fbpx Skip to content

Én kifejezetten vártam már, hogy a BKK-nál lehessen mobilról jegyet venni, ne csak ugye a már megszokott jegy kiadó automatákból, illetve a sofőröknél.

Budapesti tömegközlekedési jegy iPhone-ra

Mikor csütörtökön elérhetővé vált ez a rendszer, kérdés volt, hogy iPhone-ról mennyire kényelmes a használata, hogyan tudunk a tömegközlekedéshez online jegyet, bérletet vásárolni és így tovább… Akkor konstatáltam, hogy sima jegyet bizony nem lehet venni, napijegyet azonban már igen, és persze elérhetővé váltak a szokásos havi bérletek is. Jobb-e ez a rendszer a megszokottnál, működik-e iPhone-on, illetve mennyire használható? Ezekre kerestem a választ.

BKK Online Shop

Hogy Magyarországon így néz ki egy weboldal asztali, hordozható számítógépen és mobilon 2017-ben, az szerintem szánalmas, és közel sem méltó a BKK-hoz, akik az elmúlt években sikeresen reformálták a táblákat, kijelzőket, bevezették a FUTÁR-t, és van rendes iOS alkalmazásuk is, ami tényleg működik. Szóval egyszerűen nem értem, hogy nézhet ki ez így 2017-ben. Mintha 2007-ben készült volna, annak megfelelő designnal. Milyen készülékekre optimalizálták? Miért pixelesek az ikonok?

Így néz ki mobilon:

 

Szerintem jelen állapotában mobilon nem is érdemes próbálkozni a regisztrációval, célszerűbb azt számítógépen megtenni, akkor nem fogunk bosszankodni a felület esetlenségén. A bérlet vásárlása már úgymond nem akkora probléma, ott a menü átláthatóbb és végig lehet menni a procedúrán.

A vásárlás után pedig erre a linkre kattintva láthatóvá válik a bérletünk. Egyszerre csak egy készüléken jelentkezhetünk be, és a BKK tájékoztatása szerint minden egyes nap, használat előtt frissítenünk kell egy bejelentkezéssel. Tehát a jegyek, bérletek használatához internetkapcsolat szükséges, legalább naponta egyszer, ezek után offline is működnek egész nap.

Az adatokat frissítenie kell mindennap, még az utazás megkezdése előtt, ezért kérjük, ügyeljen arra, hogy utazás előtt mobileszközét csatlakoztassa az internetre Tipp: a Web Bérlet parancsikonját tegye ki mobileszköze kezdőlapjára, hogy bármikor egy kattintással elérje.

BKK jegy BKK mobil jegy iPhone-on

Ilyen, amikor van érvényes, és ilyen amikor nincs érvényes jegyünk, bérletünk.

Használatához elég csak felmutatni az ellenőrnél, illetve, ha ellenőrizni kívánja a bérletünket, akkor a QR kód ikonra kell rányomunk. A legfrissebb iOS 10.3.2-vel és az iOS 11-gyel is megfelelően működik az online portál, tehát iPhone-nal is “kényelmesen” használható. Nyilván jobb lenne egy alkalmazás, ha már van kettő is az App Store-ban, de egyelőre ezt még nem oldotta meg a cég, így is sokkal nagyobb problémákkal szembesült az első pár napban a hanyag weboldal miatt, amiről több magyar híroldal is írt.

“iOS alkalmazás”

Az iPhone-on parancsikont is létrehozhatunk és ezzel úgynevezett web appot kapunk. A megnyitott aloldalon nyomjunk rá a megosztás ikonra középen, majd a Főképernyőhöz adás opcióra. Immáron offline is elérhetővé válik, ha a szokásos napi frissítést megcsináltuk.

BKK mobil jegy iPhone-on BKK mobil jegy iPhone-on

Összességében tehát van még mit javítani a BKK-nak, de ettől függetlenül már használható iOS-en a rendszer, reméljük hamarosan lesz natív alkalmazás is.

Ti próbáltátok már?

