fbpx Skip to content

Bizonyára sokaknak ismerős lehet az iTunes ajándékkártya és talán sokan használják is: zenére, könyvre, alkalmazásra, és akár Apple Music-előfizetésre is be tudjuk váltani.

iTunes ajándékkártya

Ha olyan kártyánk van, amit boltban vásároltunk (ez hazánkban nem elérhető), akkor annak a kódját az iPhone, iPad kamerájával is beolvashatjuk. A MacRumors a napokban közzétett egy cikket, amiben az Equinux kutatómunkájáról van szó. Az Equinux leírja, hogy (egyébként nem túl meglepő módon) az Apple szkennelési funkciója két dolog felismerésére szolgál: ebből az egyik a keret, a másik pedig a benne található kódsor.

Nyilván nem okoz meglepetést, hogy az optikai karakterfelismeréshez a cég speciális betűtípust használ, hiszen ezzel tudja megkönnyíteni és pontossá tenni a szöveg olvashatóságát a szoftver számára.

iTunes ajándékkártya

Az Equinux próbálta azonosítani a betűtípust annak egyedi tulajdonságai alapján, de nem jártak sikerrel, noha több olyan szolgáltatást is kipróbáltak, ami épp betűtípus-felismeréssel foglalkozik. Végül a cég rájött arra, hogy amikor a kártyát beolvassuk az iPhone-nal, az alkalmazás röviden megjeleníti a kód beolvasott átfedését. Ebből arra gondoltak, hogy a betűtípus az alkalmazáson belül lesz beágyazva, de mikor ennek utánanéztek, rájöttek, hogy a helyzet ennél komplikáltabb.

Az iTunes mappájában találtak egy CodeReedemer.bundle-t, ami ugyan nem tartalmazta a betűtípust, viszont belőle mondhatni egyes út vezetett a tényleges munkát végző CoreRecognition.framework megtalálásához. Ez a framework tartalmazza azt a két rejtett betűtípust, amit a rendszer ilyenkor használ: a “Scancardium” a kódok beírására és felismerésére szolgál, a “Spendcardium” pedig eltakarja a bankkártya érzékeny adatait.

A két betűtípus a Mac-eken a /System/Library/PrivateFrameworks/CoreRecognition.framework/Resources/Fonts/ alatt foglal helyet.

Egy egyszerű dupla kattintással ezek a betűtípusok telepíthetők Mac-en, és különböző alkalmazásokban használhatók. Az Equinux leírja a pontos méreteket, betűmagasságot, valamint azt is, hogy hogyan van elhelyezve a keretben a kód, ami a szkenneléshez szükséges.

Ez a következőképpen alakul:

  • A keret aránya 3 egységnyi szélesség mellett 1 egységnyi magasság.
  • A betűtípus magassága a keret magasságának 0,34-szerese
  • A keret vastagsága a keret magasságának 0,045-szerese.

Mivel ezt számolgatni nem épp a legkényelmesebb, ezért a cég még egy lépéssel tovább haladt, és hasznos Sketch és Photoshop sablonokat hozott létre, amelyeket a fejlesztők az App Store-os promóciós kódokat tartalmazó kártyák létrehozására használhatnak, amelyeket azután automatikusan beolvashatunk például egy iPhone-nal.

Egyszer talán hazánkban is elérhetővé válnak a kézzel fogható digitális promóciós kódok, kártyák, feltöltőkártyák, amik külföldön népszerűek. Addig is marad a szokásos digitális vásárlás, aminél nem találkozhatunk olyan egyedi megoldásokkal, mint amikről fent írtunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment