fbpx Skip to content

A Facebook a világ legismertebb és legtöbbek által használt közösségi szolgáltatása, aminek az uralmát kár elvitatni. Nemrég bejelentették, hogy hamarosan mindenkinél mind gépen, mind mobilon kicsit megint át fogják szabni a hírfolyam, a hozzászólások és a kamera kinézetét.

Az újítás a jól megszokott módon fog zajlani, vagyis nem egyszerre mindenkinél fog megjelenni, hanem szép lassan, hónapok alatt fog mindenkinél átállni. Sokan már talákozhattatok valamelyik újítással, hiszen ezek akár külön-külön is megjelenhetnek a felhasználóknál, nálam például csak a kamera nem változott, de azt nem is nagyon használom az alkalmazásban.

A Facebook appban található ikonok száma és kinézete az utóbbi hónapokban akár napi szinten is képes volt változni, de most úgy tűnik, végre megtalálták a megfelelő számot és sorrendet. Ennek apropójából gyorsan újra is rajzolták az összeset, ami szerintem kicsit túl játékossá vagy inkább androidossá vált, jelenleg még szoknom kell őket. Látszik, hogy még nem minden állt át rendesen nálam se, mert a hírfolyamban minden profilkép már kör alakú, ahogy mostanában minden más szolgálatásban szokott lenni, de például az adott profil oldalán még nem tapasztalható ez a változás.

A hozzászólások kinézete is jelentősen megváltozott, sokkal inkább hasonlít egy chat beszélgetéshez, mint előtte. Ezzel az újítással együtt nagyobb hangsúlyt kapnak majd az adott hozzászólásra írt válaszok is, hiszen ezek eddig elég könnyen el tudtak veszni. Fontos hangsúlyt kapott az olvashatóság is, ezért a betűk mérete és vastagsága is változott, ahogyan az is, hogy milyen háttéren jelennek meg, azért, hogy a kontraszt a lehető legjobb legyen az olvashatóság szempontjából. A linkek mérete is megváltozott és az is mindig látszik, hogy a link mögött milyen oldal található, ami az átverések miatt tud elég hasznos lenni.

A kamera részbe mindenki számára végre bekerül a GIF készítési lehetőség, amit én kifejezetten vártam már, mert végre nem kell sorozatfotókból a Burstio segítségével animációt csinálnom, ha gyorsan kellene. Továbbá nagyobb hangsúlyt fog kapni a Live és a Story funkció is, amiktől a Facebook azt várja, hogy így többen fogják ezeket használni. A Stories akkora hangsúlyt kapott, hogy már a számítógépen a böngészőnkben is megjelent, de ez még egyelőre csak egy nagyon szűk felhasználói réteget érint. Nem tartozik szorosan a frissítéshez, de szeptemberrel a Facebook megszünteti a Groups appot, amit én kifejezetten sajnálok, de ezzzel együtt a Facebook appon belül a csoportok kezelése is meg fog változni.

Nálad már átálltak a dolgok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Sajnos csak kenyszerbol hasznalom mar az egesz facebook-ot evek ota, egyre jobban utalom, de az ismeroseim lassan 100%-at mar ezen keresztul erem el a legegyszerubben… a kinezetrol meg annyit hogy lehetne testre szabhato, a “piac” gombot alul pl max akkor hasznalom ha veletlen ranyomok, a kamera meg egyenesen idegesito hogy picit is oldara swipe-olok mar jonne elo es be is akad tole az alkalmazas…


Add a Comment