fbpx Skip to content

Végre elérhetővé váltak a tömegközlekedési adatok az Apple Térképekben, igaz, egyelőre még csak Budapesten. Egész Magyarországra nézve csak a MÁV adatokat kapjuk meg, nincsenek benne a távolsági busz adatok, illetve más nagyobb városok tömegközlekedése sem elérhető még.

Apple Térképek tömegközlekedési adatok

Ez egyébként nem akkora újdonság, mivel már július vége óta megjelentek az Apple térképében a megállók, amivel kapcsolatban több olvasónktól is kaptunk emailt. Várható volt, hogy az Apple előbb-utóbb bekapcsolja majd ezt a szolgáltatást, a kérdés leginkább az volt, hogy mennyire fog működni? Vajon jobb lesz, mint a Google Térképek? Pontosabb? Gyorsabb? Erre kerestük a válaszokat.

Google vs. Apple Térképek

Sosem használom az Apple térképét, egyszerűen nem tudok benne megbízni, nem indult jól annak idején, és így a bizalmamat sem tudta megszerezni. A Google már évekkel ezelőtt letett valamit az asztalra, és azt folyamatosan fejleszti. Probléma nélkül, ezidáig is kényelmesen lehetett vele navigálni, ha tömegközlekedésről volt szó. Nemrég kerültek bele a Volán menetrendek is, így végképp a Google felé billent a mérleg, amikor térképet kellett használni.

Ezidáig az Apple Térképekben nem voltak tömegközlekedési adatok, el tudtunk navigálni A-ból B-be autóval, esetleg sétálva, de például a BKV/BKK menetrendjét már nem látta az alkalmazás. Mostantól azonban már a fővárosban elérhetővé váltak a tömegközlekedési adatok is, így már az Apple térképével is tervezhetünk a Google mellett.

Google Térképek Apple Térképek

Sosem gondoltam volna, hogy az Apple térkép alkalmazása képes lesz felnőni a feladathoz. A Google mindig előrébb járt ebben, azonban most az Apple “ledobta az atombombát” és úgy működik ez a szolgáltatás, ahogy annak kell. A fenti képeken ugyanazt az útvonaltervet láthatjuk. A Deák térről szerettem volna elmenni a Blahán lévő McDonald’s-ba. Ez lényegében egy egyszerű útvonal, metró és ott is vagyunk. Mindkét alkalmazás elkészítette a navigációt, de ahogy látható is, az Apple Térképek sokkal részletesebb.

Magán a térképen láthatjuk az aluljáró felépítését is, megmutatja, melyik kijáratot keressük, illetve pontosan láthatjuk az adott megállókból induló járatokat is. A Google-ben egyáltalán nem kapunk ennyire részletes térképet, igaz, a megállókat ott is látjuk, de külön rá kell nyomni további információkért. Az Apple Térképek jól láthatóan írja fent, hogy merre kell mennünk, igaz, valamiért nem tudja, hogy van egy zebra a villamos megállóknál, miközben ezt meg a Google térképe ismeri.

Google Térképek

Apple Térképek

Az aluljáró felépítése és a járatok mutatása sokkal kifinomultabb és szerintem szebb is. Amennyiben valamilyen kötött pályás járat lerobban, akkor az Apple alkalmazása kiírja, hogy villamospótló járatok közlekednek.

Összességében tehát az Apple felnőtt a Google-höz, ha tömegközlekedésről van szó – legalábbis a fővárosunkban. Arról nem is beszélve, hogy az Apple Watch-csal is tudunk navigálni, ha az Apple rendszerét használjuk, így nem kell folyton a telefonunkat néznünk, hogy merre is menjünk.

A MÁV mellé már csak a Volán menetrendek hiányoznak, illetve persze a vidéki városok tömegközlekedése. Kérdés, hogy ezeket mikor kapjuk majd meg, de mindenesetre a fővárosban én már az Apple térképét fogom használni, ha tömegközlekedéssel utazom.

Nektek mik a tapasztaltaitok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Valakinek van már tapasztalata arról, hogy pl az éjszakaiakat ismeri-e, valamint hogy a futár be van-e kötve? (A guglihoz am nincs, de sok városban az ehhez hasonló rendszerek megvannak, és lehet látni hogy pl konkrétan hol a busz).
    Más:
    Adminék csináljatok már valamit ezzel a szutyok app-al! Bepipálom hogy megjegyezzen, 3 nap és elfelejt!

  2. Ismeri a zebrákat, mert zebrán (annak közelében) vitt keresztül a Körúton, a villamosmegállók bejáratai úgy vannak kijelölve tapasztalatom szerint, hogy ott van zebra. Én inkább azt nem értem miért ott vitt fel. Annak semmi értelme.

  3. @ef-dani: Lehet azt a zebrát nem ismerte. 🙂 Mindenesetre, ha nem ismerem az aluljárót akkor ez elég jó feature hogy azért tudja merre menjek fel.

  4. @admin: Azt nem vitatom, ezt nagyon jól kitalálták. Kilométereket ver ezzel a ficsőrrel bármelyik tömegközlekedős appra. Csak magát az útvonaltervező algoritmust nem értem ????

  5. Szegeden még csak a megállók látszanak egyszer itt is várhatóan bekacsolják.

  6. @creaft: Sajnos egyelőre nem. Ahhoz, hogy bekapcsolják, a villamos megállokat körvonalait kéne látni pirosan, de ezek nem latszanak. Amik látszanak, azok szimpla POI-k.

  7. Cégnek végtelen mennyiségű pénze van tehát csak innovalni állni tud. Minden szépen lassan jobb lesz! Hogyha annyi iPhone lenne mint amennyi androidos eszköz van, szerintem szintén még egyszer ugrás szerűen nőne a hasonló szolgáltatások színvonala.

  8. Attól tartok, ez 9.3.5-ön nem érhető el. Tessék a cikkbe beleírni!

  9. @Mucako: 9.3.5-tel az maximum iPhone 4s lehet, mert iPhone 5-től kezdve frissíthetsz iOS 10-re, amin pedig gond nélkül működik (10.3.3-mal tesztelve). az iPhone 4s-nek gyakorlatilag kereken egy éve megszűnt a szoftveres támogatottsága, ott tehát mondhatni normális, hogy egy ilyen új funkció nem megy, a cikk sem állított ezzel ellentéteset.

    ebben az esetben használd a Google-t, az weben keresztül is elérhető, így appot sem kell hozzá letölteni, ami esetleg szintén nem támogatná már az iOS 10 előtti rendszereket.

  10. Ez nem nagy dolog. Google maps ezer éve tudja. Autósnál a dugókat is mutatja. Szerintem nem kéne úgy beállítani, mintha még mindig az apple diktálná a trendet. Nincs azzal baj, hogy másol szinte mindent, csak nem kell hasra esni tőle

  11. Mondjuk én az utóbbi időben Budapesten csak az apple térképet használom mert motorral kozlekedek és az órás navigáció ilyenkor tökéletes. Nekem az elmúlt egy évben nem volt hiba ebben. Ha nagyon akarom a bukó alá meg az airpods is bemegy, így hallom is amit mond, illetve akar fel is vehetem így a hivasokat. Nem egy motoros sisak-headset minőség így a zaj miatt, de a célnak bőven jo a városban

  12. @Ferenc1: Melyiket tudja ezer éve? A budapesti tömegközlekedést, mint szolgáltatást? Azt igen. A MÁV-ot mondjuk két hónapja tudja. De a szolgáltatás minősége összehasonlíthatatlan. Nézz rá arra a Móriczos képre. Ég és föld a kettő,

  13. Dani, nem fogok ilyesmin vitázni, értetted a lényegét. Majd felzárkózik az apple, csak ne essünk hasra az “innovációtól”!

  14. @Ferenc1: Nem felzárkózott, itt Budapeste lehagyta, de mindegy.


Add a Comment