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. @Csapszi: a cikkben erről is van szó:

    Nyilván jobb lenne egy alkalmazás, ha már van kettő is az App Store-ban, de egyelőre ezt még nem oldotta meg a cég, így is sokkal nagyobb problémákkal szembesült az első pár napban a hanyag weboldal miatt, amiről több magyar híroldal is írt.

  2. Én holnaptól ezt használom, remélem szóltak az ellenőröknek is ????

  3. Ez egy szánalmas, nevetséges rendszer. Semmire nem való.
    Mellesleg jogilag akármilyen online fizetett terméket vagy szolgáltatást lemondhatok 14 napon belül, visszafizetéssel. Mi van ha 10 naponta veszek havi bérletet és visszamondom az előzőt?

  4. @tzolesz: Rosszul tudod. Ez csak termékekre vonatkozik, ott sem mindenfélére. Szolgáltatásra nem.

  5. Kéne egy jegygenerátor progit írni, ami megtévesztésig hasonlit az eredetire… És a nagy sietségben csak felmutatja az ember, akkor lehet, h nem tűnik fel senkinek sem a csalafintaság.. 🙂

  6. @Put2: ezért van még ott a QR-kód is, amit ellenőriznek, karöltve a megadott igazolvánnyal.

  7. Tehát egy metrós ellenőrzésnél meg kell várnom míg leolvassa a QR kódot, ellenőrzi az igazolvány számot, az ellenőröket ismerve ez eltart nekik egy darabig, vagyis jobban járok, ha maradok a papír alapúnál, amit felmutatok menet közben a lépcső fele. Plusz nem kell minden reggel frissítenem és napközben töltőért kapkodnom ha esetleg le merülne a “bérletem”.

  8. A budapesti közlekedést jól ismerők pontosan sejtik, hogy ez a qr kód leolvasás addig fog működni amíg él az újdonság varázsa, utána pont annyira nem fogja érdekelni az ellenőröket mint eddig. Utána a szifon.com felmutatása is pontosan ugyannyit fog érni mint a shop.bkk.hu-é.

  9. @ef-dani: Ez hatalmas!:-D

  10. Jogos… utaztam már buszon és metrón is a jogsimat mutogatva. Mindkettő rózsaszín, ennél mélyebb ellenőrzés nem volt.
    Ma már a vonaton is ha a kalaj meglátja hogy vonalkódos jegyem van, rögtön azt mondja h ok megvan, nem ellenőrzi mert cécós, és néhány vonaton net se mindig van. Ezzel az erővel egy tavalyi használt kódot is mutathatnék…

  11. Őszintén szólva csak azt nem értem, hogy miért kell újra feltalálni a melegvizet? Ott az iOS részét képező Wallet alkalmazás, ami pont ilyen feladatra lett kitalálva. Sok repülőtársaság már használja. Vajon tömegközlekedésre miért nem lehet használni?

  12. @Bertalan: Természetesen nem, csak felmutatod. Akkor kell a QR kód olvasás, ha tényleges ellenőrzés van például metrón kifele menet. Egész nap használtam, egyszer sem kellett megállnom, mindenki tovább engedett.

  13. @saabi: Ez egy nagyon jó kérdés! De az is lehet, hogy ilyen adatvédelmi hozzáállással amit prezentáltak nem ment volna át még a Play Store szűrűjén sem ????

  14. ne hasznalja ezt a szanalmas dolgot senki, biztonsagilag egy sajthoz tudnam hasonlitani…

  15. Ma reggel indulás előtt, gondoltam frissitem a bérletet, mert írják, hogy legyek kedves, minden nap egyszer utazás megkezdése előtt. Mit ad isten, nem megfelelő jelszó. Gondoltam meglehet, hogy 2 nap alatt elfelejtek valamit, de sebaj, van jelszó emlékeztető. Ekkor kaptam szívrohamot, mert nem működik a jelszó emlékeztető a bkk shop honlapján. Se mobil eszközön (Safari, chrome), sem pedig asztali pc-n (chrome, Explorer).

