Jony Ive az Apple Park és a Csillagok Háborúja kapcsolatáról

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jony Ive elárulta, hogy az Apple Park végső terve nagyon közel áll Steve Jobs elképzeléséhez, és hogy némileg benne van J. J. Abrams, a Star Wars rendezőjének a keze is, amiről az AppleInsider írt erről nemrég a Wall Street Journal hasábjain megjelent cikk alapján.

Apple Park

Ahogyan arról Steve özvegye, Laurene Powell mesélt, férje és Jony Ive megosztották egymással rajzaikat és könyveiket a campus tervezésének korai napjaiban. Steve és Jony ugyanazokat az elképzeléseket képviselték a terméktervezéssel kapcsolatban, és ez öltött testet a Campus 2 megalkotása során is.

Ive és Jobs

“Ugyanaz a furcsa folyamat, amit akkor teszel, ha befejezed a terméket, és készen állsz rá, hogy bemutasd – ugyanazok az érzések” – mondta Ive a magazinnak. “Úgy érzem, nem is tudom, talán hogy ez biztatóan egészséges, mert aggódnék, ha elveszítenénk a szorongás érzését.”

“Beszélhetünk a méretarányról, a funkcióról és az anyagokról, anyagtípusokról. Úgy gondolom, hogy az egy sokkal, sokkal lágyabb határvonalat képez, ami jellemzi a szakértelmünket.”

Jobs-hoz hasonlóan Ive sem fél kritizálni az Apple versenytársait.

Apple Park

“Rengeteg mostanság felépülő épület a tisztán csak szoftveres kultúra terméke.” – mondja Ive. “Mert mi megértjük, ahogy készül, megépítjük a prototípust, megpróbáljuk használni, és meglátjuk, hogy mi működik és mi nem.”

Az Ive által tervezett Apple AirPods gyökeresen kapcsolódik a Star Wars-hoz, és a tervezőnek is befolyása volt a filmre. Amikor Ive megemlítette J. J. Abrams-nek, a Csillagok háborúja VII. részének, Az Ébredő Erőnek a rendezőjének, hogy szeretne látni egy durvább fénykardot, ami szikrákat ont magából, Abrams adaptálta ötletét a filmhez – úgy, hogy a fegyvert a hordozója személyiségéhez igazította, Ive pedig később elmondta Abrams-nek, hogy az eredeti, 1977-es rohamosztagosok megjelenése járt a fejében akkor, amikor az Apple fülhallgatóit tervezte.

Február 22-én az Apple hivatalosan is elnevezte az új campust. Az egész létesítmény az Apple Park nevet kapta, benne 6 méter magas, 50 méter átmérőjű előadóteremmel, ami Jobs tiszteletére a Steve Jobs Theather lett.

Apple Park

A környezetbarát kialakítás Jobs elképzeléseinek megfelelően kiemelkedő fontosságú volt, és az Apple Phase 2-es projektje további munkaterületet ad hozzá a központ szomszédságában, illetve tartalmaz egy kis adatközpontot is, amelyet a helyszíni napelemfarm, üzemanyagcellák és más megújuló energiaforrások táplálnak.

A campus esetén telepített elektromos mikrohálózat képes arra, hogy 17 megawatt teljesítményt tud biztosítani pusztán a napenergiából, és a létesítmény energiaigényének mintegy 75%-át kezeli. A napelemeket a Bloom Energy által szállított üzemanyagcellák egészítik ki, hasonlóan az Észak-Karolinában lévő adatközponthoz.

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!