fbpx Skip to content

Nem. Természetesen az Apple nem hülye, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet.

iPhone X káva

Nyilván sokakban felvetődött a kérdés, hogy akkor most úgy kell videókat, fotókat néznem, hogy belelóg a kijelző egy részébe a felső káva? Az alkalmazásoknál sem látom majd a felső középső sávot? Nem, de a fejlesztőknek is oda kell majd figyelniük, mert az új gesztusok miatt az alsó sáv egy részén sem helyezhetnek el gombokat. Lássuk, mire gondol az Apple.

Safe Areas iPhone X

A rendszer mellett a fejlesztőnek is tiszteletben kell tartaniuk az úgynevezett “Safe Area”-kat. Ezek miatt nem fog belelógni a káva az alkalmazásokba. Amennyiben a fejlesztő az iOS 11 elemeit használja, akkor nincs semmi gond, mivel a rendszer szépen igazodik, de ha saját UI-t használ, akkor erre oda kell figyelnie.

iPhone X

Ettől függetlenül nagyon érdekes, hogy az Apple a hivatalos fotókon sehol nem rejti el ezt a kávát, sőt. A képeknél, és a videóknál is látszik, úgy tűnik, hogy ez idővel megszokható és egyáltalán nem zavaró. Nyilván ők már néhány éve tesztelik, nézik. Természetesen ha nem szeretnénk, hogy belelógjon a videóba vagy fotóba ez a rész, akkor csak duplán rá kell kattintanunk, és rögtön teljesen láthatóvá válik az adott tartalom.

James például bemutatott egy egészen szép megoldást:

Egyetlen egy esetben lehet zavaró ez a káva, mégpedig a landscape avagy fektetett módban. Itt a fejlesztőknek meg kell oldaniuk, hogy ne nézzen ki “bután” az alkalmazás a kávát kihagyva, illetve Safarian a weboldalaknak is érdemes fekete hátteret használniuk, mert az az OLED-kijelzőn “egybeolvad” a készülékkel.

Apple TV 4K aloldal

A fenti kép az Apple TV 4K aloldala, ahol jól látszanak fektetett módban a fekete csíkok. Ez egyféle megoldása annak, hogy a kijelző bal oldalán lévő “gödröt” feltűnés nélkül eltüntessük. Az alábbi képen pedig a Szifon.com-ot láthatjuk. Probléma nélkül olvashatóak lesznek a cikkek a Safariban, fektetett módban is.

Szifon.com iPhone X

Végül pedig néhány vicces megoldás a fejlesztők részéről, amik természetesen nem mennének át az Apple ellenőrzésén, de jókat lehet rajtuk nevetni:

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. videok lol
    de fura lesz, az biztos
    ????

  2. Végül is akkor nem néz ki olyan hülyén!????

  3. Nekem a samsung lekerekitett kijelzöi jobban tetszenek. Bár X -et még nem láttam élőben.

  4. Ez a kava buta otlet volt az Appletol. Elso ranezesre teljesen a Samsung ugrik be nekem.

    Ennel meg az is jobb lett volna ha a kavat vegig viszik felul a szeleig es ugyan ugy alul is. Jobb lett volna szerintem.

  5. Ki tudja hogyan lehet pénzt küldeni iMessage ben?

  6. @f.istvan: Felső és alsó káva kell? Arra ott az iPhone 8. 🙂

  7. Nekem néhány helyen kifejezetten tetszik a káva, ráadásul eltüntethető.Ha nagyon fel akarok hozni valamit negatívumként ezzel kapcsolatban, akkor azt kell mondjam: a hasznos (!) kijelző terület végül is szinte semmit nem nőtt, bár ezt többször hangsúlyozza a cég.

  8. @scarabeus: Teljesen jogos :). Lenyegeben a desingtol eltekintve + face id olyan egetrengeto kulonbseg nincs a 8 es a x kozott szereny velemenyem szerint.

    Az igaz hogy megszokas kerdese lesz az egesz. Meglatjuk :).

  9. Thanks Jadeye.


Add a Comment