fbpx Skip to content

Régen került szóba az Apple legmegfizethetőbb asztali Mac számítógépe, a Mac mini, de most jelentősebb (érdekes) fordulóponthoz értünk, mivel nemrég volt az évfordulója annak, hogy immár 3 éve nem frissítette a cég.

Mac mini frissítés

A Mac mini első modellje 2005-ben látta meg a napvilágot, amely még PowerPC-alapú processzort tartalmazott és Steve Jobs úgy mutatta be a terméket, mint egy olyan Mac-et, amelyhez minden felhasználó a saját, esetlegesen már meglévő perifériáit és monitorát tudja csatlakoztatni. Nem titkoltan ezzel azokat célozták meg, akinek ugyan már vannak kiegészítőik, de szeretnének a Mac gépek irányába nyitni, illetve azokat, akik egy megfizethető, belépő Mac-et kerestek, ami egy apró, nagyrészt fém házzal rendelkező dobozka, amelyben egy komplett számítógép lapult.

A Mac mini történelme

Az Intellel közös megállapodás, és ezzel együtt az Intel processzoraira való áttérés ezt a Mac-et is elérte 2006-ban. Megjelentek az első Intel CoreSolo, CoreDuo, majd később, 2007-ben a Core2Duo processzorral szerelt modellek. Utóbbi már kellőképpen használható, habár a grafikus képességei ennek is hagytak kívánni valót maguk után, hiszen az összes modell az Intel grafikus gyorsítóit kapta meg, ami nem volt épp a legjobb választás akkoriban.

A következő lényeges lépés 2009-ben történt, amikor a mini megkapta az nVidia GeForce 9400-as grafikus chipjét, amivel már a nagyobb felbontású videók “röccenésmentes” lejátszása sem okozott gondot.

2010-ben teljes külső ráncfelvarrás történt, hiszen megjelent az úgymond “unibody” Mac mini széria. A gép külső borításának legnagyobb hányada már egy egybefüggő, gyönyörű alumínium burkolat, aminek az alján egy fekete, műanyagból készült kerek fedlap található, amelynek levétele után könnyedén cserélhetővé, bővíthetővé válnak a memória modulok. Teljesen újratervezték a belső felépítést, a hűtést, a tápegység pedig beépített lett. Így még halkabb lett, az új technológiáknak köszönhetően a fogyasztása pedig tovább csökkent.

2011-ben a Core i Sandy Bridge szériás processzorok a mini esetében is bemutatkoztak, így a kicsi bors végre erős is lett. i5-ös 2 magos vagy i7-es 4 magos processzorral szerelt modellek közül lehetett válogatni, különböző kiépítéssel, akár dedikált AMD grafikus chippel is.

Az utolsó, ténylegesen értékelhető frissítés egy évvel később, 2012-ben következett, ámde egyúttal az anyacég nem csak adott, hanem el is vett. Búcsút inthettünk a dedikált nVidia vagy AMD grafikus gyorsítóknak, helyettük maradt az Intel Ivy Bridge architektúra processzorba integrált megoldása, a HD4000. Rossznak egyáltalán nem volt nevezhető, de azért valamelyest elmaradt a neves gyártók mellett a versenyben. 4 magos processzorral viszont továbbra is vehettük a miniket, és megjelentek az USB 3.0-s portok is.

Utóbbi két modell esetlegesen SSD-vel bővítve a mai napig megállja a helyét általános felhasználáskor, sőt még egy kis videó vágás sem kottyan meg nekik. A Mac mini mániások nagy kedvencei a mai napig. 🙂

A jelenlegi modell 2014-ben jelent meg. Az alap modell egy lassabb órajelű, Haswell architektúrás, két magos Core i5, 1.4GHz-es (4260U) processzorral jött ki. Ugyanez volt megtalálható az azonos évjáratú MacBook Air széria belépő modelljeiben. Egy asztali Mac-nek pedig azért illene ettől erősebbnek lennie az alap kiépítés esetében is. A memória modulok ennél a verziónál az alaplapra voltak forrasztva, szóval a csere szóba sem jöhet. Egyedül a beépített HDD-t lehet cserélni például egy SSD-re, amely nagyot rúg a teljesítményen, de két háttértároló beépítésére már nincs lehetőség. Egyszerűen lehagyták a plusz csatlakozót az alaplapról, ezzel gátat szabva ennek a bővítési lehetőségnek. Ez már az összes típust érinti, míg a memóriák a két erősebbik modellben bővíthetőek maradtak, viszont a 4 magos processzoroktól el kellett búcsúznunk.

