Tesla Roadster – amire az Apple nem képes (vélemény)

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Véleményem szerint világunk jelenlegi Steve Jobs-a Elon Musk. Hiszen amit ő csinál, az felér az Apple alapítójához. Fiatal, okosan helyezkedik, pénzt keres, de azért fejleszt is, hogy az emberek számára nyújtson valamit. Ez legjobban a Space X-nél látható, de érdekes pont most a Tesla Roadster is.

Tesla Roadster

(Ez nem egy Xbox játék képe.)

Persze Elon Musk és Steve Jobs közel sem egyformák, ami igaz nem csak a cégük irányítása, de a habitusuk esetén is. Amit viszont elérnek, az hasonló és jól látszik, hogy hiányzik egy ilyen személy az Apple élén. Picit káosz uralkodik a cégnél, és talán nem is a hardver részlegen, mert abban jók, hanem a szoftvernél, ami jelenleg szerintem is több mint problémás az iOS 11 esetén. Pár napja a Tesla bemutatta a Roadstert, amivel kapcsolatban több dolgot is érdemes megjegyezni.

Az első, hogy képesek voltak mindenki előtt eltitkolni. Ez mára már nem megy az Apple-nek, egyszerűen nem képesek olyan mértékű titkolózásra, mint a Tesla. Nyilván máshol gyártanak, azonnal kell nekünk 1-1 készülék, és nem várunk rá éveket, tehát más a folyamat, de akkor is. Ők tudnak valamit, méghozzá azt, hogy valami titokban maradjon. Ugyan voltak pletykák, de azért megdöbbentő az 1.9s 0-100km/h. Egy olyan autót hozott létre cég, ami a jövőben megváltoztathatja a sportkocsik alapjait, és ugyan csak 2020-tól lesz kapható, de úgy látszik, ebben a szegmensben nem számít ez a két év.

Nem azt mondom, hogy az Apple 2 évvel előre mutassa be a telefonokat, mert ez nem megoldás, hanem hogy figyeljen oda! Figyeljen arra, hogy cégen belül fejlesszen ki valamit, és utána várjuk ki azt a fél évvel későbbi rajtot, de ne legyen már az egész keynote “elspoilerezve” pár hónappal előre. Idén ez talán sikerült is volna sok szempontból, csak aztán egy alkalmazott mégis kiszivárogtatta a végleges szoftvert. Talán ebből is tanul már a cég, és jövőre nem fogunk tudni mindent a szeptemberi esemény előtt.

Nézzétek meg MKBHD videóját a Tesla Roadsterről, miközben épp egy P100D-ben ül, és valahol a videó végén láthatjuk (5:20mp), hogy ez a Roadster brutális, és az emberek imádni fogják, kell majd nekik egy ilyen.

Az elektromos autók világa még csak most fog igazán elkezdődni, főleg hazánkban, de képzeljük el, hogy 5-10 év múlva minden benzinkút elektromos töltővel is rendelkezik majd. Akkor már tényleg nem lesz probléma a töltés, mint most. A Tesla pedig folyamatosan az összes konkurencia előtt jár, és ha ezt tartja, akkor ő az új Apple – az elektromosautó-iparban. Bővebben érdemes elolvasni Handrás cikkét ezzel kapcsolatban.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Jó a meglátás, szerintem is hasonló karakter kéne az Apple-nek jelenleg.

  Az iPhone X mocskosul jó, de ezen kívül nagyon elkényelmesedtek, és csak a profithajkurászás megy, az innováció kárára.

  Szerintem sokkal többre lenne képes az Apple, ha nagyobb sebességre kapcsolnának, hasonlóan Muskkal.

  Lehet hogy boszorkányság, de én az Apple helyében Muskot valahogy elintézném hogy az Apple kötelékében legyen, elég nagy beleszólással, szerintem jó hatással lenne.

 2. Steve Jobs képes volt megvalósítani a vízióit. Bemutatta az iPhone-t és rá fél évre boldog, boldogtalan megvehette. Pár évre rá piacvezetők voltak. Musk egy látnok, akinek érdekes víziói vannak, de sok szempontból nem több, mint egy sci-fi író. A Model 3 talán sosem éri utol magát, egyelőre nem több, mint egy kuriózum. A hyperloop még ennyi sem, csak egy terv, ami baromi jól hangzik, de még az sem biztos, hogy megvalósítható. És még majd egy tucat termék, amely elméletben jól néz ki, de ki tudja, hogy mikor és milyen formában lesz belőle valóság.

 3. Titkolózás? Azért az iphone-ra sokkal jobban kell a soxorta nagyobb érdeklődés miatt figyelni és nehezebb is ezért a titkot megtartani- megtartatni az azt ismerőkkel. szvsz.

 4. Ja remélem ez a fene nagy titoktartás tesztje az új SE fejlesztésében, ami az X mintájára készül majd és tavasszal adják ki! 🙂 Talán ezért nincsen róla hír. 😀 Jó lenne!

 5. @admin:
  “Véleményem szerint világunk jelenlegi Steve Jobs-a Elon Musk.”
  Még egy lapon emlegetni sem illene, Jobs cipő talpát nem nyalhatná meg ez az ember, ami a víziókat és azok megvalósítását illeti.

  A cikkben említett kamu videóra nem is térnék ki külön, pedig gyönyörű példája Musk hülyítéseinek.
  Ez az ember nem látnok és a legkevésbé sem autógyáros, ellenben zseniálisan eladna még egy C betűt is.
  Itt kalapot kell emelni, ebben profi és mellesleg milliárdos. De a Jobs párhuzam egyetlen pillanatig sem állhatna meg.

  Rád nézve pedig nem tudom melyik nagyobb csalódás: A.: te ezt a kamu sületlenséget elhiszed, B.: nem hiszed el ezt a nyilvánvaló fa@ságot csak az olvasóidat nézed hülyének.

  Egyáltalán mi vitt rá arra, hogy ezt az egészet leírd?

  Bocs.

 6. Benzinkúton nem lesz elektromos töltő, gondolom nem bérel az ember a kúton szobát is míg feltölti az autóját pár óra alatt. Valamint felmerül majd a kérdés, higy az elektromos hálózatok hogyan fognak megbirkózni vele ha nagyon elterjedne az elktromos autó.

 7. @Kovee79: Gyorstöltővel nem kell szoba. 20-30 perceket meg kibír az ember a kúton, csak ezeket a 20-30 perces megállásokat kéne 4-5 órás autópálya útra (130-as tempóval) kitolni a mostani másfélről. Ebben a Roadster mondjuk úgy néz ki jó lesz, tehát a technológia megvan.
  Az elektromos hálózatnak pedig bírnia kell, van tartalék és nyílván a szolgáltatók is fejlesztenek, nem egyik napról a másikra fogják elérni azt a mennyiseget ami gondot okozna. Ők meg látják a trendeket és tudnak reagálni.

 8. Igaza van Admin-nak. Ez egy brutális autó, és brutális kamionokat is bemutatott. 1000 km-t elmegy egy toltéssel? A kamion meg 800 km-t és 30 perc alatt feltölt hogy 600km-t mehess vele? Soha sem kell rajta féket cserélni, és 1.5 millio km a garancia hogy nem fog lerobbanni? Hát ezek nem innovációk akkor mi? 😀

 9. “@ef-dani: “Gyorstöltővel nem kell szoba. 20-30 perceket meg kibír az ember a kúton,” És amikor előtted van 5 ember, akkor mi a tökömet csinálsz? Fél napig vársz? Jelenleg csak mókusvakításra jó az ecar… Amíg nem jönnek rá, hogy lehet 1-2 perc alatt feltolni a telepeket, értelmetlen az egész.

 10. @AppleFan:
  “Hát ezek nem innovációk akkor mi? ????”

  Álmodozás. Ugyanis egyik sem létezik és minden bizonnyal a megálmodott paraméterekkel nem is fog létzeni. Az, hogy volt statikus “bemutató” két majdnem agyagmodellből, nem jelenti azt, hogy léteznek. Menj el egy autószalonra, minden márkának hasonló jövőtanulmányai.

 11. @AppleFan:
  “Ember, ezeket már bemutatták, ki is lehetett próbálni, elő lehet rendelni”

  Jujj báttya, inkább vegyük azt a fenti válaszodat tárgytalannak, mert még véletlenül kiderül, mennyire az internet gyermeke vagy.
  Az “ígéretek” szerint 2020-ra “kezdik” gyártani. Talán. Izé..
  ..és nem, nem lehet kipróbálni, mert nem létezik.

  Nem tűnik fel a bemutatón, hogy mennyire demo a kamion is? Nem esik le a sok apró árulkodó jel? A Roadster modellbódéját meg ráhajigálták egy akármilyen padlóra és természetesen sehol nincs egy mérés a valós paraméterekről. A lényeg, hogy gurul.:)
  Ha ennyire nem olvasol utána és ennyire tök hülye vagy a témához, akkor k@rvára az alapokról kellene kezdenünk ezt a beszélgetést, ezért inkább hagyjuk is.
  Jó?

 12. Végre nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy az apple szoftveresen kuka és káosz van náluk. Azt is hangoztattam már, hogy a minőség kevésbé fontos a profitnál ma már.

  Annyira igaz, hogy egy cég első embere pótolhatatlan. Halála, távozása után nem képesek tovább vinni azt a szellemiséget, amitől naggyá vált. Mindig az alkotó adta hozzá azt a pluszt, amitől az volt, ami.

 13. @Ferenc1:
  “Végre nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy az apple szoftveresen kuka és káosz van náluk. Azt is hangoztattam már, hogy a minőség kevésbé fontos a profitnál ma már.”
  Miért is? Azért mert pár db-on nem fut rendesen az IOS11? Ezzel eddig is igy voltak az elején mindig gyorsabban jöttek a frissítések, lehet most több lett a változás és nem annyira sikerült minden. De többségén viszont jól fut, nálam is az SE-n és az 5S-en is.
  Viszont pont az említett elhunyt vezetőt kritizálták pl az i4-esetében mikor azt merte mondani “fogják másképp a telefont és akkor jó lesz a térerő” szóval miről is beszélünk ebben az esetben?

 14. @Akkorisnem: @Akkorisnem: Nyilván nem a végleges verziót mutatták be.. Egyébként meg miért lenne kamu? Mi volt kamu amit a cég csinált? Ott a tesla s,x, model 3 – mindegyik létezik, használják az emberek. Ebben a roadsterben 3 elektró motor van. Azért tudja ezt a bődületes teljesítményt. Azért 2 év múlva lehet megvenni, mert addigra lesz sorozatgyártás szinten a technológia. Nem azért szedik be az 50.000 dollár foglalót mert humbug az egész. Most is 3-4mp alatt van 100on a legerősebb tesla 400km hatótávval… Szerintem inkább te nem vagy tisztában a dolgokkal, csak oltogatod itt a népet.

 15. A titoktartásos dologban szerintem azért nem jó összehasonlítani a két céget, mert iphone-ja akárkinek lehet és lesz is. Nem számít hogy mennyi pénzed van. Teslája jelenleg csak egy bizonyos rétegnek lehet. Sokkal kisebb az érdeklődés (tömeg szempontjából) egy autónak mint egy telónak. szvsz

 16. Gunar, nem a vita kedvéért, de próbálj objektívebb lenni. Mások által is elismerten káosz van szoftver ügyben apple-nél, újítás az semmi, maximum mások által alkalmazott technológia, apple arcra konvertálva innováció címszóval.
  Nem pár készüléken rossz a szoftver, csak a többségük nem ért még ahhoz sem, hogy publikálja.

 17. @Ferenc1: “Nem pár készüléken rossz a szoftver, csak a többségük nem ért még ahhoz sem, hogy publikálja.”
  így van, az a hülye, akinél nincs hiba, mert ő csinál valamit rosszul.

  ha már egyszer értesz a szoftverfejlesztéshez, akkor itt érdemes jelentkezned a szoftverfejlesztési csapatok valamelyikébe, hogy segíthess orvosolni nekik azokat a problémákat, amik miatt szerinted hibás a szoftver. több mint 600 fejlesztői pozíciót dobott ki az oldal, ezért biztosan találsz megfelelőt, ahol kamatoztathatod a tudásodat.

 18. Jadeye, egyszer már leírtam, nem dolgom érteni a fejlesztéshez, ellenben jogom elvárni a működést, mert kifizettem az árát.
  Sajnálom, ha nem érted, amit írtam, mert nem az áll ott, hogy hülye, akinél nincs hiba, hanem sokaknál, ha van, nem is veszik észre. Te nem arra reagálaz mi van leírva, hanem, hogy ki írta.

 19. Jadeye, a gondolatmeneted szerint admin is jelentkezzen szoftverfejlesztőnek, mert az Ő véleménye is az, hogy káosz van? Döntsd el, hogy itt elfogult bíró vagy-e, vagy netes cikk író!

 20. @Ferenc1: nem igazán értem a felháborodásodat, hiszen úgy írod minden hozzászólásodat, mint aki ért a fejlesztéshez. ha meg értesz hozzá, akkor a legjobban ott tudsz kibontakozni ebben, ahol szerinted a probléma gyökere van, jelen esetben az Apple egy fejlesztői csapatában. ha meg nem értesz a fejlesztéshez, akkor meg nem értem, miért írsz úgy, mint aki ért hozzá.

  ha te elvárhatod az Apple-től, amit el akarsz várni, akkor én hadd várjam el tőled, hogy érts a fejlesztéshez, ha már folyamatosan megmondod a tutit. de hát értened kell hozzá, hiszen anélkül nem tudnád megmondani.

 21. Kérlek idézz engem, ahol arra utaltam értek hozzá! Dehogy vagyok én felháborodva a kijelentéseden!

  Nem várhatod el, hogy értsek a fejlesztéshez, mert nekem ez nem dolgom! Az apple-től elvárhatom, mert ezért is fizetek vásárláskor. Nem tudok vitázni veled, nagyon rugalmatlan, sarkos és kötekedő vagy és sajnos nem érted, amire válaszolsz, így mindig meg kell neked magyaráznom a szavak jelentését.

 22. Jadeye egy rendkivul arrogans pocs lett. Reszben miatta nem jovok mar fel ide. Meg azert mert, valoban szar az uj iphoneok iose. Meg ha pocs kolleganak nem is tetszik.

 23. @Ugyankerem: nem baj, legalább most jól megmondtad nekem. viszont továbbra sem én tehetek arról, hogy elégedetlen vagy az általad használt termékkel, vagy az iOS-szel, így levezetheted rajtam a frusztrációdat, hiszen én elérhető vagyok, nem úgy, mint az Apple, de a problémát ez nem fogja megoldani. tényleg javaslom, hogy vegyél fel hibajegyet minden hibáról, és minden egyes frissítés után frissítsd a hibajegyet, hogy még mindig rossz. nekem is van pár ilyen ticketem, aminél minden alkalommal megteszem ezt, csak hogy érezzék a törődést, és végre javítsák. igen, bele kell fektetni némi időt, de előbb-utóbb megoldják, és akkor jó érzéssel tölt majd el téged, hogy addig csesztetted őket, mire javították, ami így akkor mások számára is hasznos lesz.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!