  16. A csodás a dologban, hogy Vácról indultam volna időben, ha tudok, de helyette a bkk ügyfélszolgálattal csevegtem, hogy mégis ilyenkor mi a helyzet. Egy hölgy felvett jegyzőkönyvet és mindta utazzak nyugodtan csak mondjam meg, hogy mi történt. ???? Kérdeztem tőle, hogy ez biztosan működni fog így? Ugyanis Vácról megyek a Nyugatiba, Újpestig van MÁV jegyem, onnan már a BKK bérletre lenne szükségem, sőt mennék tovább metróval. Nem fognak sem a vonaton, sem metrón megbüntetni? Válsz: nem nem, menjen csak nyugodtan.
    Nagyon nagyon kiváncsi leszek mi lesz ebből, mert hiába kértem nem adtak még egy jegyzőkönyv sorszámot vagy valami kódot, csak egy telefonbeszélgetésre kell, hogy hivatkozzak. Illetve bocsánat kértek egy személyi számot.

  17. Következő fejezet: A kalaúz
    Elértem egy vonatot, terveikhez képest még időben vagyok. Azért is bosszantó ez a történt ami feljebb olvasható, mert szabadság után egy órával előbb terveztem bemenni dolgozni, hogy utolérjem magam kicsit, de félő, hogy MÁV és BKK-s kollégákkal fogok csevegni, esetleg magyarázkodni az esetről ebben a plusz egy órában.
    No de a lényeg: jött a vonaton a kedves jegy ellenőrző hölgy, gondoltam inkább szólok, mi a helyzet, mintsem ő kérje a jegyem mellé a BKK bérletem és utólag magyarázkodásnak tűnjön, hogy miért nem tudom felmutatni.
    Mondom neki, nem működik az alkalmazás illetve nem tudok belépni a bérletemhez, közben még ő csak csak érti, de körülöttem néznek rám mint egy ufora vagy bolondra ????. Mondom, hogy vettünk fel jegyzőkönyvet és erre kell hivatkozzak. Erre a jegy ellenőr hölgy: ááá igen, hát ez még nagyon friss, én nem is foglakozom most ezzel.
    Nem kerített neki nagy feneket, gyorsan letudtuk.

  18. Nyugati:
    mondom a elengedő “ellenőröknek” mi történt, rövid válsz: nekem mindegy én leengedlek, de ha a lila karszalagos ellenőr elkap ( elkap, végül is éppen szökésben vagyok, persze ) meg fog büntetni. Szuper mondom, de akkor mégis mi lenne a megoldás? Ő nem tudja, menjek ha gondolom. Hát mentem, meglátjuk felfelé mi lesz a Deákon. Attól tartok egy kellemes bírságolás.

  19. Mi lett a vége? 🙂

  20. @Arcor: Gondolom már előzetesben van, ezért nem tud válaszolni! 😀

  21. Sziasztok, eltűntem, elnézést. A későn kezdett munka aztán a gyerek ????. Szóval a Deákon még korán volt, nem voltak kifelé menet ellenőrök. Bementem hát az ügyfélszolgálatra, ahol a pult mögöt ülő hölgynek elpanaszoltam mi történt velem, mire megnuattta a saját Szifonját, hogy ő sem tud belépni a bérletéhez ????????
    Nagyon segítőkész volt, igyekezett valami megnyugtatót mondani, végül abban maradtunk, hogy a személyim a bérlethez van rendelve azzal tudom igazolni magam, csak busszal ne menjek, mert a buszon dolgozó ellenőröknek nem biztos hogy van oylan eszközük amivel le tudják ellenőrizni így a jogosútságom. Továbbá kérte, hogy nézzek rá délután a linkre, ki fogják javítani a hibát.
    Szóval ha valakinek gondja adódik, Viktória a Deákon nagyon segítőkész????????

  22. Jahh, délutánra valóban megoldódott, legalábbis nekem. Mikor mentem le a Deákon a metróba és felmutattam büszkén a digitális bérletem, a jegy ellenőr / leengedő úr annyira megörült, úgy kapta elő az ellenőrzésre szolgáló Nokia 1610es nagyságú PDA-ját, mint Lucky Luke a pisztolyt a daltonokra????
    Szóval itt derült ki, hogy csak az én problémám oldódott meg, mert ahogy lecsippantotta a bérletem a kütyüje egyből kidobta őt és be se tudott lépni, ahogy én sem reggel????????


Add a Comment