Itt tartunk most. 2017-et írunk, és a Mac mini immáron 3 éve nem frissült, ahogy azt a cikk elején említettük. Az árazás miatt versenyképes is lehet(ne) ez a modell, de mivel a több éves hardvere elavultnak hat, a választás a mini és a jóval drágább belépő kategóriás iMac közt már nem is olyan könnyű. A kedvelők tábora csalódott, de a jövőbeni frissítés jöttére némi reményt adhat az a kijelentés amit Phil Schiller tett a legutóbbi termékbemutatón, továbbá egy email, amelyre Tim Cook válaszolt.

Phil Schiller áprilisban, a frissített Mac Pro bejelentése után szót ejtett a Mac mini jövőjéről is, válaszolva egy ezzel kapcsolatos kérdésre:

A Mac mini egy nagyon fontos termék a palettánkon. Azért nem beszéltünk erről most, mert a felhasználói némiképp pro felhasználók is. A Mac mini a gyártásban marad, de mást jelenleg nem tudok mondani róla.

Tim Cooktól emailben kérdezték, hogy szándékoznak-e frissíteni mostanában a Mac minit? Örült neki, hogy akkora rajongás övezi a terméket, és elmondta:

A vásárlóink rendkívül sokoldalú és kreatív felhasználási területet találtak a Mac mini számára. Ugyan nincs itt az ideje még további információ megosztásának, de a Mac mini egy fontos termék típus marad a jövőben.

Ebből sok mindent nem tudhatunk meg, de annyi talán leszűrhető, hogy a Mac mini továbbra is gyártásban marad a jelenlegi specifikációkkal, később esetleg minimális frissítéssel. Közben pedig lehet, hogy a háttérben már dolgoznak egy olyan példányon, ami akár újragondolt külsőt is kaphat a 4 magos Kaby Lake processzor és az USB-C portok mellett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Nekem volt egy nagyon imádtam, igazí dísze volt az íróasztalnak ????.
    Azért remélem frissítik majd még terveztem a (távoli) jövőben venni egyet.

  2. A 2012-es (saját beszerelésű) SSD-vel hasított nagyon…. aztán az első és egyben utolsó kifagyása okán cseréltem (idokiban azt mondták alaplap csere – gazdasági totálkár) 2014-es fjúzsondrávjosra.
    Szeretem, de néha be-beszaggat annak ellenére hogy számításigányes feladatokat csak nagyritkán kap.
    Remélem lesz hamarosan valami nagyobb – megfizethető – frissítés!!

  3. Ha lesz új, frissített, ez lesz a első macem. Már régóta nézem, tervben van, de várok az aktuálisabb modellre. Addig windows ????

  4. Azt nem értem, hogy miért bánnak enniyre szarul a Mac minivel az Applenél… Ahhoz, hogy a MacOS minél szélesebb körben terjedjen minél több fronton lenne “támadni”. Ehhez jobban kellett volna nyomni a mini vonalat…

  5. Sziasztok. Már elég régóta vártam egy cikket a Mac Mini jövőjéről. És el vagyok szomorodva, hisz e cikk szerint is semmitmondó rizsát lökött erről a két Apple vezér. Ez kb olyan, mint amikor azt mondanám, hogy dolgozok az én 2009. IV.névi felturbózott Minim eladásán. (De nem merem senkinek sem eladni, mert az a gép már nem sokat ér.)
    Hogy is zengedezhetnék róla minden jót, amikor vagy 2 perc alatt áll fel a Sierra teljesen, amikor jó sokat “gondolkozik”, ha elindítok egy applikációt, és lassú, mint az éti csiga. A leggyorsabb tán a mountain lion-nal volt, és azóta is egyre lassabb. És ezzel paralell egyre kevesebb hír is jelent meg vele kapcsolatosan. A mai ára nulla – tán a gyűjtők adhatnának érte 1-2 forintot. Újat venni meg nem merek, hisz a legújabb kapható modell is 3 éves. Vagyis ez a “vas” is közeleg a nyugdíjas korhoz. És az Apple meg hallgat, mint disznó a kukoricásban. A nyugdíjamból viszont másra nem telik/telne. Asszem, ha lesz még újabb Mac gépem, azt a szabályt be kell tartsam a tapasztalatom alapján, hogy 3 évig szabad egy “újnak mondott” gépet megtartani, használni és e kor után sürgősen el kell adni, újra becserélni.

  6. 2 éve várok arra ,hogy jöjjenek új minik. De semmi 🙁 első mac mini-m lenne.


Add a Comment