Milyen volt az iPhone OS 1.0 és mennyit fejlődött 10 év alatt? (videó)

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sosem volt 1.0-s készülékem, amikor először fogtam a kezembe az első generációs iPhone-t, akkor már 1.0.2 volt rajta. Valamikor 2016-ban azonban hozzám került egy régi iPhone 2G, és úgy döntöttem, vissza rakom az 1.0-s szoftvert.

iPhone OS 1.0 és iOS 10

Ahogy az alábbi videóban, úgy nekem is sikerült ez a művelet, és ahogy a srác jelzi, egyáltalán nem könnyű, de némi kitartással vissza lehet rakni az első iPhone szoftvert az első generációs iPhone-ra. Érdekes, hogy manapság már jóval többet elvárunk az Apple-től, olyan dolgokat is, amikre még nem feltétlen van technológia. 10 évvel ezelőtt azonban az is bőven elég volt, hogy érintőkijelzős telefont fogtunk a kezünkben és internetezni tudtunk rajta.

Ekkor még a Nokia és a BlackBerry is kinevette az Apple-t, mára már tudjuk, mi lett ezekből a cégekből. Akik esetleg nem látták volna az iPhone OS 1.0-t, az EverythingApplePro készített egy videót, amiben bemutatja a szoftvert, és összehasonlítja a jelenlegi iOS 10-zel. Érdemes megnézni:

Csak az első iPhone-ból hozzávetőlegesen 6.1 millió darabot értékesítettek. 2010-ig bezárólag 73.5 millió iPhone kelt el az egész termékskálát tekintve, világszerte. 2011-re a mobiltelefon piac 4%-át fedte le az iPhone, viszont az Apple önmaga több mint 50%-át termeli ki a világszerte történő mobilkészülékek eladásából származó profitnak.

Az első szoftverre még nem tudtunk alkalmazásokat telepíteni, nem volt App Store sem. A fejlesztők végül többek között épp ezért is törték fel a készüléket, hogy harmadik féltől származó szoftvereket futtathassunk, és ezzel még jobban kihasználhassuk a hardver lehetőségeit. Ennek természetesen mellékterméke volt a függetlenítés, illetve a végül a Szifon.com által fejlesztett magyar nyelvi csomag és kiegészítők is, ami szinte az összes hazai iPhone készüléken rajta volt. Az Apple egészen az iOS 4.0-ig nem rakott magyar nyelvet a készülékbe, illetve amikor megtette, akkor is sokáig hibás fordításokkal volt tele.

Az első iPhone tehát nem a szoftverrel, hanem a hardverrel kápráztatott el minket. Manapság pedig már eme kettősséggel próbál újdonságot vinni az Apple a termékeibe, és ez látható, tapasztalható is az iOS 11-nél, ha kezünkbe fogunk egy iPad Pro-t. Rengeteg újdonság van a táblagépnél, és a hardver is fejlődött. Most már akár le is válthatjuk a számítógépünket ősztől, attól függően, hogy mire használjuk a hétköznapokban:

Ezek még érdekelhetnek:


  1. @satti77: Hát ízlések és pofonok. Én nem sírom vissza. Tény, hogy 10 éve még vagány volt, de ahogy a divat változik, úgy nem biztos, hogy felvenném ugyanazt a ruhát, amit 2000 elején. Ma már megmosolyogtató la glossy effekt, az avitt ikonográfia, a youtube katódcsöves tv-je stb.

  2. Kezdem úgy érezni az iphone-t mint az Opus együttest: 1 slágerrel (life is life) életük végéig járják a világot és meg tudnak belőle élni.
    Amikor az iphone megjelent a világpiacon mindenki dobott egy hátast, hogy mekkora durranás. Aztán telt múlt az idő és apróbb-cseprőbb dolgokat eltekintve nem csinál nagy durranást az apple csak ráncfelvarrás. meg más szín ide-oda, másfajta ikon stb… szval semmi kiemelkedő extra mint anno volt az iphone eggyel.
    Úgy érzem, hogy 5lettelenekké váltak.

  3. – ami jó az kortalan, mindegy mi az aktuális divat :-)
    – Jobs után igen ezt többen is érezzük, de azért még most is jó cuccokat adnak ki, csak kevésbé innovatív ill. úttörő

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!