nem tartozik, a szerző csak érzékeltetni akart vele. Hidd el ismerek pár embert, akik nem éreznének meg kifizetni egy-két X-et vagy akár vehetnének új BMW X6-ot is, de az említett termékek által közvetített üzenettel, értékrenddel nem akarnak azonosulni. Ebben a státuszban volt a Watch Edition és az (szerencsére) megbukott. Most viszont egy alaptermék, a mindenki által várt “új iPhone” – amire tényleg mindenki odafigyel – kerül ilyen kétes pozícióba, persze ez megbukni biztos nem fog. És nem igaz, hogy ott a 8, mert az igazából 6s mark II de a legjobb indulattal is csak 7s.

  14. Gunar: hagyjuk mar ezt. Az AREMELES az mindenhol AZ. Ha eddig valahol 700 dodot kellett erte fizetni nem fog SENKI sem ujjongani hogy de q.va jo, mostantol fizethetek erte egy ezrest! Nekem ugy alakult hogy meg tudtam venni, szallitas alatt van, de mar elore felek hogy az eddigi tipusok helyett ezt sokkal inkabb kinezik majd a kezembol (mint anno mikor megjelentek a jobb okostelefonok), de eldontottem hogy nem erdekel, nem masnak vettem.

  15. @sandrew: igen, mert az Apple osszekototte az uj kinezetet ezzel az arral meg hasonlokkal.. Ezert veszik meg nagyon sokan mert vegre 3 ev utan UJ dizajnu telefonjuk is van.. es inkabb kifizeti a felarat…

  16. @sandrew: Na igen, de míg az X6 mellé van alternatíva bőven, addig itt eléggé kevés, mondhatnám csak kettő de az is csak részben, mert ugye a többin a droid fut.
    A”közvetített üzenet, értékrend” ez kit hat meg, ha tetszik és van rá akkor vesz az ember, ha meg a kettőből vmelyik nem megy akkor pedig nem vesz, üzenet ide vagy oda, ez nem státusz szimbólum, ettől sem lesz senki több sem kevesebb ha van neki v ha nincsen, csak úgy mint a BMW-től sem, csak azt hiszik akik bennük ülnek! Sajna úgy viselkednek és az a baj!
    Az i8 nem 7S picit sem, mert pont ami miatt sokaknak bejött az az üveg felületek miatti külső változás, törékeny vagy sem, szép és elegáns, a festék sem kopik le róla, anno az i4 is ezzel fogott meg sokakat.
    @kchris: Komolyan ez foglalkoztat hogy kinézik a kezedből??? Miért is? Ki a jó fenét érdekel ha tetszik és telik rá használd, én pl még gondolkodom, mert mint írtam az i8 külsője jobban bejövős, lehet csak mert az X ezüst volt mellette azért, de kit érdekel ha kinézik mikor jól néz ki? Anno amikor vettem az egyetlen Nokia telómat a 8850-et az sem volt akkor sem olcsó de szép és az akkori piacon az tudta a legtöbbet ráadásul, s prémium termék volt olyan külsővel, na azt nézték de nem azért esett jól a használata, hanem mert jó volt nekem ránézni, kézbefogni az anyagok miatt és a minősége is ott volt a szeren!

  17. Szerintem pedig pont, hogy státusszimbólum. Ha utánatúrsz a neten akkor látni fogod, hogy nálam hozzáértőbbek is hasonlóan gondolják.

  18. @sandrew: Az már elég baj ha ezt vki státuszszimbólumnak veszi, az autókról nem is beszélve. Nekem mind csak eszköz az egyik többfunkciós telefon, a másik meg helyváltoztatásra szolgál és az van értem nem én érte! Persze szeretem ha minőségi a termék amit használok, de míg autónál a sok barom összecseszi parkolás közben, stb addig a telóra nem leselkedik ilyen külső veszély, ezért is karcmentesek a db-ok nálam, ha már használok vmit ami szép is akkor maradjon is az, jobb érzés kézbe venni, ránézni. Mint írtam sz@rok rá ki nézi ki nem, nekem legyen olyan amilyen. Autó meg vigyen a-ból b-be kényelmesen, GYORSAN, nyáron legyen benne hideg, télen meleg, legyen üzembiztos és ne kelljen sokat szervizelni mert használni akarom nem szervízbe vinni. Aki meg azért veszi bármelyiket mert az “státuszszimbólum” csak sajnálni tudom, kb olyan mintha az útépítő roma titánium ásóra támaszkodna munka helyett és a nyele mahagóniból lenne, belefaragva, hogy Caterpillar, v más baromság. 😀

  19. Ezzel az erővel ami szép és jó meg drága, ezek ugye többnyire így járnak együtt, az minden státuszszimbólum?
    Ja meg márkás! 🙂

  20. Jó kérdés! Természetesen nem minden az, meg nem is lehet az ilyen természetű tárgyakat ennyire egyszerűen beskatulyázni. A X esetében nekem az a véleményem, hogy az ártöbblet nem áll arányban az olcsóbb 8-hoz képesti tudástöbblettel. A magas ár ugyanúgy szándékosan megtervezett feature. A 8-cal való együttes bemutatásából adódóan az Apple mostantól szándékosan nem minden iPhone vásárlóhoz akarják eljuttatni a technológiai újdonságokat, hanem azt fenntartják a prémium árnál is prémiumabbat fizetők számára.

  21. @sandrew: Sztem meg előbb nézzük meg mit csinál az apple a következő év során, pl kidobja-e az SE utódot X mintára tavasszal, sztem ez jó lövés lenne a nagy kapura.
    Azután pedig milyen lesz az irány őszre, hogy lesz-e 8-folytatás és külön X utód, vagy összemossák a kettőt.
    Látod náluk nem lehet tudni mit hoznak mert az elöl-hátul üveg koncepcióra is visszatértek több év után és sokakat megvettek vele, pl én is hezitálok mit vegyek, vagy várjak hátha lesz vmi új SE .
    Az árra meg gondolom mérséklődik majd a leendő X utódok (ha lesz) esetében, mivel nem minden évben lehet elsütni a jubileumi példányt, s fejlesztésekbe ölt pénzek is visszafolynak, ha ennyire viszik és nem kell visszahívni vmi miatt mindet vagy sokat cserére. De újra csak azt mondom várjuk ki mit hoz a jövö.

  22. Ja meg amit emlit a “guru” hogy a home gomb, hát voltak hírek arról, vett az apple céget, az üveg alá építhető ujjlenyomatolvasó fejlesztésében előrébb tartó technológia miatt, hát nem hülyék pénzt kiadni ilyenre ha nem tervben van, kivéve ha azért tették, hogy másnak ne legyen hamar ami valóban jó is.

  23. @Cylon: Gondolom ezt még eléggé korai lenne kész hírnek venni, talán lesz úgy, de lehet hogy mégsem.
    Ne felejtsük el, hogy a bejelentés előtt is igen kevesen jósolták azt ami lett, hogy lesz i8 és i8plus meg külön az X

  24. @Gunar: Örülnék ha úgy lenne, de szerintem összemosásra vagy árcsökkentésre kár számítani. Nagy eséllyel valamilyen módon tovább fogják vinni a “prémium” vonalat és szerintem a 8 árszintje is megmarad, amiért kevesebb/olcsóbb hardvert kapunk. A mostani X-et pedig szerintem nem fogják olcsóbban kínálni a megjelenő új modellek mellett, hanem kikerül a kínálatból. Hangsúlyos a szerintem, mert nem vagyok szakértő.

  25. @Cylon: A dollárból forintra visszaszámolt árak nettó csúsztatás. Ha így is lenne, a fő kérdés az, mit hagynak ki/mennyivel lesz gyengébb még az olcsóbb modell a drágához képest.

  26. @sandrew: Hát szakértő az én sem, de néha eltalálom mi lesz, (ebbe a lotto 5-ös eddig sajnálatosan nem került be 🙁 ) amikor még mindenki szinte az X-et 8-ként várta én akkor is a logikára alapozva írtam hogy szvsz lesz az X mivel a 10-et meg kell hagyni a majdan következő 9 utáni db-nak, hogy el lehessen szeparálni a kettőt egymástól. S bízva a jó helyzetfelismerésükben tippelem talán az SE-t is feltuningolják a méretét természetesen megtartva talán nem is oled panellel de az X hardverével tavaszra, biztosan lenne rá kereslet a nagy telókat különböző okokból nem kultiváló felhasználók között, persze nem agyament áron, de nem is várom, hogy a mostani SE árkategóriájában, csak vhol ott 200e és 300e között remélem. (a kisebbikhez közelebb talán)

  27. Ezek a fiúk mellébeszélnek, vagy szép magyar kifejezéssel lyukat beszélnek a hasamba. Meg általánosságokat. Véleményem szerint nem szabad egy telóért egyébként sem többet kifizetni, mint 40-60 eFt-ot. Mert a lényeg, hogy elérhető legyek másoknak, ill. más elérhető legyen nekem. S az ilyenfajta készüléket meg akár 2 évente cserélhetem is újabbra. Persze, lesznek sokan, akik ezzel nem értenek egyet, de nem baj. Nekem a teló telefonálni kell, nagyritkán meg helymeghatározásra. A többi – ha van hozzá – ajándék. Kb ennyit tudok a nyugdíjamból ilyen célra megspórolni. De azért még nagyon várom az új MAC Mini-t is. De erről a fiúk hallgatnak, mint disznó a kukoricásban. Bár érdemben ugyan nyilatkoztak róla nemrég, s az is ugyanilyen semmitmondó volt. Ezt tudják, de nagyon.

  28. Hát én annó 2G-3G-GS-4-4S-5-6S+ utana 6s ig jutottam, megtehetném az x-et is, illetve a 7/8-at is, de…. iphone 5-től már nem volt annyira értéktartó a telefon, most meg ha megveszed az újat megjelenéskor, brutális értékcsökkenése van, számomra így már nem éri meg, mert valljuk be, 6s óta nincs olyan brutális fejlődés, apróságok vannak, de mindig felteszem magamnak a kérdést, ha kicsit eltévednék, hogy mivel tudnék több dolgot megcsinálni azon, mint a 6s-emen? (iOS 10.2 JB) – frissíteni nem fogom már, így ez is gyors még a mai napig is, szerintem egyáltalán nem ér meg ilyen felárat, másik pedig, hogy ott az S8… oké iOS imadom én is, de komolyan elgondolkodtató, hogy X 380-440 még az S8at 150ért megveszed, és a két telefon egymás mellett, közel ugyanazt nyújtja, és az egyik árából hármat vehetsz a másikból? azért ilyen brutális árat fizeni iOS rendszerért…


Add a Comment