fbpx Skip to content

Tíz évvel ezelőtt még megszámlálhatatlanul sok gomb volt egy mobilon, akár csak egy-egy funkció ellátására külön gombot tudott kapni a készülék. Steve Jobs és az első generációs iPhone megmutatta, hogy fizikai gombokra márpedig nincs nagyon szükség, csak maximum a legfontosabbakra. 12-én az Apple várhatóan egy újabb fizikai gombnak, a Home gombnak fog búcsút inteni az új iPhone-ban.

Az első iPhone 2007-es bemutatása óta ugyanannyi gomb található minden iPhone-on, egy Főgomb (ismertebb nevén Home gomb), egy ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb, illetve két hangerőszabályzó, továbbá igaz nem gomb, de szerves részét képezi a készülékeknek a csengetés-némítás kapcsoló. Az évek során funkciójukat tekintve csak a Home gomb változott némileg az iPhone 5s-ben bemutatott ujjlenyomat-olvasó Touch ID-val, sőt, ahogy a szivárogtatásból tudjuk már, a 12-én bemutatásra kerülő új csúcs iPhone-ból a Home gomb fizikailag ki is fog kerülni. A többi gomb maximum máshova került a készüléken vagy a formája lett más, de a funkciója változatlan maradt.

A Home gomb után a készülék legfontosabb gombja a ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb. Ennek meghibásodása esetén nem tudjuk egyszerűen kikapcsolni készüléket, noha erre ritkán van szükség, de akkor is bosszantó tud lenni, ha nem tudjuk megtenni. Szerencsére ha van nálunk töltő, akkor a bekapcsoláshoz nincs szükségünk a gombra, viszont a készülék lezáráshoz már annál inkább kell a gomb. Ezen tudunk úgy segíteni, hogy az automatikus lezárást 1 percre állítjuk, de ennél talán sokkal hasznosabb a sokak számára kevéssé ismert AssistiveTouch (Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek, AssistiveTouch), amivel a fizikai gombok funkcióit tudjuk szoftveresen használni, így akár a telefont is le tudjuk így zárni.

Több oka is lehet, illetve több módon is rosszalkodhat egy-egy gomb az iOS készüléken. Gyártási hiba, anyagfáradás és ázás is lehet a meghibásodás hátterében. Sok esetben a gomb nem reagál vagy csak nagyon nehezen, de olyanra is láttunk már bőven példát, hogy valamiért folyamatosan nyomódott a gomb és emiatt nem tudta rendesen használni a tulajdonos a készülékét.

Jelen akciókban nem egy készülékkkel foglalkozunk, hanem kapásból hárommal. Az iPhone 5, 5s és 5c formára hasonló készülék, bár az 5c kicsit kilóg a sorból, és igaz, hogy mindegyik nevében ott van az ‘5’-ös és a kijelzőjük is ugyanakkora, mégis belülről sokban különböznek egymástól, de a szervizelési módjuk szerencsére egyezik.

Mindhárom készülék esetén a legelső dolog, amivel kezdenünk kell, az a Lightning-csatlakozó mellett található két csavar eltávolítása. Ezután már megfelelő eszközök segítségével kimozdítható a kijelző a helyéről és a készülék felső része felé kihajtható, de az 5s esetén a Touch ID kábelére figyelni kell, nehogy elszakadjon. Az akkmumulátor leválasztása az alaplapról a következő elengedhetetlen lépés, ami után csavarhúzónkat már vihetjük is a kijelző csatlakozóit védő shieldek felé. Amint a kijelző is kikerült a készülékházból, már csak az alaplapot kell eltávolítanunk, hogy a bekapcsológomb szalagkábeléhez hozzáférhessünk és kicserélhessük egy új és működő darabra. Az összeszerelés pedig ezután már igazán gyerekjáték.

A következő két hétben (szeptember 24-ig) az iPhone 5, 5s és 5c tulajdonosoknak szeretnénk kedvezni egy kedvezményes bekapcsoló gomb cserével. A csere 1 órát vesz igénybe és a jól megszokott 6 hónap garancia erre is vonatkozik. Kattints ide a részletekért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment