fbpx Skip to content

Sosem volt 1.0-s készülékem, amikor először fogtam a kezembe az első generációs iPhone-t, akkor már 1.0.2 volt rajta. Valamikor 2016-ban azonban hozzám került egy régi iPhone 2G, és úgy döntöttem, vissza rakom az 1.0-s szoftvert.

iPhone OS 1.0 és iOS 10

Ahogy az alábbi videóban, úgy nekem is sikerült ez a művelet, és ahogy a srác jelzi, egyáltalán nem könnyű, de némi kitartással vissza lehet rakni az első iPhone szoftvert az első generációs iPhone-ra. Érdekes, hogy manapság már jóval többet elvárunk az Apple-től, olyan dolgokat is, amikre még nem feltétlen van technológia. 10 évvel ezelőtt azonban az is bőven elég volt, hogy érintőkijelzős telefont fogtunk a kezünkben és internetezni tudtunk rajta.

Ekkor még a Nokia és a BlackBerry is kinevette az Apple-t, mára már tudjuk, mi lett ezekből a cégekből. Akik esetleg nem látták volna az iPhone OS 1.0-t, az EverythingApplePro készített egy videót, amiben bemutatja a szoftvert, és összehasonlítja a jelenlegi iOS 10-zel. Érdemes megnézni:

Csak az első iPhone-ból hozzávetőlegesen 6.1 millió darabot értékesítettek. 2010-ig bezárólag 73.5 millió iPhone kelt el az egész termékskálát tekintve, világszerte. 2011-re a mobiltelefon piac 4%-át fedte le az iPhone, viszont az Apple önmaga több mint 50%-át termeli ki a világszerte történő mobilkészülékek eladásából származó profitnak.

Az első szoftverre még nem tudtunk alkalmazásokat telepíteni, nem volt App Store sem. A fejlesztők végül többek között épp ezért is törték fel a készüléket, hogy harmadik féltől származó szoftvereket futtathassunk, és ezzel még jobban kihasználhassuk a hardver lehetőségeit. Ennek természetesen mellékterméke volt a függetlenítés, illetve a végül a Szifon.com által fejlesztett magyar nyelvi csomag és kiegészítők is, ami szinte az összes hazai iPhone készüléken rajta volt. Az Apple egészen az iOS 4.0-ig nem rakott magyar nyelvet a készülékbe, illetve amikor megtette, akkor is sokáig hibás fordításokkal volt tele.

Az első iPhone tehát nem a szoftverrel, hanem a hardverrel kápráztatott el minket. Manapság pedig már eme kettősséggel próbál újdonságot vinni az Apple a termékeibe, és ez látható, tapasztalható is az iOS 11-nél, ha kezünkbe fogunk egy iPad Pro-t. Rengeteg újdonság van a táblagépnél, és a hardver is fejlődött. Most már akár le is válthatjuk a számítógépünket ősztől, attól függően, hogy mire használjuk a hétköznapokban:

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Milyen szép volt.. iOS 6-ig:-(

  2. @satti77: Hát ízlések és pofonok. Én nem sírom vissza. Tény, hogy 10 éve még vagány volt, de ahogy a divat változik, úgy nem biztos, hogy felvenném ugyanazt a ruhát, amit 2000 elején. Ma már megmosolyogtató la glossy effekt, az avitt ikonográfia, a youtube katódcsöves tv-je stb.

  3. Kezdem úgy érezni az iphone-t mint az Opus együttest: 1 slágerrel (life is life) életük végéig járják a világot és meg tudnak belőle élni.
    Amikor az iphone megjelent a világpiacon mindenki dobott egy hátast, hogy mekkora durranás. Aztán telt múlt az idő és apróbb-cseprőbb dolgokat eltekintve nem csinál nagy durranást az apple csak ráncfelvarrás. meg más szín ide-oda, másfajta ikon stb… szval semmi kiemelkedő extra mint anno volt az iphone eggyel.
    Úgy érzem, hogy 5lettelenekké váltak.

  4. – ami jó az kortalan, mindegy mi az aktuális divat 🙂
    – Jobs után igen ezt többen is érezzük, de azért még most is jó cuccokat adnak ki, csak kevésbé innovatív ill. úttörő

  5. ..persze vannak elavult részek is de jó lenne pár dolgot meghagyni, pl. tárcsázó, naptár, beállítások design-t imádtam


Add a Comment