fbpx Skip to content

Jony Ive elárulta, hogy az Apple Park végső terve nagyon közel áll Steve Jobs elképzeléséhez, és hogy némileg benne van J. J. Abrams, a Star Wars rendezőjének a keze is, amiről az AppleInsider írt erről nemrég a Wall Street Journal hasábjain megjelent cikk alapján.

Apple Park

Ahogyan arról Steve özvegye, Laurene Powell mesélt, férje és Jony Ive megosztották egymással rajzaikat és könyveiket a campus tervezésének korai napjaiban. Steve és Jony ugyanazokat az elképzeléseket képviselték a terméktervezéssel kapcsolatban, és ez öltött testet a Campus 2 megalkotása során is.

Ive és Jobs

“Ugyanaz a furcsa folyamat, amit akkor teszel, ha befejezed a terméket, és készen állsz rá, hogy bemutasd – ugyanazok az érzések” – mondta Ive a magazinnak. “Úgy érzem, nem is tudom, talán hogy ez biztatóan egészséges, mert aggódnék, ha elveszítenénk a szorongás érzését.”

“Beszélhetünk a méretarányról, a funkcióról és az anyagokról, anyagtípusokról. Úgy gondolom, hogy az egy sokkal, sokkal lágyabb határvonalat képez, ami jellemzi a szakértelmünket.”

Jobs-hoz hasonlóan Ive sem fél kritizálni az Apple versenytársait.

Apple Park

“Rengeteg mostanság felépülő épület a tisztán csak szoftveres kultúra terméke.” – mondja Ive. “Mert mi megértjük, ahogy készül, megépítjük a prototípust, megpróbáljuk használni, és meglátjuk, hogy mi működik és mi nem.”

Az Ive által tervezett Apple AirPods gyökeresen kapcsolódik a Star Wars-hoz, és a tervezőnek is befolyása volt a filmre. Amikor Ive megemlítette J. J. Abrams-nek, a Csillagok háborúja VII. részének, Az Ébredő Erőnek a rendezőjének, hogy szeretne látni egy durvább fénykardot, ami szikrákat ont magából, Abrams adaptálta ötletét a filmhez – úgy, hogy a fegyvert a hordozója személyiségéhez igazította, Ive pedig később elmondta Abrams-nek, hogy az eredeti, 1977-es rohamosztagosok megjelenése járt a fejében akkor, amikor az Apple fülhallgatóit tervezte.

Február 22-én az Apple hivatalosan is elnevezte az új campust. Az egész létesítmény az Apple Park nevet kapta, benne 6 méter magas, 50 méter átmérőjű előadóteremmel, ami Jobs tiszteletére a Steve Jobs Theather lett.

Apple Park

A környezetbarát kialakítás Jobs elképzeléseinek megfelelően kiemelkedő fontosságú volt, és az Apple Phase 2-es projektje további munkaterületet ad hozzá a központ szomszédságában, illetve tartalmaz egy kis adatközpontot is, amelyet a helyszíni napelemfarm, üzemanyagcellák és más megújuló energiaforrások táplálnak.

A campus esetén telepített elektromos mikrohálózat képes arra, hogy 17 megawatt teljesítményt tud biztosítani pusztán a napenergiából, és a létesítmény energiaigényének mintegy 75%-át kezeli. A napelemeket a Bloom Energy által szállított üzemanyagcellák egészítik ki, hasonlóan az Észak-Karolinában lévő adatközponthoz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment