Hogyan változhat az iOS 11 az iPhone 8 felső szenzorai és OLED kijelzője miatt?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyan már tudjuk, hogy hogyan fog kinézni az iPhone 8 előlapja, és hogy az a felső “káva” bizony ott lesz a szenzorok miatt, de még mindig kérdéses, hogy akkor hova kerül az óra, illetve a nagyobb kijelzőfelbontás miatt alulra kerülhetnek az egyes menüpontok.

iPhone 8 funkció menüpontok

Allen Pike és Max Rudberg a héten megosztott új koncepciói bepillantást nyújtanak, hogy ezek a változások miként valósulhatnak meg az iOS 11-ben egy iPhone 8 esetén. Rudberg külön feltérképezte ezeket a felhasználói felületeket a modelljeivel együtt, amiből végül három különböző verzió született.

iPhone 8 kijelző

Bár a legutóbb a HomePod firmware-ből kibontott részletek lényegében megerősítették az iPhone 8 előlapjának megjelenését, még mindig nem tisztázott, hogy az iOS 11 hogyan fog beépülni ebbe a drasztikusan újratervezett hardverfrissítésbe, és ahogy a fenti képen láthatjuk, több opciónk is van.

Az Apple direkt kiemelheti az érzékelőket tartalmazó részt vagy el is rejtheti azt fekete kijelzőpixelekkel (amelyek sokkal sötétebbek az OLED képernyőn). A tervező harmadik opciója az előlapok megszokott megjelenését fekete képpontok használatával érné el a telefon felső és alsó részén.

Rudberg személy szerint viszont hajlik arra, hogy az Apple az érzékelő kivágását részesíti majd előnyben.

“Korábban tetszett az ötlet, hogy az állapotsort mintegy összeolvasszuk a hardverrel, de látva ezeket a mockupokat, már nem vagyok ebben olyan biztos.” – írta Rudberg. “Ez ugyanis azt eredményezné, hogy a képernyőt kisebbnek látnánk, mint amekkora az valójában és így a végtermék kevésbé lenne ütős.”

Rudberg Pike-kal karöltve tovább gondolta ezt a koncepciót a saját blogbejegyzésében. A képernyő tetején lévő Vissza vagy Szerkesztés gombok helyett Rudberg és Pike is úgy képzelik, hogy ezek az okostelefon alján lévő, virtuális home gomb mellett lesznek elhelyezve (ahogy például az a legtöbb androidos készüléken van).

iPhone 8 iOS 11 navigáció

Pike arra is rámutat, hogy az iOS 11 bétája új, nagy banner címeket alkalmaz az olyan alkalmazásokban, mint a Mail, Üzenetek és az App Store. Érdekes módon ezek az új bannerek jelenleg a navigációs lehetőségek alá tartoznak, ami a mostani készülékeken, mint például az iPhone 7 esetén egy furcsa, üres helyet hagy maga után. Pike azt állítja, hogy az iOS 11 az iPhone 8-on a legfelső navigációs opciókat az alsó sávba tudja tolni, ahogy a fenti képeken láthatjuk.

iPhone 8 kijelző

Az osztott állapotsor terv szerint mutatni fogja a telefon legfontosabb adatait, mint a térerő, akkumlátor, Wi-Fi és Bluetooth ikonokat, majd a káván találhatjuk az előlapi kamerát, beszédhangszórót és a további szenzorokat. Ez egy meglehetősen népszerűtlen és ellentmondásos kialakítás volt, amikor először kiszivárogtatták, viszont mára már megerősítést nyert, köszönhetően a HomePod firmware-jének. Arról jelenleg nem tudunk, hogy az Apple hova fogja helyezni az órát, amely jelenleg az állapotsor közepén található, de lehetséges, hogy szimplán gombnyomásra előhozhatjuk majd valamelyik ikonra nyomva:

iOS 11 óra az iPhone 8-on

Összességében tehát néhány esetben az iOS 11 kinézete eltérő lehet majd az iPhone 8 és a régebbi készülékek esetén. Továbbra sem tudjuk, hogy mi a helyzet az ujjlenyomat-olvasóval, és a HomePod szoftverében erre vonatkozóan sem találtak semmit a fejlesztők. Reméljük, hamarosan ez is kiderül.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. @ef-dani: Mondjuk nem mindenkinek egyértelmű, hogy suhintással vissza lehet menni. Honnan is tudnánk? Semmi nem jelzi. A legtöbb ember csak annyit lát. hogy amire rábök oda megy, nincsenek tisztában az ilyen “rejtett” funkciókkal. Olyan mintha egy programból kihagynánk a másolás/beillesztés opciót, mert úgyis “mindenkinek egyértelmű”, hogy ctrl+c/ctrl+v.

  2. Sziasztok!
    iPhone 6S a telefonom 10.3.3 (14G60) verzió van rajta és az a gondom hogy nem tudok biztonsági mentést csinálni.Ha elindítom a telefonon kis idő után kiírja hogy nem lehetett befejezni a biztonsági mentést.Ha iTunes -ben próbálom akkor is hibaüzenetet kapok sérült a biztonsági mentés nem kompatibilis az iPhone készülékkel.
    Valaki esetleg tud megoldást erre a hibára?Előre is köszönöm.

  3. nekem csak az szurt szemet, hogy ezek alapjan akkor mar a kijelzo sarkai is lekerekitettek lennenek? kivitelezheto egyaltalan egy ilyen panel? milyen felbontasu? es a sarkoknal hogy szamoljak a felbontast?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!